Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Conferència | Creant comunitats i canviant mentalitats de Josep Maria Borrell, director de l’IMPSOL

Conferència | Creant comunitats i canviant mentalitats de Josep Maria Borrell, director de l’IMPSOL

Imatge: 
Promoció a Cornellà de Llobregat, de Peris-Toral arquitectes. © Foto: José Hevia

Dins de la programació cultural de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) tenim l’oportunitat d’escoltar la conferència “Creant comunitats i canviant mentalitats” que ofereix Josep Maria Borrell, director de l’IMPSOL, una empresa pública depenent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que promou habitatge públic inclusiu i de qualitat, de nova construcció o provinent de rehabilitacions, amb perspectiva de gènere innovació i sostenibilitat integrals (social, ambiental i econòmica).

IMPSOL ha impulsat els concursos, la promoció i gestió posterior de mes de 3.700 habitatges en 70 promocions arreu de l’ÀMB. Durant aquests anys, les actuacions promogudes per l’IMPSOL han obtingut reconeixements pels seus desenvolupaments, destacant alguns premis FAD d’arquitectura i opinió (2020-2021-2023), premis CSCAE d’arquitectura espanyola (2022-2024), Beau, biau, finalista del Premi Mies van der Rohe (2021) o guanyadors del Premi RIBA International Awards for Excellence l’any 2024.

La ponència pretén explicar la metodologia que aplica l’IMPSOL per a l’obtenció dels estàndards de qualitat i la conscienciació dels valors de sostenibilitat econòmica, social i ambiental a les persones usuàries a través dels projectes i promocions recents.

Josep Maria Borrell va graduar-se en Arquitectura a l’ETSAB (2001). El seu projecte final va obtenir una qualificació d’honor. Ha realitzat múltiples ponències tant en jornades especialitzades, màsters, postgraus universitaris o seminaris i congressos d’habitatge nacionals i internacionals.

En finalitzar la conferència es farà un sopar-col·loqui amb el ponent al restaurant Barhaus. Us hi podeu apuntar enviant un correu a comunicacio.tar@coac.netPreu del sopar 24€.

#COACTarragona

logo del coac

PDF version

Urbanisme Comparat. "Ciutats al límit"

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El dimarts 27 de maig a les 18.30 hores, tindrà lloc la propera sessió del cicle d'Urbanisme Comparat, que organitza l'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes del COAC (AAUC). La jornada portarà per títol "Ciutats al límit: el rol de l’urbanista en la gestió del desastre. De terratrèmols a inundacions: estratègies per respondre a desastres naturals i construir resiliència a llarg termini. Cas: Argentina i Xile.

En aquesta sessió explorarem el paper clau de l’urbanisme en la gestió de desastres naturals i en la construcció de ciutats resilients a llarg termini. A partir de casos reals, com les inundacions a la província de Santa Fe (2007) i a Esteban Echeverría (2019), a l’Argentina, i el devastador terratrèmol de Concepción, Xile (2010), analitzarem quines decisions urbanístiques i polítiques van conduir a aquestes situacions de vulnerabilitat i quines estratègies es van implementar després del desastre.

A més, des d’una perspectiva personal i a través d’experiències compartides amb altres professionals i organismes internacionals, veurem com la planificació urbana pot esdevenir una eina poderosa de recuperació, adaptació i prevenció davant l’adversitat.

Una oportunitat per repensar les nostres ciutats i el nostre paper com a professionals en un context de crisis cada vegada més habituals.

La sessió anirà a càrrec d'Andrés Maidana Legal, arquitecte urbanista i docent-investigador a la Universitat de Buenos Aires. Actualment resideix a Barcelona. El seu treball se centra en com les ciutats es desenvolupen, afronten i es recuperen dels desastres naturals. Ha participat en projectes de gestió urbana i resiliència en diversos contextos d’Amèrica Llatina, combinant teoria, pràctica i treball de camp.

L'acte és gratuït, però cal inscripció prèvia.

 

PDF version

Inauguració de l'exposició 'El material de lo construido'

Imatge: 
© Material de lo construido
Amb motiu de la inauguració de l'exposició "El material de lo construido", un projecte impulsat per Saint-Gobain, els estudis d'arquitectura Carles Enrich i Un Parell d'Arquitectes, reflexionaran sobre "Un altre futur", en una conferència que tindrà lloc el dimecres 21 de maig, a les 19 h, a la seu de la Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC. 

