Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Vuitanta obres opten als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2024

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Un total de 80 obres realitzades durant el 2023 a la província de Girona s’han presentat a la 26a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona que organitza la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). De les 80 propostes, 44 opten al premi a la categoria Arquitectures, 17 a Interiors, 4 a Paisatges i 15 a Efímers.

El jurat enguany està format per l’arquitecta Izaskun Chinchilla com a presidenta, i les arquitectes Anna Noguera i Silvia Blanco com a vocals. Els projectes també opten al Premi de l’Opinió que decideix la ciutadania a través del seu vot electrònic en el web www.premisarquitecturagirona.cat. El període per votar començarà el dimecres 3 d’abril i es tancarà el dimecres 24 d’abril.

El dijous 25 d’abril s’anunciaran les obres seleccionades pel jurat, mentre que el divendres 7 de juny es faran públics els premiats en un acte obert a la ciutadania que tindrà lloc a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a Girona.

ELS PROJECTES, CATEGORIA A CATEGORIA
Dels 44 projectes presentats a Arquitectures 21 són restauracions o reformes i 23 són obra nova. Per tipologia, 32 són habitatges unifamiliars i un és plurifamiliar; cinc equipaments (centres culturals, centre cívic, centre esportiu i educatiu), dos hotels, unes oficines i un centre comercial. Per ubicació, 17 es troben al Baix Empordà, set al Gironès, set a l’Alt Empordà, sis a la Garrotxa, tres a la Selva, dos al Ripollès, un al Pla de l’Estany i un a la Cerdanya.

A la categoria d’Interiors els 17 projectes presentats corresponen a vuit habitatges, dos restaurants, dues oficines, un espai gastronòmic, un centre de benestar, un local comercial, una clínica veterinària i un punt de serveis per a la gent gran. Quatre dels projectes s’ubiquen al Baix Empordà, tres al Gironès, tres a la Garrotxa, dos a l’Alt Empordà, dos a la Selva, dos al Pla de l’Estany i un al Ripollès.

Pel que fa a la categoria de Paisatges s’han presentat un pla especial, un refugi climàtic al pati d’una escola, un parc i una intervenció en un jardí. Dos dels projectes es troben emplaçats al Gironès, un a l’Alt Empordà i un altre al Ripollès.

Finalment, entre els 15 presentats a la categoria Efímers hi trobem 11 intervencions efímeres participants en diferents esdeveniments culturals de les comarques gironines com per exemple Lluèrnia Festival de la Llum i el Foc, la Mostra de Pessebres d’Olot, el Girona, Temps de Flors o el Festival de flors i violes de Palafrugell. Els quatre projectes restants són exposicions.

Davant les obres presentades en aquesta edició, el president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, valora molt positivament el nombre de projectes, així com la qualitat arquitectònica de tots ells, i es mostra satisfet per la tendència estable de presentats en els últims anys.

Pel que fa a la responsable de Cultura i tresorera de la Demarcació de Girona del COAC, Sílvia Musquera, explica que la gran majoria d’obres presentades són de promoció privada,  especialment d’habitatge unifamiliar aïllat, mentre que hi ha molt poca presència d’obres promogudes per l’administració pública com poden ser equipaments o altres usos col·lectius. També destaca que, des de fa uns anys, es veu augmentada la participació de projectes de rehabilitació.

L’ARQUITECTURA COM A VALOR CULTURAL
Aquest 2024 els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona arriben a la seva 26a edició havent esdevingut un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció, i amb ressò més enllà de les comarques gironines gràcies a la feina que han portat a terme els successius jurats. 

Convocats per primera vegada l’any 1997 per mostrar la qualitat i el rigor de la tasca professional i l’arquitectura realitzada en l’àmbit territorial de la demarcació, els Premis són la memòria viva de l’evolució dels projectes duts a terme durant les últimes dues dècades a la província de Girona, ja que en el decurs de tots aquests anys s’han seleccionat unes 700 obres, de les quals 156 han estat premiades.

En el portal dels Premis www.premisarquitecturagirona.cat es poden consultar totes les obres seleccionades i premiades des del 1997, així com totes les accions que es durant a terme durant aquest any.

Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona; Brecor, Jung i iGuzzini, com a patrocinadors principals; Arquia, Itisa i Technal, com a patrocinadors, i Arcadi Pla SA, Ascensors Serra, Grup Curanta, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, Hyundai, IRSAP, Palahí, Plantalech, Rehau, Terreal i Vidresif, com a col·laboradors. En aquesta edició, els productes oficials són el Restaurant Mimolet i Caves Llopart, mentre que Bonart, La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, Girona FM, l’Hora Nova, el Punt Avui i Televisió de Girona són els mitjans de comunicació oficials.

