Urbanisme i... cures. Vulnerabilitat urbana, arquitectura i coneixement situat
El dijous 12 de juny a les 18.30 hores l’Agrupació d'Arquitectes Urbanistes de Catalunya reprèn les sessions "Parelles de Ball" amb la jornada que portarà per títol ”Vulnerabilitat Urbana: arquitectes i urbanistes a peu de carrer”.
D’ençà uns quinze anys hem vist com les nostres ciutats han estat afectades per diverses crisi de natura molt diversa i que posen en qüestió paradigmes urbans que havíem assumit com a veritats inqüestionables a casa nostra.
El dret d’accés als recursos que la ciutat proveeix, així com els modes de producció, transformació i gestió de la mateixa, s’han vist posats en qüestió arran de la successió accelerada de diverses crisis d’ordre econòmic (punxada de la bombolla immobiliària al 2010), socio-sanitari (COVID 2019-21) o ambiental (sequeres recurrents 2015-18, 2022-24).
Davant d’aquesta conjuntura, la consciència sobre la vulnerabilitat urbana ha esdevingut central en el debat públic, social i acadèmic. Arquitectes i urbanistes no ens podem abstenir de participar-hi aportant el nostre coneixement i experiència.
La jornada “Vulnerabilitat Urbana: arquitectes i urbanistes a peu de carrer” dona compte de quatre projectes de recerca que, prenent com a cas d’estudi l’àmbit de llevant de la ciutat de Barcelona, anticipen el mode com podem aproximar-nos a teixits urbans i social amb alts índexs de vulnerabilitat.
S’explicaran quatre iniciatives que han cercat el coneixement directe del lloc, han trepitjat el carrer i han establert una intensa relació amb comunitats locals i iniciatives de base. Compartirem com, des del nostre àmbit de coneixement, arquitectes i urbanistes podem traduir en termes espacials necessitat peremptòries i proposar estratègies per a la millora de l’espai urbà.
L'acte és gratuït, però cal inscripció prèvia.

Los jóvenes, protagonistas de la 2ª sesión del ciclo de Arquitectura catalana internacional
Presentará el acto el arquitecto Moisés Puente, director de Cultura del Colegio de Arquitectos de Cataluña.
Arnau Vergés es arquitecto por la ETSAB (2004) y doctor arquitecte por la UdG (2021). Desde el 2004 trabaja en su propio estudio en Olot. Su trabajo encara diferentes escalas y tipologías de proyecto, con la reforma y nueva planta de vivienda como principal tarea.
NUA arquitectures es un estudio situado en Tarragona y fundado el año 2013, formado actualmente por Arnau Tiñena y Ferran Tiñena. El trabajo del estudio explora ámbitos de arquitectura y diseño a diferentes escalas mediante estrategias sensibles a la memoria de los lugares y al medio ambiente, buscando dar respuesta a los cambios sociales y culturales de las ciudades y los territorios contemporáneos.
TEST es un estudio de arquitectura fundado el 2022 por los arquitectos Julia Tarnawski, Albert Guerra y Adrián Jurado, con sede en Barcelona.

Jornada: House Europe! Never demolish
House Europe! es una Iniciativa Ciudadana Europea que busca promover una transformación social y ecológica en el sector de la construcción, priorizando la renovación y reutilización de los edificios existentes por encima de su demolición. El objetivo de la iniciativa es fomentar la creación de leyes europeas que faciliten la rehabilitación de edificios, haciéndola más accesible, asequible y social.
Algunas de las propuestas que contempla son la aplicación de incentivos fiscales para las obras de renovación y la reutilización de materiales, la introducción de estándares obligatorios a nivel europeo para la evaluación tanto de los potenciales como de los riesgos del parque inmobiliario, y la ampliación del ámbito de aplicación de las evaluaciones del ciclo de vida a todos los edificios existentes, definiendo nuevos valores para el CO2 embebido en estructuras existentes.
Para que la iniciativa sea considerada por la Comisión Europea, es necesario recoger 1 millón de firmas de ciudadanos de, al menos, siete países de la UE antes del 30 de enero de 2026. La campaña de recogida de firmas ha comenzado en febrero de 2025. ¡Únete!
PROGRAMA:
Presentación
Anna Ramos, directora de la Fundación Mies van der Rohe
Proyección del documental “House Europe”
Mesa redonda
Modera: Anna Ramos, directora de la Fundación Mies van der Rohe
Con la participación de:
· Greta Tresserra, vocal de Sostenibilidad, Innovación e Internacional del COAC y vicepresidenta de AuS
· Ivan Blasi, director del Premio de Arquitectura Contemporánea de la UE - Premio Mies van der Rohe
· Irene Civera, socia de Mentrestant - Arquitectura Cooperativa
· Eduard Cabré, asesor internacional del Institut Municipal d'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB)
INSCRIPCIONES:
Para asistir al acto, inscríbete aquí



Jornada: House Europe! Never demolish
House Europe! és una Iniciativa Ciutadana Europea que busca promoure una transformació social i ecològica en el sector de la construcció, prioritzant la renovació i reutilització dels edificis existents per sobre de la seva demolició. L'objectiu de la iniciativa, impulsada per arquitectes internacionals com ara Lacaton & Vassal, és fomentar la creació de lleis europees que facilitin la rehabilitació d'edificis, fent-la més accessible, assequible i social.
Algunes de les propostes que contempla són l'aplicació d'incentius fiscals per a les obres de renovació i la reutilització de materials, la introducció d'estàndards obligatoris a nivell europeu per a l'avaluació tant dels potencials com dels riscos del parc immobiliari, i l'ampliació de l'àmbit d'aplicació de les avaluacions del cicle de vida a tots els edificis existents, definint nous valors per al CO2 embegut en estructures existents.
Perquè la iniciativa sigui considerada per la Comissió Europea, cal recollir 1 milió de signatures de ciutadans de, com a mínim, set països de la UE abans del 30 de gener de 2026. La campanya de recollida de signatures ha començat el febrer de 2025. Uneix-t'hi!
PROGRAMA:
Presentació
Anna Ramos, directora de la Fundació Mies van der Rohe
Projecció del documental "Power to Renovation: A Question of Values"
Taula rodona
Modera: Anna Ramos, directora de la Fundació Mies van der Rohe
Amb la participació de:
· Greta Tresserra, vocal de Sostenibilitat, Innovació i Internacional del COAC i vicepresidenta d'AuS
· Ivan Blasi, director del Premi d'Arquitectura Contemporània de la UE - Premi Mies van der Rohe
· Irene Civera, sòcia de Mentrestant - Arquitectura Cooperativa
· Eduard Cabré, assessor internacional de l'Institut Municipal d'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB)
INSCRIPCIONS:
Per assistir a l'acte, inscriu-te aquí


