Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
El repte del xamfrà

El repte del xamfrà: una mostra d'imatges de Rosa Feliu per redescobrir Barcelona

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Des d’aquest 19 de febrer es pot visitar a la seu de plaça Nova del COAC l’exposició ‘El repte del xamfrà’, un recull d’imatges de la fotògrafa Rosa Feliu a través de la qual redescobrir aquests racons de Barcelona, diàriament transitats, però sovint desconeguts.

La mostra té lloc en un moment en el qual Barcelona està repensant l’aprofitament de l’espai col·lectiu des d’una òptica més contemporània: el programa sobre les superilles, els futurs eixos verds de l’Eixample o la pacificació dels seus carrers i places en són uns quants exemples. En aquest context, precisament, l’exposició posa el focus en la complexitat dels xamfrans barcelonins, un dels trets urbanístics més destacats de la capital, a través d’una cinquantena d’imatges que conviden l’espectador a trepitjar la ciutat i a mirar-la amb uns altres ulls.

Les imatges estan acompanyades de textos firmats pels arquitectes Lluís Clotet, Josep Ferrando, Xavier Monteys i Josep Lluís Mateo, a més a més d’una conversa entre els fotògrafs Lluís Casals, recentment desaparegut, Manolo Laguillo i Rosa Feliu.

“Mirar els xamfrans amb uns altres ulls”
Partint del xamfrà, “element que Cerdà va considerar fonamental per regular el territori i donar una figuració unitària a la ciutat”, Lluís Clotet afirma que les imatges també reflecteixen ““l’enorme varietat formal que unes regles generals, intel·ligents i clares poden donar de si”. Una varietat que es pot apreciar “plantant-se davant d’un xamfrà, des de la vorera del davant, i mirar”, com proposa Xavier Monteys, qui assegura que “a primer cop d’ull, els xamfrans ens semblen tots iguals, però, passats uns instants, en mirar-los amb atenció, comencem a adonar-nos de les diferències entre ells”.

Concebuda com una passejada pels carrers de l’Eixample, Rosa Feliu ens acompanya en un recorregut únic per conèixer xamfrans de totes les èpoques i tipologies, escollits per la seva singularitat, ubicació, bellesa, desconeixement o popularitat, i organitzats en sis blocs temàtics: el xamfrà mimetitzat, la celebració del xamfrà, la singularització del xamfrà, el xamfrà doblat, el xamfrà partit, l'accent del xamfrà i variacions del xamfrà. 

Totes les fotografies, que passaran a formar part del fons de l’Arxiu Històric, són un testimoni valuós de la Barcelona dels últims anys: tenen l’arquitectura com a element central i han estat fetes tenint en compte la llum, el moment de dia i l’època de l’any, però també mostren la vida de l’Eixample.

L’Arxiu Fotogràfic del COAC
Creat el 2007 com a secció de l’Arxiu Històric del COAC, l’Arxiu Fotogràfic del COAC conserva el patrimoni fotogràfic del COAC, així com els fons de diversos fotògrafs de gran rellevància al nostre país com ara Francesc Català-Roca i Oriol Maspons. També custodia, entre altres, la col·lecció de fotografies del Romànic de Lluís Domènech i Montaner. Pel volum de documentació que gestiona, es considera que és un dels millors arxius d’imatges d’arquitectura de l’estat espanyol.

Rosa Feliu, una bona coneixedora de l’Eixample
La fotògrafa barcelonina Rosa Feliu és l’autora de les imatges de l’exposició, en un nou treball sobre l’Eixample que se suma als diversos que ja ha dut a terme, com el llibre ‘L’Eixample’ (1982-1983). Llicenciada en Història Contemporània (1976), ha desenvolupat la seva carrera professional en diversos àmbits, però especialment en el de l’arquitectura i l’interiorisme, tant en revistes (El Croquis, ON, El País, Quaderns d’Arquitectura) com per a exposicions de gran format.

L’exposició es podrà visitar entre el 19 de febrer i el 3 d’abril seguint totes les mesures d’higiene i seguretat d’acord amb la normativa sanitària vigent. També s'habilitarà un espai online per visualitzar les fotografies per a aquelles persones que no puguin desplaçar-se a causa del confinament comarcal.         

Versió per a imprimirPDF version