Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Un grup de dones restaurant cases a Tangassogo

La restauració del poblat de Tangassogo, finançada amb el suport del COAC, protagonista d'una exposició

Imatge: 
© Anna Mas
La Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya inaugura aquest 16 de gener l'exposició "Per Durar", un recull de fotografies que mostren el paper que les dones han tingut en el projecte de restauració del poblat de Tangassogo, a Burkina Faso. Un projecte que, d'altra banda, es va finançar, parcialment, a través dels Ajuts a la Cooperació del COAC, que s'atorguen des de fa vuit anys. 

Un projecte comunitari
La mostra, que ja va ser exposada al Museu de Granollers, ensenya el treball de més d’un centenar de dones durant les tres primeres setmanes de març del 2018,  quan van participar en les feines de restauració de les cases tradicionals del seu poble, Tangassogo. Les fotografies documenten l’esperit comunitari de suport entre aquesta comunitat de dones, que amb el treball conjunt podran “perdurar” socialment en el temps. El manteniment de la casa és una activitat col·lectiva feta en comunitat i solidaritat entre les famílies veïnes i són les dones les que tenen un rol clau en mantenir les edificacions per tal que perdurin al llarg de les generacions.

La tècnica emprada per restaurar el poblat és la de l’arrebossat tradicional, que s’ajuda d’estris quotidians com una escombreta una aixada, pedres i utilitzant pedres i pigments naturals. Està documentada des del segle XVI i és un testimoni excepcional de la cultura Kasséna, de valor universal reconegut a la Llista Indicativa de Patrimoni de la UNESCO.

Ajuts a la Cooperació del COAC
Aquest projecte de restauració a Burkina Faso ha comptat amb el suport del COAC, que n’ha finançat una part a través dels Ajuts a la Cooperació que atorga anualment la institució.

Amb la voluntat de desenvolupar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el COAC té el compromís d’aportar el 0,7% del pressupost dels seus òrgans centrals per al suport de projectes de desenvolupament, a Catalunya i a països en vies de desenvolupament, que siguin impulsats per arquitectes conjuntament amb organitzacions sense ànim de lucre.

L’àmbit d’actuació del Grup de Treball de Cooperació del COAC se centra a millorar les condicions de l’hàbitat a través del disseny espacial i ordenació del territori, la cobertura de necessitats socials bàsiques, la construcció d’edificis de suport col·lectiu o la recuperació i conservació de la memòria històrica arquitectònica, sempre amb la mirada posada en la reducció de les desigualtats socials.

Recupera l'acte de presentació del documental 'Tangassogo. Cuidem la casa':

16/01/2020
Tornar