Propers Actes

Presentació simultània del llibre "Barrios y crisis" a les seus de Girona i Figueres

Imatge: 
© “Barrios y Crisis”
Presentació a càrrec dels coautors Ismael Blanco, Quim Brugué i Oriol Nel·lo
Dimarts 18 de desembre a les 18.00 hores
Delegació de l’Alt Empordà del COAC
Pujada Església, 6. Figueres

Sopar-col·loqui amb motiu de la presentació del llibre
Dimarts 18 de desembre a les 21.00 hores
Demarcació de Girona del COAC
Plaça de la Catedral, 8. Girona

La Demarcació de Girona del COAC i la Fundació Catalunya Europa organitzen el dimarts 18 de desembre un acte doble per a la presentació del llibre “Barrios y Crisis”, obra dels autors Ismael Blanco, Quim Brugué i Oriol Nel·lo. La presentació, a càrrec dels autors, es farà primer a la Delegació de l’Alt Empordà del COAC, situada a Figueres, a les 18.00 h, i posteriorment un sopar-col·loqui a les 21.00 h a la seu de la Demarcació de Girona.

Els coautors del llibre ens presentaran l’obra i obriran un debat sobre la segregació urbana i la innovació social a les comarques gironines, amb especial referència a les àrees de Figueres i Girona.

Per al sopar-col·loqui, és necessària la inscripció mitjançant correu electrònic a cultura.gir@coac.cat abans del 14 de desembre. Places limitades. Preu del sopar 30€. Podeu veure el menú en aquest enllaç

"Barrios y crisis. Crisis económica, segregación urbana e innovación social en Cataluña".

L'augment de les desigualtats té com un dels seus principals efectes la creixent separació dels grups socials en les àrees urbanes. Així, els que menys tenen es veuen confinats a barris i municipis que -amb urbanització i serveis de pitjor qualitat- ofereixen preus d'habitatge relativament més baixos, mentre que els grups més acomodats tendeixen així mateix a concentrar-se per gaudir dels avantatges de viure en espais exclusius i excloents.

La segregació residencial té efectes negatius sobre la qualitat de vida dels ciutadans de rendes més baixes i, al seu torn, contribueix a la consolidació i la reproducció de les desigualtats. En les últimes dècades, l'evolució del mercat immobiliari i la implantació de polítiques neoliberals han contribuït a agreujar els seus efectes.

Davant d'aquesta situació són molts els ciutadans que, en els barris de les ciutats, s'han organitzat per reivindicar els seus drets i per intentar dotar-se dels serveis que ni el mercat, ni l'Estat semblen en disposició de garantir. S'ha produït així un esdeveniment extraordinari d'iniciatives d'economia social, solidaritat veïnal i mobilització ciutadana que han resultat essencials per fer front a la crisi social i els seus efectes.

"Barrios y crisis" estudia la relació entre la segregació residencial i les iniciatives d'innovació ciutadana a Barcelona i Catalunya, una ciutat i un territori on l’evolució social i política ha atret reiteradament l'atenció dels que s'interessen per la gestió de la ciutat contemporània. El llibre constitueix així una aportació de gran rellevància al debat sobre els problemes urbans i la possibilitat de donar-los resposta des de la ciutadania i les institucions públiques.

*************
"Barrios y crisis" és el resultat d'una investigació desenvolupada al llarg de més de cinc anys per un equip multidisciplinari d'investigadors, en el marc de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques i el Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. La investigació ha estat coordinada pels politòlegs Ismael Blanco i Quim Brugué, l'economista Eduard Jiménez i el geògraf Oriol Nel·lo.

Ismael Blanco és Professor Agregat en Ciència Política i investigador de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves àrees d'investigació cobreixen les polítiques urbanes, la regeneració de barris i la participació ciutadana. Actualment, dirigeix una línia d'investigació sobre els impactes urbans de la crisi i les dinàmiques d'innovació social i canvi polític a les ciutats espanyoles en comparació amb altres regions del món. Autor de nombroses publicacions en revistes internacionals.

Quim Brugué és Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració al departament de Ciència Política i Dret públic de la UAB, membre de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i professor a l'àrea de Treball Social i Serveis Socials de la UdG. Autor de diverses publicacions.

Oriol Nel·lo és geògraf, especialitzat en estudis urbans i ordenació del territori, ha publicat un bon nombre de llibres i articles científics sobre aquests temes. Ha estat director de l’Institut d’Estudis Metropolitans (1988-1999), Diputat al Parlament de Catalunya (1999-2004) i Secretari per a la Planificació Territorial de la Generalitat de Catalunya (2003-2011). Actualment, és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre numerari de l'Institut d’Estudis Catalans.
Versió per a imprimirPDF version