Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El COAC-Comarques Centrals cedeix a Plataforma per la Llengua l’ús de la sala de reunions de la Casa Lluvià

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Claudina Relat, presidenta de la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i Rut Carandell, directora de la Plataforma per la Llengua, han formalitzat l’acord mitjançant la signatura d’un conveni de cessió. Aquest conveni permet que l’entitat disposi d’un espai adequat per celebrar les seves reunions periòdiques, del grup de treball de la Catalunya Central, a la Casa Lluvià actual seu del COAC-CC.

Claudina Relat ha expressat la seva satisfacció per aquest acord: “Des del COAC estem molt contents de poder col·laborar amb una entitat que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social i que ajuda a garantir que el català sigui present com a llengua de ple dret en tots els àmbits i registres”.

Plataforma per la Llengua és una organització, sense ànim de lucre, no governamental amb més de 26.000 socis. L’entitat actua als diferents territoris de parla catalana i ho fa des de l'activisme i amb una perspectiva transversal: en l’àmbit socioeconòmic i audiovisual, en l’acollida i l’arrelament lingüístic dels nouvinguts, en les  universitats i l’educació, així com en les administracions, entre altres àmbits d’actuació.

15/04/2025
Tornar

Xerrada: Projecte de rehabilitació de la fàbrica de l’Anònima a Manresa

Imatge: 
@FABA
La Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, organitza una xerrada divulgativa a l’Anònima de Manresa com a col·laboració amb el Festival d'Arts del Barri Antic (FABA) a Manresa.

Dilluns 5 de maig el festival acollirà la conferència de l’arquitecta Meritxell Inaraja per presentar el projecte de rehabilitació que enguany s’està executant a l’Anònima de Manresa. L’arquitecta i professora, experta en rehabilitació i patrimoni, explicarà quines són les idees principals que van portar la seva proposta a ser la guanyadora del concurs públic d’arquitectura organitzat per l’Ajuntament de Manresa. Una activitat que des del COAC-Comarques Centrals us animem a gaudir, ja que ens farà imaginar els futurs espais multifuncionals que contindrà l’edifici i ens permetrà conèixer els nous usos plantejats per a aquest equipament.

 

 
PDF version

Trobada d’Arquitectes en Femení a la seu de Manresa del COAC

Imatge: 
© Freepik
El proper 24 d’abril, de 18 h a 20 h, tindrà lloc a la seu a Manresa del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya una Trobada d’Arquitectes en Femení, impulsada pel Grup de Dones Arquitectes de la Demarcació de les Comarques Centrals del COAC.

La trobada té per objectiu crear un espai de debat i reflexió sobre la realitat de les dones en el món de l’arquitectura, compartint vivències, inquietuds i mirades diverses. L’arquitectura ens uneix com a àmbit professional, però sovint, com a dones —i especialment quan s’hi suma la maternitat o les cures—, ens trobem amb desigualtats o situacions que mereixen ser escoltades i abordades col·lectivament. Aquest no és un espai tancat a la feminitat, sinó un espai obert a totes i tots, on es convida a participar-hi amb perspectives diverses per enriquir el debat i la comprensió mútua.

En el marc de la Setmana de Sant Jordi, la biblioteca del COAC cedirà una selecció de llibres en clau femenina, que estaran disponibles per a la seva consulta i fulleig durant tota la setmana a la seu de Manresa del COAC. Aquesta acció culminarà amb una tertúlia oberta durant la trobada del dia 24, on es presentarà públicament el grup i es compartiran els seus objectius.

ARQUITECTES EN FEMENÍ

Hygge és un terme danès que descriu un estat d'ànim de benestar i satisfacció, gaudint del dia a dia i sent agraït pel present, sol o en companyia. Aquesta idea de benestar i calidesa inspira l’esperit del grup: un lloc on sentir-nos acollides, escoltades i valorades.

Aquest grup està liderat per l’arquitecta Lídia Arboix i Miquel.

Manifest de les Dones Arquitectes de la Catalunya Central

1. Crear un espai de debat sobre la realitat actual.
2.Posar en valor el respecte pel planeta.
3. Donar valor social al nostre treball.
4. Analitzar el dret a l'habitatge per a tothom.
5. Entendre la ciutat com a lloc acollidor per a totes les persones.
6. Accionar per visibilitzar temes com barreres, inclusió, habitatge i ús d'espais urbans.
7. Donar veu a la dona com a professional, mare i dona.

Aquests set punts del manifest poden esdevenir un guió de treball viu i consensuat, que permeti teixir una xarxa entre professionals compromeses amb una arquitectura més justa, inclusiva i responsable.

Us animem a formar part del grup!

L’acte està obert a tots els arquitectes que vulguin compartir, escoltar i formar part d’aquesta mirada col·lectiva i transformadora sobre la professió.

Agrairem confirmació d'assistència a comarquescentrals@coac.net o al 938751800 
PDF version

Lliurament dels Premis de Bioconstrucció de Catalunya

Imatge: 
©Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
La Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes, en col·laboració amb la Intercol·legial Tècnica del Bages-Berguedà, hem presentat la II edició dels premis de Bioconstrucció de Catalunya 2025. Aquesta iniciativa busca reconèixer i promoure la innovació en el sector de la bioconstrucció, una pràctica fonamental per a un futur sostenible.

En aquesta edició, els premis s'han ampliat amb tres grans categories, amb l'objectiu d'incentivar les millors pràctiques en bioconstrucció i crear consciència sobre la seva importància. A més, es pretenen fomentar la comunitat, impulsar l'economia verda, avançar cap a la descarbonització i facilitar la recerca i el desenvolupament en aquest àmbit.

Les propostes presentades han estat valorades tenint en compte diversos criteris, com la innovació dels materials, l’eficàcia i l’enginy de les solucions constructives, la creació d'ambients saludables, la minimització de l'impacte ambiental mitjançant la gestió de residus, la integració amb l'entorn, l'accessibilitat, la flexibilitat, així com un disseny arquitectònic funcional i atractiu.

Aquesta edició també destaca la importància de les entitats que fomenten la participació i el compromís amb la comunitat i la innovació, atorgant dues mencions amb un valor de 500€ cadascuna. El jurat, format per un equip d’acadèmics i especialistes en sostenibilitat, bioconstrucció, hàbitat i eficiència energètica, serà l'encarregat de seleccionar les propostes guanyadores.

El lliurament dels premis tindrà lloc el 25 d'abril a les 19h en el marc de Firhàbitat, a Avià, un esdeveniment que promou la sostenibilitat i la innovació en la construcció i l'arquitectura. Aquesta és una oportunitat única per reconèixer els esforços dels professionals i entitats que treballen per un futur més respectuós amb el medi ambient.
Organitzen:
 
PDF version

Pàgines