Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

SAC. Visita a la Farinera Teixidor de Girona

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

En el marc de la Setmana de l’Arquitectura i la Construcció - SAC de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, el dimarts 19 de març de 2024, a les 10 hores, l’Àrea de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC organitza una visita a la Farinera Teixidor de Girona, obra de l’arquitecte Rafael Masó, i actual seu del Girona Hub. A la visita i explicació, a càrrec de l’arquitecte Arcadi Pla i Masmiquel, autor de la reforma, exposarà els criteris que va seguir en el projecte de restauració i ampliació de la Farinera Teixidor com a seu del Punt, i la conseqüent estratègia d'intervenció.

Farinera Teixidor de Girona de Rafael Masó (1910-11 i 1915-23)*
Reforma interior 1946-47. Josep Esteve
Reforma interior 1996-2000. Arcadi Pla

A la franja industrial entre l’eix de Santa Eugènia i la séquia Monar, l’encàrrec comprenia farinera, oficines i habitatge i es va materialitzar en un procés que va durar fins al 1923, en què es completà a banda i banda amb magatzems. Un Masó acabat de titular (1906) desenvolupa les idees de l’avantguarda, des de Viana fins a Gaudí i Charles R. Mackintosh, en aquesta obra cabdal del modernisme gironí. La ceràmica vitrificada – després un tret recurrent en la seva producció – hi adquireix un protagonisme extraordinari gràcies a la capacitat de crear forma i volum; l’evocació de la farina serveix de pretext per a un esplèndid joc de volums, ondulacions i pinacles. La majòlica blanca està signada pel ceramista A. Serra i les escates, pels Corominas. El treball de forja d’acer, executat per un brillant Nonici Cadenas, acompanyaria des d’aleshores la trajectòria futura de l’arquitecte gironí.

Malgrat el desgast i la pèrdua de nombrosos valors interns, el conjunt no ha sucumbit del tot a la indiferència popular i de les elits, com sí que ho han fet, en canvi, altres obres de l’autor. La primera operació constructiva (1991-93) a les sitges fou el preludi de la negociació municipal amb l’empresa periodística adquirent (pla del 1994, Arcadi Pla); el nou projecte, del 1996, poa tant del noucentisme com del moviment modern per implantar un nou edifici interior que intenta valorar sense mimetismes l’arquitectura de Masó, fer-li de teló de fons i reintegrar-la dins un nou conjunt, ara terciari. No pot evitar, però, la substitució d’alguns valors interns que encara hi subsistien.

*Descripció extreta de la Guia d’Arquitectura de Girona.

La reforma del 1996 va portar l’antiga farinera a ser la seu del diari El Punt Avui fins el 2015. El 2021, es va netejar i pintar la façana i se’n va reparar la ceràmica malmesa per ubicar-hi el seu ús actual, les oficines del Girona Hub.

Inscripcions obertes
Activitat gratuïta amb inscripció obligatòria. Places limitades per rigorós ordre.
IMPORTANT > Si ets estudiant de l’Escola Politècnica Superior de la UdG, t’has d’inscriure a través del formulari que t’ha fet arribar la universitat.

INSCRIU-T'HI

Versió per a imprimirPDF version