Upcoming
Conference | Creating communities and changing mindsets...
Conference | Creating...
Ágora: hablemos del Congreso UIA 2026
El próximo lunes 19 de mayo a las 18 h tendremos una nueva ocasión para encontrarnos y debatir sobre proyectos del COAC y el ejercicio de la profesión. En esta ocasión, queremos dedicar el encuentro a hablar del Congreso Mundial de la UIA de 2026 en Barcelona.
Bajo el lema "Becoming. Architectures for planet in transition", el Congreso Mundial de la UIA en Barcelona está concebido como un punto de encuentro para reflexionar sobre el rol de la arquitectura y el urbanismo para afrontar los desafíos de nuestro tiempo y poner en marcha estrategias a corto, medio y largo plazo que permitan mejorar la vida de las personas, no sólo en el presente, sino también para las generaciones futuras.
Con el objetivo de reunir conocimientos y generar nuevas perspectivas, se ha abierto una Call for Participants para que profesionales de todo el mundo participen en el evento con proyectos, ensayos o piezas multimedia. La fecha límite para presentar propuestas es el 23 de mayo.
Para explicar el proceso de trabajo que se está llevando a cabo para la selección de ponencias y conferenciantes en relación a los 6 ejes que conforman el congreso, contaremos con la participación de representantes del equipo de comisarios, formado por Pau Bajet, Mariona Benedito, Maria Giramé, Tomeu Ramis, Pau Sarquella y Carmen Torres.
La jornada se podrá seguir tanto de forma presencial como telemática.
Inscripción asistencia presencial
Inscripción asistencia online
Dada la amplia solicitud de participación en formato telemático, las preguntas que se formulen online se agruparán por blogs.
¿Quieres formar parte de la comunidad Ágora?
Nos gustaría poder ir creando una "comunidad Ágora" con todas las personas interesadas en estos debates abiertos para ir comunicando más detalladamente los avances en las acciones que se llevan a cabo desde el Colegio, así como para divulgar los próximos encuentros Ágora que se realicen.
Si te interesa formar parte de esta comunidad y seguir recibiendo la información y actividades relacionadas, apúntate a la comunidad Ágora.

Mor l'arquitecte Joan Bosch i Agustí
Fill d’Ignasi Bosch i Reitg i net d’Isidre Bosch i Batallé, tots dos arquitectes, Joan Bosch va seguir la tradició familiar i, l'any 1962, va finalitzar els seus estudis a l'ETSAB.
És autor, entre d’altres, dels habitatges unifamiliars esglaonats de Montbau (1963), el Pavelló d’informació hotelera del parc de la Devesa (1964) i l'edifici Marboré a Calafell (1968), així com de la Casa Dolera Lajo (1970) i els dos primers volums del complex d’apartaments Els Verds, a Platja d’Aro (1974-1976).
Joan Bosch va ser vocal de Barcelona a la Junta de Govern del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya els anys 1969-1970, amb Javier Subias de degà, i els anys 1970-1971, amb José M. Fargas de degà.
L'arquitecte va destacar també per la seva activitat cultural i social. Va ser un dels impulsors de la històrica llibreria Les Voltes de Girona, al costat d'Antoni Domènech, Joan Boladeras i Joan Maria Gelada. També va promoure, entre d'altres, la Fundació Autisme Mas Casadevall.
L'arquitecte Joan Escribà Serra li dedica un obituari.
La Casa de la Arquitectura exhibeix sis projectes de cooperació internacional d'arquitectes catalans
L'exposició mostra, entre d'altres, les obres de 6 equips d'arquitectes catalans, que amb els seus projectes de cooperació intenten millorar les condicions de vida de persones que pateixen les conseqüències de la pobresa, la violència o el desplaçament.
Es tracta de projectes desenvolupats arreu del món, gràcies al treball conjunt d'arquitectes, tècnics de cooperació i comunitats que, amb el suport de finançament públic i privat, busquen donar resposta a reptes urgents com l'accés a un habitatge digne i a serveis bàsics, que la realitat actual nega a bona part de la humanitat.
