Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El fons Francesc Català-Roca es trasllada a l’Arxiu Nacional de Catalunya

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Atesa la importància del fons de Francesc Català-Roca i del sensible que és per a tots aquells que som arquitectes de Catalunya, hem volgut dirigir-vos aquest escrit aclaridor del seu llegat. Com deia un dels titulars de diari de recent aparició a la premsa, “El fons Català Roca, ja és de tots”. El motiu és que el fons fotogràfic de Francesc Català-Roca, que l’Arxiu Històric del COAC ha estat custodiant i tenint-ne cura des del 2007 per encàrrec de la família Català-Roca, es traslladarà en les properes setmanes a l’Arxiu Nacional de Catalunya després que la Generalitat de Catalunya l’hagi adquirit per dos milions d’euros de donació als hereus del fotògraf.

L’objectiu és que el fons es preservi en la seva integritat, com el conjunt singular d’alt valor cultural i històric que és, i que sigui objecte de descripció i documentació detallada; que es prenguin les millors estratègies de conservació, que es restauri, es digitalitzi, es difongui i faci accessible a nivell nacional i internacional. L’adquisició tindrà com a primers fruits de cara al públic els treballs de preparació d’una exposició antològica i retrospectiva al MNAC i la col·laboració amb altres iniciatives semblants per part d’institucions patrimonials del nostre país.

 

Des de l'any 2008, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha conservat un arxiu que es trobava en un estat molt precari de conservació i en unes condicions ambientals i d’espai molt poc adequades per a la conservació d’un fons d’aquesta magnitud. Gràcies a la cessió -la família sempre va conservar-ne la propietat i la potestat de la decisió última de cap a on portar el llegat del fotògraf- i per tal de poder conservar en les condicions requerides tot el material, el COAC va habilitar ambientalment un espai per conservar de forma idònia totes les imatges, en els seus diferents suports, i prevenir-ne així el desgast pel pas del temps.

Els canals del COAC han esdevingut un aparador de l’obra del fotògraf i l’Arxiu Històric ha exercit la tasca de gestionar la cessió de material a desenes d’exposicions d’arreu de Catalunya i d’Espanya. El Col·legi ha rebut consultes al respecte pràcticament a diari per part d’investigadors, periodistes i particulars. Tota aquesta feina i conscienciació del COAC sobre la importància d’aquest material ha estat cabdal per al manteniment d’un arxiu fotogràfic de primer nivell que ha trobat el seu destí definitiu, a la seu de l’Arxiu Nacional de Catalunya gràcies a la seva l’adquisició per part de la Generalitat. Ara, l’arxiu fotogràfic de Francesc Català-Roca, ja és de tots.

18/12/2023
Tornar