El COAC celebra l’aprovació de l’EPBD, la directiva d’eficiència energètica d’edificis que suposarà un canvi de paradigma en el sector de l’edificació
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya celebra l’aprovació de la nova versió de la Directiva d’Eficiència Energètica en Edificis (DEEE) al Parlament Europeu, una normativa que contribuirà no només a la descarbonització del sector, sinó que també generarà una onada de rehabilitacions del nostre parc edificat que ha de millorar la seva qualitat, la seguretat i l’accessibilitat. Una descarbonització que és una eina clau per a la competitivitat de la nostra economia, ja que més del 80% del parc immobiliari nacional té més de 40 anys i que els edificis a Espanya són responsables del 25% de les emissions d’efecte hivernacle del país.
El 12 de març, el Parlament Europeu va aprovar la DEEE, que posa les bases del procés per descarbonitzar l’edificació abans del 2050. El text aporta una sèrie d’instruments molt potents -com el registre digital, el passaport de renovació o la nova certificació energètica europea- que ajudaran als professionals de l’arquitectura a modificar la manera com es dissenya i construeix, així com a reconsiderar el manteniment i gestió dels edificis al llarg de tot el seu cicle de vida. El 12 d'abril, la directiva va quedar aprovada definitivament després que el Consell Europeu l'adoptés.
L’arquitectura serà una disciplina indispensable per a la descarbonització
Un cop aprovada la directiva, els estats membres de la Unió Europea tenen dos anys per transposar-la a la legislació nacional. El COAC, que forma part dels Grups de Treball de Sostenibilitat del Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i del Consell d’Arquitectes d’Europa (ACE-CAE), té el compromís d’impulsar i liderar, amb els altres agents implicats, aquesta necessària descarbonització del sector ja que els arquitectes són els professionals qualificats per dissenyar entorns de qualitat. L’objectiu és que la ciutadania estigui acompanyada i recolzada en aquest imprescindible repte.
A més a més, el COAC també reivindica que, es faci amb cura del patrimoni i dels aspectes culturals del nostre paisatge urbà, tal com marca la New European Bauhaus. Aquesta iniciativa ambiental, social i cultural és l’ànima del Pacte Verd Europeu i busca fer possible la transició energètica sense perdre l’essència i identitat de les ciutats europees i en pro de fomentar la bellesa i qualitat de l’entorn construït.
Descarbonitzant l’arquitectura, un projecte de llarg recorregut
Ja fa temps que el COAC treballa per impulsar la rehabilitació dels edificis i la descarbonització del sector. En els últims anys, s’han dut a terme les jornades ‘Descarbonitzant l’arquitectura’, amb gran impacte en el sector i també s’està facilitant l’accés a eines i recursos per promoure la rehabilitació dels edificis del país. De fet, es calcula que, en els propers anys, 1 de cada 3 arquitectes es dedicarà a la rehabilitació energètica, ja que caldrà multiplicar per 12 la rehabilitació anual d’habitatges per complir amb les exigències europees i els Acords de París.