Els arquitectes catalans que formen part de l'exposició són:
· Greta Tresserra: 'Casa Vieja' a Colòmbia
· Albert Faus: Casa per a infants orfes amb necessitats específiques a Burkina Faso
· Nerea Amorós: Centres d'atenció a la infància i la família a Ruanda
· Mònica Sans: Cases sense contaminació interior en zones rurals remotes de Nepal
· DAW Office: Escola de secundària CEM Kamanar a Senegal
· Terrachidia: Tallers per posar en valor el patrimoni cultural a l'oasi de M´hamid al Marroc
El Col·legi d'Arquitectes, compromès amb la cooperació
L'obra duta a terme per Terrachidia al Marroc és un dels nombrosos projectes que, al llarg de més de 10 anys, s'han beneficiat del suport del COAC a través dels Ajuts a la Cooperació. A més, tres dels arquitectes que formen part de l'exposició –Albert Faus, Mònica Sans i DAW Office– han rebut Ajuts del COAC per a algun dels seus projectes de cooperació.
Més informació
L'exposició es podrà visitar fins al 30 de setembre a La Casa de la Arquitectura (P. de la Castellana, 67 - Madrid). Consulta'n tots els detalls.
El dibuix, protagonista del nou número de la revista Quaderns
El nou número, dirigit per Adrià Escolano i David Steegmann, amb la col·laboració de Miquel Mariné, reivindica el dibuix no com a mitjà de representació arquitectònica, sinó com una forma de coneixement i reflexió. Amb la voluntat de comprendre millor la manera de pensar d’alguns dels arquitectes contemporanis, els directors han volgut fixar-se en el dibuix en diferents etapes del procés de projecte, des de la gènesi fins a documents lligats al procés constructiu i al detall.
El material s’organitza en cinc graus d’aproximació. El primer lloc, s’aprofundeix en la producció gràfica de quatre estudis europeus contemporanis –fala, MAIO, Nuno Melo Sousa i Point Supreme–, buscant aquells documents que expliquin millor els seus processos de treball.
En segon lloc, s'han encarregat una sèrie de converses amb l’objectiu d’abordar la qüestió del dibuix en la pràctica d’Arrhov Frick, Catherine Mosbach i Tezzo Nishizawa, conduïdes per Carlos Mínguez Carrasco, Beatriz Borque i Shingo Masuda respectivament.
En tercer lloc, tres articles s’aproximen a la temàtica des d’un vessant més teòric. El primer, escrit per Urtzi Grau i Guillermo Fernández-Abascal, es pot considerar un estat de la qüestió; un altre, de Marina Otero, aborda el paper de les noves eines digitals i el seu impacte; i el tercer, de Christophe Van Gerrewey, viatja a un passat recent comparant dibuixos de quatre coneguts projectes.
En quart lloc, es mostren tres aproximacions en les quals procediment i dibuix son indissociables: el Pavelló de Bahréin per l’Exposició Universal de Milà de 2015 de Anne Holtrop, el Taller Burda que Christian Kerez i Smiljan Radic van organitzar de la ETH de Zúric al 2016 i un dels projectes d’architecten jan de vylder inge vinck.
Per acabar, s’han seleccionat vint documents que es mostren deliberadament aïllats i que, per la seva autonomia o rellevància, es poden considerar com petits manifests dibuixats.
El Quaderns a casa
Podreu recollir la revista a la recepció de les diferents seus col·legials o bé sol·licitar-ne l'enviament al vostre domicili a través del Servei de préstec de la Biblioteca, per aquells col·legiats de la Demarcació de Barcelona. El cost és de 5,50€ per a Barcelona i de 8,50€ per a la resta del territori de la Demarcació. També podeu sol·licitar que us l'enviïn junt amb la vostra propera comanda a la Cooperativa Jordi Capell.