"Un altre futur" planteja diverses intervencions puntuals en espais existents que reclamen una nova vida. Espais residuals, abandonats o infrautilitzats, que requereixen una mirada crítica per proposar solucions temporals, o d’emergència, amb una clara voluntat de permanència. Programes específics, però pensats per a ser reutilitzats en un futur on la resposta sempre va més enllà de la pregunta inicial. Es reactiven així les condicions ambientals i urbanes del lloc amb la gestió material de l’existent i la inserció de petites estructures que, per una banda, faciliten les transformacions d’aquests espais fràgils, alhora que es projecten com a futures preexistències.

Espais on el temps és l’autèntic material d’allò construït. El temps com a estratègia de projecte des de la urgència d’actuació fins a la planificació de la vida útil de tots els elements. El temps com a oportunitat d’intervenir de manera reversible sobre el preexistent, entenent les insercions com una nova capa que permet la lectura seqüencial. El temps com a condensador de la història, recuperant i aprenent del passat per construir un altre futur.

"Passallís" tracta sobre com l'arquitectura funcional va més enllà dels requisits bàsics com el programa, la construcció o la sostenibilitat. Argumenta que reparar les connexions comunitàries, crear un sentiment de pertinença i responsabilitat envers l'espai, i mostrar la història i les característiques d'un lloc poden ser elements clau, especialment en projectes públics. La conferència proposa repensar la ciutat com un sistema complex i interconnectat, observant-la des d'una perspectiva a peu de carrer per descobrir noves possibilitats.

Carles Enrich
És professor de Projectes a l’ETSAB i coordinador del Màster Habilitant de La Salle des del 2022; i professor convidat a la TU WIEN, la Faculty of Architecture Ljubljana o la TEC Monterrey. La seva obra ha estat internacionalment reconeguda amb els AR Emerging Awards, els Premis FAD o els Premis ENOR arquitecte Jove, així com amb les nominacions als EU Mies Award o el Swiss Award. Ha participat en 3 ocasions a la Biennal de Venècia i ha estat exposat al DHUB i a la Cité d’Architecture et du Patrimoine de París.

Un Parell d'Arquitectes
És un estudi d’arquitectura d'Olot, dirigit per Eduard Callís i Guillem Moliner. El pensar relacional caracteritza els seus projectes, que esdevenen un lloc de trobada entre mons i escales diverses. Propicien intercanvis entre la infraestructura i la decoració, entre l’esfera domèstica i l’espai públic, entre la ciutat i el jardí. La seva obra s’ha publicat internacionalment i exposat en diferents biennals i galeries d’art. Ha estat guardonada amb els premis FAD, Biennal Iberoamericana i Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, Living Places Simon Architecture Award o Premi d’Arquitectura de Girona, essent finalista a l’European Award for Architectural Heritage Intervention, AR Emerging Awards, Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, entre altres.

Eduard Callís és doctor arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la tesi “Arquitectura de los pantanos en España” i professor de projectes i màster a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), prèviament a la Universitat de Girona (UdG), a l’Escola d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) i membre del grup de recerca Habitar de la UPC.

Guillem Moliner és arquitecte per la UPC, professor convidat a la Universitat Cardenal Herrera de València i professor de projectes a la Universitat de Girona i a l’Escola d’Art d’Olot.

PDF version

Acte inaugural de l'exposició de la 4a edició de la Mostra d'arquitectura de Barcelona a la biblioteca Fort Pienc

Imatge: 
© Anna Mas
En el marc de la itinerància de l’exposició de la 4a edició de la Mostra d’Arquitectura per la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i concretament a la Biblioteca Fort Pienc – Ana Maria Moix del districte de l’Eixample, el 21 de maig a les 18.30h tindrà lloc la xerrada inaugural organitzada per la pròpia biblioteca, seguida de l’acte inaugural amb una visita guiada a l’exposició per descobrir les obres més destacades del districte.

La xerrada consistirà en una taula rodona que amb el títol Cohabitatge a Barcelona: viure en comunitat, una altra opció de vida a la gran ciutat, comptarà amb la participació dels arquitectes Carles Baiges (Estudi Lacol i veí de La Borda), César Vivas (Estudi Vivas Arquitectes) i Jordi Mitjans (Estudi Arqbag), autors d’alguns dels projectes d’habitatge cooperatiu a Barcelona, i Tomoko Sakamoto, veïna de la cooperativa La Chalmeta, moderats per David Lorente, coeditor del llibre Cohabitatge a Barcelona (Actar, Ajuntament de Barcelona, 2023). Cal inscripció prèvia.

La sessió està organitzada per la Biblioteca Fort Pienc – Ana Maria Moix i el Centre Obert d’Arquitectura.
PDF version

Pages