13/03/2024
Tornar

Conferència 'S'Agaró en la cultura arquitectònica global', a càrrec d'Arcadi Pla

Imatge: 
© Arcadi Pla i Masmiquel
En el marc S’Agaró 1924 – 2024. S’100. Sentit i Sentiment, la Fundació Jordi Comas Matamala organitza el divendres 15 de març de 2024, a les 20 hores, la conferència 'S'Agaró en la Cultura Arquitectònica Global', a càrrec de l'arquitecte Arcadi Pla i Masmiquel.
Les places són limitades. Cal reservar a través del web de la Fundació.
PDF version

SAC. MARQ 23-24. El Barri Vell de Girona i els seus límits

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
En el marc de la Setmana de l’Arquitectura i la Construcció - SAC de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, el dijous 21 de març de 2024, a les 16 hores, la sala Rafael Masó de la Demarcació de Girona del COAC acollirà la presentació dels Treballs Finals de Màster en procés dels estudiants del curs MARQ 2023/2024 en un acte titulat ‘MARQ 23-24: El Barri Vell de Girona i els seus límits’.

En el decurs de l’activitat, els estudiants presentaran els projectes que estan desenvolupant i que plantegen diverses actuacions que van des d’intervencions en equipaments actualment sense ús, canvis d’ús en edificis existents, propostes sobre l’espai urbà, els accessos, recorreguts, jardins, fins a treballs que se situen en els límits del Barri Vell, la muralla i el riu. Aquestes propostes donen resposta a les necessitats del Barri Vell de Girona, en continuïtat amb els dos cursos anteriors, i amb el procés participatiu Per un Nou Vell, liderat per l’arquitecta Itzíar González, juntament amb l’Ajuntament de Girona i l’Associació de veïns i veïnes del Barri Vell.
 

Al final de la presentació s’obrirà un torn de debat amb els professors i estudiants, amb l'arquitecte convidat Frederic Cabré, així com amb estudiants d’edicions anteriors i els assistents a l’acte.

IMPORTANT > Si ets estudiant de l’Escola Politècnica Superior de la UdG, t’has d’inscriure a través del formulari que t’ha fet arribar la universitat.

PDF version

L'arquitecta Elisabet Tayà dona el seu fons professional al COAC Girona

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Coincidint amb el Dia de la Dona 2024, la sala de Juntes de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha acollit la formalització de la donació del fons professional de l’arquitecta Elisabet Tayà Durà, entre el president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i la mateixa arquitecta.

El fons el configuren una trentena d’expedients de projectes fets entre els anys setanta i principis dels 90 del segle XX; una documentació que engloba redaccions de projectes d’edificació, de nova planta i rehabilitació, i d’urbanització. A tall d’exemple, en destaca el Mas Xargay a Albons (1989-1990);uns edificis al carrer Rosari del barri de la Bonanova de Barcelona (1974-1976), duts a terme juntament amb el despatx BFR, que van incorporar peces prefabricades de formigó; i la rehabilitació del Castell d’Albons (1980-1983), entre altres.

Aquesta donació representa la primera incorporació d’un fons professional d’una arquitecta a la seu gironina del COAC, la qual permet augmentar fins a 35 les donacions custodiades fins a l’actualitat. La seva obra suposa una nova mirada de caràcter femení a l’arquitectura i el paisatge del darrer terç del segle XX.

Trajectòria professional
Elisabet Tayàés arquitecta des de 1973. Durant l’època d’estudiant i a l’inici de la seva activitat professional, va col·laborar amb l’Estudi BFR integrat per Alfred Fernández de la Reguera i Enric Barbat. També va col·laborar amb Gres en el disseny de mobiliari com la Taula Creu, el Galan Doble o el Llit BT.

Posteriorment, entre el 1977 i el 1978, la seva activitat es va centrar en promocions immobiliàries de la Societat 2A amb Bufet Dexeus, amb obres com l’Edifici de 28 habitatges a Calderes (1977-1978).

Finalment, en l’etapa rural que es va iniciar en anar a viure a Empúries i Albons, se centrà sobretot en la rehabilitació de diferents edificacions com el Castell d’Albons (1980-1983), Cal Marqués a Espolla (1987-1990) o el Mas Xargay a Albons (1989-1990).

L’any 1990 va dur a terme la seva última obra a Barcelona – posteriorment només realitzà encàrrecs lligats al nucli familiar -, ja que s’incorporà a la Generalitat de Catalunya, primer a l’equip de Xavier Subias per col·laborar en la redacció del Pla Territorial General de Catalunya, i tot seguit, entrà a formar part de l’equip de J. A. Solans, a la Direcció General d’Urbanisme, per tramitar els expedients que mensualment es presentaven a la Comissió d’Urbanisme de Barcelona. Durant aquests anys, va tenir l’oportunitat de recórre el territori català per visitar els llocs on es proposaven canvis o modificacions urbanístiques rellevants.

8/03/2024
Tornar

Pages