Propers Actes
Presentació de les novetats del tràmit telemàtic de...
Presentació de les novetats del...
Conferència "Radicalment sostenible - HORTUS, un cas...
Conferència "Radicalment...
Síntesis Arquitectòniques a Figueres: "Detalles en la obra de J.A. Coderch" d'Isabela de Renteria
El Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) inicia el dijous 6 de juliol la segona edició del cicle de conferències sínTESIS Arquitectòniques on professionals de les Comarques de Girona presentaran les seves tesis doctoral centrada en temàtiques on l’arquitectura és la protagonista.
La primera de les presentacions, que es farà a la Delegació de l’Alt Empordà del COAC, anirà a càrrec d’Isabela de Renteria, doctora arquitecte per la Universitat Ramon Llull, amb la tesi “Detalles en la obra de J. A Coderch”, on analitza l'obra de J.A. Coderch des del detall constructiu. Coderch posa especial èmfasi en la seva definició, i sense abandonar un fort arrelament en la tradició, provoca canvis en les solucions convencionals, que contribueixen a transformar la imatge dels seus edificis. Es parteix de la base que els detalls són inseparables del procés de projecte, els objectius comparteixen i acaben sent l'expressió material de la recerca d'una determinada manera de fer arquitectura.
La segona lectura, que es farà a la sala d’actes Rafael Masó de la Demarcació de Girona del COAC el 13 de juliol, anirà a càrrec d'Antoni Pérez Mañosas, doctor arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la tesi "Mitad fábrica mitad convento": la casa Tàpies”. El tema central del treball és la casa que l'arquitecte José Antonio Coderch va projectar per a l'artista Antoni Tàpies i la seva família, en un procés que va durar des de 1960 fins a 1963. Aquesta casa ha estat abastament estudiada com a objecte arquitectònic, i no és la intenció de l’autor continuar exclusivament per aquest camí. S'aborda sovint l'estudi d'una obra arquitectònica (el procés de projectació i la seva materialització) com un objecte de coneixement aïllable en el temps, encara que se'l situï dins d'un context històric. A la tesi s’intenta ampliar l'àmbit d'estudi, en el sentit de considerar la casa com un ser que té una vida pròpia, i no únicament com aquella obra fixada en les fotografies que Català-Roca o Casali van fer amb la casa tot just acabada; en el moment en què les obres d'arquitectura tenen una aparença d'objecte perfecte i nou. La vida a la casa i la vida de la casa.
Tancarà el cicle la Delegació Garrotxa-Ripollès que acollirà la presentació de Toni Gironès, doctor arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya, el 27 de juliol. L’autor ens presentarà la tesi "Arquitectures espontànies, reflexions sobre constants en arquitectura: la península del Cap de Creus, una topografia en el temps", que se centra en un cas d´estudi concret i en una geografia molt determinada, la península del Cap de Creus i les seves aproximadament 10.000Ha de superfície terrestre. A cavall de les dinàmiques naturals i de la intervenció humana aquesta geografia ha estat sistemàticament intervinguda, necessitant construir una suma de grans extensions de pla horitzontal per a poder conrear. La construcció d’aquesta gran infraestructura agrícola s´ha materialitzat únicament amb la pedra del lloc, generant tot un sistema de condicions vinculades amb l’habitabilitat i de les que se’n deriven diferents tipus i solucions que ens parlen del més essencial en arquitectura.
Totes les presentacions tindran lloc a les 19 hores.