Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Setanta-set projectes opten als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2025

Imatge: 
© Obres premiades en la categoria Arquitectures 2024. PremisArqGi
A la 27a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, que organitza la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), s’han presentat un total de 77 obres realitzades durant el 2024 a les comarques gironines. D’aquestes, 46 opten al premi a la categoria Arquitectures, 12 a Interiors, 7 a Paisatges i 12 a Efímers. Els projectes seran valorats per un jurat format per María José Aranguren com a presidenta, i Joan M. Viader i Juana Sánchez com a vocals, tots ells arquitectes vinculats a la docència i a l’exercici de la professió.

La ciutadania també tindrà veu en aquests guardons a través del Premi de l’Opinió, que es decidirà mitjançant votació electrònica al web www.premisarquitecturagirona.cat. El període de votacions estarà obert des del dilluns 10 de març fins el dimecres 23 d’abril.

El dijous 24 d’abril s’anunciaran les obres seleccionades pel jurat, mentre que el divendres 13 de juny es faran públics els premiats en un acte obert a tothom, el qual tindrà lloc a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a Girona.

ELS PROJECTES, CATEGORIA A CATEGORIA
En aquesta edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2025 s’han presentat un total de 46 projectes en la categoria d’Arquitectures, dels quals 22 corresponen a restauracions o reformes, i 24 a obra nova. Pel que fa a la tipologia, la majoria dels projectes, un total de 38, són habitatges. La resta inclou tres hotels, un centre esportiu, una escola, un centre d’atenció primària, un espai cívic i la intervenció en unes ruïnes. Territorialment, 17 projectes es troben al Baix Empordà, vuit al Gironès, vuit a la Garrotxa, sis a l’Alt Empordà, quatre a la Selva i un a cadascuna de les comarques del Ripollès, el Pla de l’Estany i la Cerdanya.

A la categoria d’Interiors la meitat dels 12 projectes presentats són actuacions en habitatges i la resta en locals comercials. Quatre dels projectes s’ubiquen a la Garrotxa, quatre més a l’Alt Empordà, tres a la Selva i un al Gironès.

Pel que fa a la categoria de Paisatges, s’han registrat set projectes que inclouen intervencions urbanes, espais públics i entorns d’interès natural i arqueològic. Aquests es troben repartits en les comarques de la Garrotxa, l’Alt i el Baix Empordà, amb dos projectes en cada comarca, i un a la Cerdanya.

Finalment, entre els 12 presentats a la categoria Efímers hi trobem nou muntatges participants en diferents esdeveniments culturals de les comarques gironines com per exemple Lluèrnia Festival de la Llum i el Foc, la Mostra de Pessebres d’Olot o el Girona Temps de Flors. Els tres projectes restants són instal·lacions artístiques i exposicions.

El president de la Demarcació de Girona, Marc Riera, valora molt positivament el nombre de projectes presentats i reafirma la bona salut de l’arquitectura al nostre territori. La diversitat d’obres, tant en tipologia com en ubicació, mostra la tasca dels arquitectes per donar resposta a múltiples necessitats, des d’habitatges fins a equipaments col·lectius. La seva qualitat arquitectònica continua sent molt alta, fet que ens enorgulleix i consolida la trajectòria dels premis com un reflex fidel del sector.

Pel que fa a la responsable de Cultura i tresorera de la Demarcació de Girona del COAC, Sílvia Musquera, considera que “l’obra privada continua essent la protagonista en els Premis, amb una clara presència d’habitatges unifamiliars. Augmenta la presència d’obres de rehabilitació, una línia que evidencia una creixent sensibilitat cap a la preservació del patrimoni construït.”

L’ARQUITECTURA COM A VALOR CULTURAL
Aquest 2025 els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona arriben a la seva 27a edició consolidant-se, any rere any, com un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció, i amb ressò més enllà de les comarques gironines gràcies a la participació d’uns Jurats de prestigi.

Convocats per primera vegada l’any 1997 per mostrar la qualitat i el rigor de la tasca professional i l’arquitectura realitzada en l’àmbit territorial de la demarcació, els Premis són la memòria viva d’una part de l’arquitectura realitzada durant gairebé tres dècades a la província de Girona. De tots els projectes presentats se n’han seleccionat 700 obres, de les quals 165 han resultat guardonades.

En el portal dels Premis www.premisarquitecturagirona.cat estan recollides totes les obres reconegudes des de 1997 fins avui, destacant tant el patrimoni arquitectònic recent de la demarcació com la feina dels arquitectes. Aquests projectes estan classificats segons diversos criteris —autors, tipologia, ubicació i any— i es poden consultar a través d'un mapa interactiu, eina amb la qual els usuaris poden accedir a un conjunt d’informació com ara plànols, fotografies, dibuixos i una breu memòria de la intervenció.

