Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
tres persones en una taula signant papers

El COAC signa un conveni amb ADOM per instal·lar un bany amb canviador accessible a la seu de Barcelona

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El COAC ha instal·lat a la seva seu de Barcelona el primer bany amb canviador accessible en un edifici institucional ubicat a Catalunya. El projecte és possible gràcies a la col·laboració amb l’empresa ADOM, especialitzada en l’adaptació d’espais i habitatges per fer-los més accessibles, que ha cedit els materials i n’executa la seva instal·lació.

La col·laboració s’ha materialitzat amb la signatura d’un conveni el dimarts 20 de juny entre ambdues entitats i està previst que el bany estigui operatiu l’últim trimestre del 2023.

La nova instal·lació incorpora tots els elements necessaris per poder assistir una persona amb mobilitat reduïda que requereixi de suport per a la seva higiene personal, tenint en compte tant la seva comoditat i seguretat com la de la persona cuidadora. Així, l’espai comptarà amb un pont grua per poder aixecar la persona sense haver de fer tanta força, una llitera abatible i regulada en alçada per fer canvi de bolquers amb major comoditat, dutxa adaptada, vàter amb sortida horitzontal a dues bandes i lavabo ajustable en alçada.

El fet que la instal·lació s’ubiqui en un equipament situat al mateix cor de Barcelona permetrà que persones grans o amb mobilitat reduïda que requereixen d’assistència puguin gaudir –durant un espai de temps prolongat– dels entorns i equipaments que es concentren al centre de la ciutat i disposar, a prop, d’un servei adaptat a les seves necessitats.

Resposta a una necessitat encara no coberta
A països com el Regne Unit, Austràlia i Alemanya, els banys amb canviador inclusiu –coneguts com a changing places­ són operatius des de fa anys.

Al nostre país, malauradament, la resposta a aquesta demanda encara és molt incipient. Es disposa de banys accessibles estàndard, però sense llitera per poder fer canvi de bolquers ni elevadors que evitin el risc de les persones cuidadores de patir lesions a l’esquena o als braços per haver d’agafar massa pes. Alhora, la majoria són massa petits perquè hi pugui entrar més d’una persona d’assistència, de manera que els familiars o persones cuidadores es veuen obligats a utilitzar espais no preparats, o fins i tot el terra, incorrent en un risc per a la salut i seguretat pel que fa a la possibilitat de contraure infeccions o patir lesions.

Oferir serveis de bany per al canvi adequats ajuda a crear igualtat en la nostra societat, ja que moltes persones prenen la decisió de no sortir de casa o no visitar algun indret i, si ho fan, no tenen a la seva disposició un espai adequat.

La instal·lació d’un bany amb canviador accessible al COAC és un pas endavant i ha de servir com exemple perquè se’n puguin instal·lar en d’altres equipaments –estacions de tren, aeroports, centres comercials, equipaments culturals...–, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de milers de persones que necessiten assistència addicional.

L’arquitectura, clau per millorar l’accessibilitat
L’arquitectura té en compte la diversitat de totes les persones i, a l’hora de dissenyar els espais, aporta solucions que eliminin barreres per a tots els col·lectius i fomentar així la igualtat d’oportunitats.

En aquest sentit, el COAC fa anys que encapçala una línia de renovació i millora dels seus espais posant especial atenció a l’accessibilitat, l’eficiència energètica i la salut. La instal·lació d’un bany amb canviador accessible respon a la importància de garantir a la ciutadania l’accés a l’espai públic i als equipaments i a fer ciutats més inclusives i equitatives.

Jornada Arquitectura i Accessibilitat
Seguint la voluntat de fomentar la creació d’espais accessibles per a tothom, l’1 de desembre de 2023 es durà a terme al COAC una jornada d’Arquitectura i Accessibilitat -amb la participació d’ADOM- en la qual s’explicaran les característiques específiques del nou bany amb canviador accessible i es parlarà de barreres físiques i comunicatives i solucions per eliminar-les.

Formació en accessibilitat
El COAC, a través de l'Escola Sert, ofereix a arquitectes i estudiants d'arquitectura formació específica en accessibilitat. Així, a través del curs L'accessibilitat com a eina de disseny, s'aborda el disseny inclusiu arquitectònic, parant especial atenció en l'entorn construït, de manera que es pugui aconseguir incorporar un disseny en el qual tothom s'hi senti acollit i sempre des d’una mirada inclusiva, de manera que quedin acomodades les necessitats de tots els usuaris, sense excepció.

ADOM, la transformació d’espais en entorns accessibles
ADOM és una empresa que vetlla per facilitar a totes les persones la seva autonomia i una vida més còmoda a través de l’adaptació d’espais públics i habitatges per transformar-los en entorns accessibles. A ADOM es parteix de la premissa que la discapacitat es troba en els espais, no en les persones, i per tant, són els entorns els que s’han d’adaptar.
20/06/2023
Tornar