Propers Actes
Taller de bones pràctiques d'arquitectura a l'...
Taller de bones pràctiques d&...
Cicle Next Generation: Visita al Centre de Formació Marie...
Cicle Next Generation: Visita al...
Cicle Next Generation: Visita a la Transformació d'...
Cicle Next Generation: Visita a...
M+. Pedagogy + Praxis, 1970-2020. Richard Plunz in...
M+. Pedagogy + Praxis, 1970-2020...
Arriba un nou Duel AHI sobre la intervenció en entorns...
Arriba un nou Duel AHI sobre la...
Sessions d'Urbanisme Comparat: Holanda
L’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes del COAC (AAUC) reprèn les sessions d’Urbanisme Comparat. La tercera sessió del 8è cicle tindrà com a títol “Urbanisme a Holanda. Cas de Rotterdam amb influencies de l’ETSAB” i tindrà lloc el proper dijous 25 d'abril a les 19 h. La sessió, a càrrec de Mercè de Miguel i Capdevila, es farà a l’Aula 2 de l’Escola Sert (c. Arcs 1-3, 5a planta).
Es requereix inscripció prèvia.
Urbanisme a Holanda. Cas de Rotterdam amb influències de l’ETSAB
El cas de l’Urbanisme als Països Baixos és molt particular en el marc d’Europa. No hi ha cap altre país que hagi sabut organitzar el desenvolupament urbanístic d’una manera més arquitectònica, paisatgística, i fins fa poc equilibrada en tot el seu territori. Rotterdam n’és probablement l’exponent mes singular, i per això mateix, on es troben les traces mes típiques però també atípiques de la tradició urbanística Holandesa. Des de 2008 fins a 2013, Mercè de Miguel i Capdevila fou responsable de diverses transformacions urbanes com a cap de urbanisme d’aquesta ciutat. Exemples com la nova estació central i el seu entorn, la impressionant tasca de desplaçament de funcions portuàries cap a la nova zona guanyada al mar, Tweede Maasvlakte, o la continuació del projecte urbà Kop van Zuid són entre d’altres, exemples d’aquest període. Aquesta sessió d’Urbanisme comparat es centrarà en la tradició Holandesa en general, mitjançant projectes de la ciutat de Rotterdam. Especial atenció es dedicarà als elements d’urbanisme que han enriquit la tradició Holandesa i es basen en l’aprenentatge d’aquesta catalana als anys vuitanta a l’ETSAB.
Mercè de Miguel i Capdevila
Arquitecte i urbanista, ha dirigit departaments d’urbanisme a diferents ciutats Holandeses. Fins 2013 fou també responsable del desenvolupament estratègic de la zona metropolitana de Rotterdam. A principis de 2014 va ser nomenada directora del ambiciós programa nacional Ciutats Intel·ligents dels Països Baixos, on es van dur a terme experiments i solucions innovadores, relacionant aplicacions tecnològiques Smart City, al desenvolupament d’estratègies per a temes públics, mitjançant col·laboracions públic-privades i amb acadèmics. Llicenciada en Arquitectura i Urbanisme per la ETSAB, va començar la seva carrera professional a 1989 als Països Baixos dissenyant noves ordenances seguint el model Holandès. Actualment, relaciona ciutats i zones metropolitanes amb tecnologies “smart cities”, fusionant disseny urbà amb tecnologia arreu d’Europa. A més, treballa des de la Universitat de Eindhoven TU/e (Països Baixos,) en el PhD: Link Smart & Physical city, on desenvolupa una nova teoria d’Urbanisme, doncs temes com economia circular, transició energètica o canvi climàtic, encara no han trobat reaccions adequades, urbanísticament parlant.