L’edició actual també hi té un paper destacat. A partir del 10 de març, una secció mostrarà la totalitat dels projectes presentats i oferirà la possibilitat de votar per un d’ells com a candidat al Premi de l’Opinió. A més, el portal inclou informació sobre el jurat i una agenda amb les activitats vinculades als Premis, com conferències, visites d’obra i exposicions. Finalment, la secció documental ofereix un recull de catàlegs, material audiovisual i premsa.

Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona: Brecor, Bulthaup, Jung, iGuzzini i Kave Home, com a patrocinadors principals; Asemas, Arquia, ClimaQstic i Technal, com a patrocinadors; i Arcadi Pla SA, Ascensors Serra, EBRO, Grup Curanta, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, Palahí, Plantalech, Porcelanosa, Rehau, Terreal i Riou.Vidresif, com a col·laboradors. En aquesta edició, el producte oficial és el Restaurant Mimolet, mentre que l’ARA, Bonart, La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, Girona FM, l’Hora Nova, ImmoMagazine, el Punt Avui i Televisió de Girona són els mitjans de comunicació oficials.

21/02/2025
Tornar

Visita a la casa “La Ricarda”, d’Antoni Bonet Castellana

Imatge: 
© Julio César Mesa

La Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) organitza el dimecres 5 de març una sortida per visitar La Ricarda, obra de l’arquitecte Antoni Bonet Castellana, una de les obres més emblemàtiques de l'arquitectura moderna a Catalunya.

La Casa Gomis (1953-1962), popularment coneguda com La Ricarda, és un exemple destacat de la sintonia entre l’arquitectura i el paisatge natural. La seva planta, organitzada al voltant d’un pati central, i les seves amplíssimes obertures a l'exterior, permeten una integració única amb el seu entorn. L’ús de materials com el formigó, la fusta i el vidre, així com la recerca d’una màxima eficiència lumínica i espacial, converteixen aquesta obra en una referència imprescindible de l’arquitectura contemporània.

Sens dubte, una visita molt recomanable que us permetrà conèixer en profunditat els elements arquitectònics que defineixen La Ricarda, entendre la visió innovadora de Bonet i explorar el valor històric i cultural d'una de les cases més singulars de la nostra arquitectura.

PROGRAMA:
8.00 h - Punt de trobada: Girona. Passeig de la Devesa / Avinguda de França
10.30 h - Visita guiada a la casa (durada aproximada 2 h)
12.30 h - Finalització de la visita.
14.00 h - Arribada aproximada a Girona.

El cost de la visita és de 25 € per persona (IVA inclòs). Activitat amb col·legiació, es permet 1 acompanyant. El cobrament es farà efectiu els dies posteriors a la inscripció.

TRANSPORT
Es posa a disposició un autocar (preu no descomptable de la visita) que sortirà des de Girona, a les 8.00 h del matí, ja que la casa es troba dins una finca privada i d’accés restringit. 

INSCRIPCIONS OBERTES
Places limitades per rigorós ordre d'inscripció. Formulari obert fins el dia 28 de febrer a les 10 h.
Inscriu-t'hi!

Nota important:
 les persones inscrites rebran els detalls de la visita per correu electrònic.

Trobareu a continuació el llistat de referències bibliogràfiques facilitades per la propietat. Document de consulta en PDF.

PDF version

Visita comentada a l’exposició "A mà. Joies i pintura 3" amb l’arquitecte Francesc Hereu

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
L’Agrupació Sènior/a i la Demarcació de Girona del COAC organitzen el divendres 21 de febrer, a les 13 hores, una visita comentada a l’exposició "A mà. Joies i pintura 3. Arquitecte Hereu", a càrrec de l’arquitecte Francesc Hereu.
 

En aquesta exposició, a través d’una selecció de prop de quinze pintures, diverses joies i diversos dibuixos es mostra el procés creatiu d’en Francesc Hereu.

Inscripcions obertes
Places limitades per rigorós ordre.
Inscriu-t'hi!

PDF version

Una subvenció permet la digitalització del Fons Galí de l'Arxiu Històric

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El 2024, l’Arxiu Històric de la Demarcació de Girona del COAC va rebre una subvenció de 9.685 € de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural per a la digitalització de projectes d’arquitectura i el tractament documental del Fons Galí.

Aquests fons es van destinar a la digitalització de plànols i dibuixos de diversos fons de l’Arxiu, així com a diapositives de Patrimoni Arquitectònic, incloent-hi plànols de projectes d’arquitectes com Rafael Masó i Pelayo Martínez, entre d’altres. També es van digitalitzar fotografies i diapositives d’edificis inclosos a les Fitxes IPCE.

Pel que fa al Fons Galí, el procés d’inventari ha continuat i ja es comptabilitzen gairebé 100 projectes d’aquest arquitecte, que va tenir una obra rellevant durant la segona meitat del segle XX.

Actualment, la subvenció es troba en fase de comprovació de la documentació presentada per a la seva justificació. Aquest procés ha suposat una bona oportunitat per avançar en la digitalització de nous documents del repositori digital de l’Arxiu COAC, que es podran consultar en un futur pròxim, així com per continuar el tractament documental del Fons Galí.

11/02/2025
Tornar

Pàgines