Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Exposició 'S'Agaró 1924 - 2024. Arquitectura i Cultura a la Costa Brava

Imatge: 
© Associació S'Agaró 100
Amb motiu del Centenari de S’Agaró, l’Associació S’Agaró 100, en estreta col·laboració amb la Fundació Rafael Masó de Girona, ha impulsat l’exposició ‘S’Agaró 1924-2024. Arquitectura i Cultura a la Costa Brava’, centrada en l’evolució urbanística i arquitectònica de S’Agaró. La mostra es pot veure al Palau Robert de Barcelona, del 27 de juny al 3 de novembre de 2024.

L’arquitecte Rafael Masó, el fons del qual el custodia l’Arxiu Històric de la Demarcació de Girona del COAC, va marcar un estil inconfusible, però la seva mort prematura va propiciar que reconeguts arquitectes com Francesc Folguera i Adolfo Florensa agafessin el relleu per desenvolupar la idea inicial de la ciutat-jardí.
 

El relat que planteja l’exposició, comissariada per Jordi Falgàs i Sebastià Roig, és un recorregut visual pels grans aspectes arquitectònics i urbanístics que han convertit aquest conjunt residencial en un referent català de projecció internacional. En paral·lel, l’exposició també mostra els esdeveniments socials i culturals que ha viscut S’Agaró durant aquests cent anys.

PDF version

Exposició 'Gala - Dalí. Dalí - Gala. 25 anys de Gegants

Imatge: 
© Amics del Museu Dalí
Amics dels Museus Dalí varen lliurar dos gegants que són el fidel retrat de Salvador Dalí i Gala a la ciutat de Figueres el 9 de maig de 1999. Vint-i-cinc anys després, l'associació s'afegeix al cinquanta aniversari del Teatre - Museu Dalí amb l'exposició Gala · Dalí. Dalí · Gala. 25 anys de gegants, a pocs metres de l'objecte surrealista més gran del món.

La seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a la plaça de l'Església de Figueres, acull una selecció d'imatges que recorren la trajectòria dels gegants des dels treballs a l’estudi de l’artista Jordi Grau a la commemoració del seu aniversari el passat mes de maig al costat d’altres colles del país i amb el capgròs Senyor Paco, propietat de la Fundació Francesc Pujols, que rememora les trobades entre l’artista i l’escriptor i filòsof de Martorell.

La mostra presentarà imatges en gran format en un espai que, a l’estiu, es converteix en oficina de turisme a Figueres. La majoria de les fotografies han estat realitzades per Jordi Casals, professional que compta amb més de quaranta anys d’experiència i és la segona generació de fotògrafs de la seva família. El seu pare Melitó Casals Meli va ser un dels fotògrafs personals de Salvador Dalí, a més del seu amic. L'exposició també recull algunes imatges de Xavier Torner.

La inauguració de la mostra és el 5 de juliol de 2024, a les 19.30 h del vespre. Hi participaran Josep Maria Bernils, tinent d’alcalde i regidor de cultura popular; Jordi Casals, fotògraf; Jordi Grau, escultor de figura festiva i imatgeria popular des de l’any 1981; Carles Ayats, president dels Amics dels Museus Dalí, i Dana Palmada, delegada de l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Els Gegants Gala i Salvador Dalí

Amics dels Museus Dalí va convocar un concurs per a la creació dels gegants Gala i Dalí, que va guanyar Jordi Grau del Taller Drac Petit de Terrassa. Els vestits foren obra del modista Jordi Roig de Terrassa. Els colors van ser triats per Antoni Pitxot, director dels museus Dalí per exprés desig de l’artista. Es varen batejar durant les Fires i Festes de la Santa Creu de 1994 apadrinats per colles d’arreu de Catalunya. La cercavila va recórrer la ciutat fins a acabar davant el Museu Dalí, on es va estrenar el seu ball que també és fruit d’un concurs popular.

La mostra compta amb la col·laboració de la Delegació de l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i de la Colla Gegantera de Figueres. Té el suport de la Fundació Gala - Dalí, l'Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

La mostra es pot visitar del 5 de juliol a l’11 de setembre, en horari de 9.30 a 19.00 hores de dilluns a dissabte, i diumenge de 10.00 a 15.00 hores del matí.

PDF version

Jornada de debat. Coneixements i límits, ciutat i paisatge

Imatge: 
© Marc Torra - Fragments.cat
Després de la controvèrsia del Pla Parcial del Morrot d’Olot, la Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC organitza una jornada de debat sobre les figures de planejament que resten per desenvolupar.

Per iniciar la sessió, Josep Maria Mallarach parlarà sobre 'L’eficàcia del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa en la conservació del seu patrimoni natural: Impactes de l’evolució dels seus límits interns'. Tot seguit, Llorenç Planagumà  centrarà la seva intervenció en 'Els volcans d'Olot, nous coneixements fruit de la recerca i el repte d'incorporar-los a la conservació del patrimoni geològic'.

Després de les presentacions, s'obrirà un espai de debat entre tots els assistents.
PDF version

Síntesis Arquitectónicas 2024. Espacio Nube: una tesis sobre las atmósferas de RCR arquitectes, a cargo de Jaume Prat.

Imatge: 
© Jaume Prat

La tercera y última sesión del ciclo Síntesis Arquitectónicas 2024 estará a cargo del Dr.Jaume Prat Ortells, quien presentará su tesis doctoral 'Espacio Nube: una tesis sobre las atmósferas de RCR arquitectes', el viernes 28 de junio, a las 19 horas, en la sede de la Delegación Garrotxa-Ripollès del COAC.El autor comenzó a hacerla antes de saber que la estaba redactando: obras visitadas, horas de conversación, conocer colaboradores, clientes, amigos. Unos años y muchas, demasiadas dificultades después, la primera tesis monográfica sobre ellos ha servido para contestar la pregunta que da razón a la tesis: ¿Qué es lo más importante de vuestra arquitectura?

Jaume Prat Ortells
Es arquitecto por la ETSAB desde 2002 y obtuvo su doctorado en 2024, definiéndose como crítico de arquitectura. Profesor de proyectos en la ETSAB desde 2018, ha colaborado con diversas revistas digitales y en papel, y ha participado como jurado y conferenciante en universidades de España y México. Su tesis doctoral es la primera monografía leída sobre el estudio RCR, con quienes también ha colaborado durante diez años en su workshop de verano.

Actualmente, comisaría junto con Ana Amado y Xevi Bayona la primera exposición resultante de un concurso público para la Casa de la Arquitectura de Madrid. En 2016, comisarió el pabellón de Cataluña en la Bienal de Arquitectura de Venecia con la exposición "Aftermath, architecture beyond architects", en colaboración con Isaki Lacuesta y Jelena Prokopljevic. Además, ha sido asesor de contenidos de la serie documental "Escala Humana", emitida por TVE durante cuatro temporadas, que recibió varios galardones.

Es autor del libro "Coordenadas para el próximo milenio", editado por Arquine, y ha sido colaborador en las redes del Colegio de Arquitectos de Cataluña durante diez años. También es el autor y editor del blog www.jaumeprat.com, y desde 2022, autor y locutor del pódcast "El punto gordo". Finalmente, fue director del Blog de la Fundación Arquia durante el periodo 2022-2023.

PDF version

Pages