Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El COAC reivindica el talent, la visió i el lideratge de les dones arquitectes en el 8M

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya reivindica el talent, la visió i el lideratge de les dones arquitectes en el marc del Dia de la Dona que se celebra el 8 de març, al mateix temps que posa sobre la taula les desigualtats i dificultats a les quals aquest col·lectiu s’ha d’enfrontar per exercir l’arquitectura.

Actualment, les dones representen el 33% dels professionals col·legiats, una xifra que, malgrat haver-se incrementat en 4 punts respecte fa 10 anys i evidenciar l'augment de la presència femenina a la professió, es manté estable en relació als darrers anys.

Des del COAC fa anys que es treballa per esdevenir motor en la igualtat real entre gèneres, conscients de la importància que té per a la professió. En aquesta línia, el 2018 es va crear el Grup de Dones Arquitectes per col·laborar en la transformació del COAC sobre aspectes relacionats amb l’equitat de gènere i es va col·laborar en la creació de la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial. 

Pel que fa a la representació institucional, els equips de Junta de Govern i les Juntes Directives del COAC són equitatius, aconseguint la representativitat paritària als òrgans de govern. Així mateix, també es busca una representació equitativa dels ponents en els actes que es duen a terme al COAC.

Actes amb motiu del Dia de la Dona
Aquest 2025, amb motiu de la celebració del Dia de la Dona, el COAC vol seguir reivindicant el paper de les dones arquitectes i la necessitat d'avançar cap a una societat més igualiltària.

Per commemorar aquesta data, la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial, un òrgan del qual el COAC ostenta la presidència amb Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona del COAC, organitza un acte reivindicatiu el 6 de març a les 18 h. 

Així, sota el títol "Les Comissions de Dones i Equitat en els Col·legis Professionals" es compartiran les experiències de les comissions de gènere i la seva influència a quatre col·legis professionals. La jornada tindrà lloc a la seu de l’ICAB, i comptarà amb la participació de Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona del COAC i presidenta de la Comissió de Dones i d’Igualtat de la Intercol·legial.

El diumenge dia 9 de març, la seu de Vic de la Demarcació de les Comarques Centrals realitzarà una jornada de portes obertes a l'edifici, on es podrà visualitzar el documental "Lina Bo Bardi, del vidrio al barro", dirigit per Josep Maria Montaner i Jacobo Sucari.

El dimarts 11 de març, la Intercol·legial de les Terres de l'Ebre organitza la taula rodona "El paper de les dones professionals a les Terres de l'Ebre". L'acte tindrà lloc a la seu del COAC de Tortosa i comptarà amb la participació de 6 dones de diferents àmbits professionals. 

Per un altre costat, el Grup de Dones Arquitectes del COAC organitza una nova sessió del cicle "Les Dones Fem", la qual tindrà lloc a la sala d'actes del COAC el 26 de març a les 18 h i comptarà amb la participació de l'arquitecta i investigadora Carla Zollinger. La jornada es titularà “Fem Referents” i consistirà en una reflexió sobre projectes destinats a l'ús col·lectiu, concebuts als anys 1970-80 al Brasil i a Catalunya per les arquitectes Lina Bo Bardi i Anna Bofill.

La presentació anirà seguida d’una taula rodona amb les arquitectes Zaida Muxí, professora distingida a TEC Monterrey, Mèxic, i professora a l'ETSAB-UPC, i Eva Álvarez, professora a la Universitat Politècnica de València, que parlaran dels referents actuals.

D'altra banda, enguany es torna a celebrar el Fòrum Hipàtia, que enguany arriba a la seva setena edició. L'acte, organitzat per l'Associació50a50, amb la col·laboració d'altres entitats i associacions, entre les quals la Comissió de Dones de la Intercol·legial, es durà a terme el 8 d'abril a les 17.30 h al Col·legi de Periodistes.

Suma't a la campanya del CSCAE a xarxes socials
Amb la voluntat d’arribar més lluny, enguany ens unim a la iniciativa del CSCAE, que proposa una campanya participativa per fomentar la paritat no només en la nostra professió, sinó en el conjunt del sector de la construcció.

Amb el hashtag #ForjamosCimientosDeIgualdad, la campanya vol omplir les xarxes socials amb vídeos on les protagonistes –tant arquitectes com dones professionals d’altres àmbits del sector– ajudin a visibilitzar el talent femení i el compromís del sector amb la igualtat entre dones i homes.

El tret de sortida de la campanya és el 6 de març. A partir d’aquesta data, et convidem a compartir el teu vídeo, de màxim 2 minuts, on expliquis per què és important la igualtat entre dones i homes al sector, què poden aportar les dones a la professió, i què fas tu per contribuir a un sector més equitatiu.

3/03/2025
Tornar