Propers Actes
Cicle Next Generation: Visita a la Transformació dels...
Cicle Next Generation: Visita a...
Jornada 'Tecnologies digitals i patrimoni...
Jornada 'Tecnologies...
Presentació de l'Agrupació d'Arquitectes Sènior...
Presentació de l'Agrupació...
Exposició: Jocs a l'ombra. Manuel Valls Vergés
Exposició: Jocs a l'ombra....
La segona edició de l’Arquitectour Girona descobrirà el Cadaqués de Peter Harnden i Lanfranco Bombelli
L’esdeveniment, de caràcter gratuït i obert a la ciutadania, s’organitza en el marc del Dia Mundial de l’Arquitectura, que enguany és dilluns 2 d’octubre. Per participar-hi cal inscriure’s prèviament a cultura.gir@coac.cat indicant el nom, cognoms, telèfon de contacte (preferiblement mòbil) i correu electrònic.
Com a novetat, aquest any l’activitat inclou un concurs a Instagram amb tres categories de participació on els inscrits podran optar a tres premis diferents.
1) Primera categoria: La millor fotografia de l’experiència “Arquitectour Girona”.
Premi: Àpat degustació per a dues persones al restaurant Compartir de Cadaqués + Llibre Àlbum 1888-2005. Dues Visions de l’Alt Empordà. Coordinació: Jaume Torrent, Anna Costal. Publicació:[Figueres]: Col.legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, Delegació Alt Empordà, 2006.
2) Segona categoria: La millor fotografia del detall en l’arquitectura de Harnden i Bombelli.
Premi: Nit d’hotel per a dues persones a l’Hotel Llané Petit de Cadaqués (3*) + Llibre Àlbum 1888-2005. Dues Visions de l’Alt Empordà. Coordinació: Jaume Torrent, Anna Costal. Publicació: [Figueres]: Col.legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, Delegació Alt Empordà, 2006.
3) Tercera categoria: La millor fotografia de l’arquitectura de Harnden i Bombelli en relació amb el paisatge.
Premi: Dues entrades per visitar la Casa Museu Dalí a Port-Lligat + Un menú per dues persones al Restaurant Can Rafa de Cadaqués + Àlbum 1888-2005. Dues Visions de l’Alt Empordà. Figueres, 2006.
Tots els participants d’aquesta segona edició que tinguin usuari a Instagram podran optar als premis si etiqueten les seves fotografies amb #arquitectourgirona. Les bases completes del concurs es poden consultar en aquest enllaç.
Programa
10 h. Rebuda i esmorzar per a tots els participants amb taps de Cadaqués de la pastisseria Mallorquina, entrepans i begudes.
10.30 h. Inici de l’ARQUITECTOUR GIRONA amb Marc Arnal, doctor arquitecte.
14.00 h. Finalització de la trobada.
Harnden i Bombelli a Cadaqués
Cap a finals de 1949, es troben a París un arquitecte d’origen americà, Peter Harnden, i un arquitecte italià de formació suïssa, Lanfranco Bombelli, i inicien així un allarga i prolífica col·laboració professional. Cap a finals dels anys cincuanta la parella d’arquitectes comença a pensar en l’eventualitat d’un trasllat de la seva seu professional. En les hipòtesis sobre la futura ubicació, mentre Bombelli hauria preferit Zuric o Milà, Harnden defensava una localitat més “mediterrània” com Màlaga o Nàpols.
En aquest temps, Harnden s’havia fet amic de Coderch; el pavelló espanyol de la IX Triennal de Milà havia impressionat favorablement l’americà. En aquells moments en què s’estava decidint el trasllat del despatx, sembla decisiva la influència de Coderch, que va suggerir Cadaqués com a lloc absolutament excepcional.
Així, el 1956, tornant d’un compromís laboral, Bombelli i Harnden fan parada a Cadaqués: l’enamorament és instantani. El 1959 compren la finca que es convertirà en “Villa Gloria”. Compartiran intensament aquell “humus” artístico-social que fou el Cadaqués dels anys seixanta, i es convertiran en els projectistes idonis de les cases de vacances de molts dels seus protagonistes.
Harnden i Bombelli foren en realitat els ideadors i escultors d’una cultura figurativa del modern, filtrada per un escrupolós respecte pel passat, que farà escola a Cadaqués, i van promoure una arquitectura que es distancia noblement dels vulgars productes de l’especulació turística i de la docilitat mimètica amb una tradició mal entesa.
Més informació
Departament de Cultura. T. 972412 892