Propers Actes
Exposició ‘Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà’
Exposició ‘Premi Europeu de l...
Conferència "Radicalment sostenible - HORTUS, un cas...
Conferència "Radicalment...
Exposició: "Col·leccions COAC.10 / Volta catalana. Tradició dins la modernitat"
L’exposició, que estarà oberta durant el mes de juliol, està centrada en una selecció de més de cinquanta documents —entre plànols, fotografies i dibuixos de projectes dels anys 50-60 i també algún exemple anterior, de Guastavino, realitzat amb volta catalana.
Així, l’exposició recull obres de Martorell-Bohigas-Mackay, Anglada-Gelabert-Ribas, Antoni Bonet, Emili Donato, Jaume Freixa, Monguió-Vayreda, Raimon Torres i Joaquim Ma Casamor.
L’interès de Le Corbusier per la volta a la catalana
La volta a la catalana és una tècnica basada en la construcció de voltes utilitzant diverses capes de maó, fent que el sistema sigui altament lleuger. Aquesta manera de construir va despertar l’interès, els anys 50, de Le Corbusier, que la va voler aplicar als seus projectes.
El primer projecte de Le Corbusier amb l’ús d’aquesta tècnica el trobem a les Cases Jaoul al Bois de Boulogne (París). El bon resultat obtingut el va animar a reproduir el sistema en diverses construccions realitzades a Ahmedabad i Chandigarh (Índia). Precisament el volum sis de les seves obres completes, que recull els projectes de 1952 a 1957 —disponible a la Biblioteca del COAC—, explica dues de les obres projectades seguint aquests nous interessos: les Cases Jaoul i la Villa Sarabhai.
La investigació que Le Corbusier va dur a terme sobre la volta a la catalana —la qual passa pel contacte amb diversos arquitectes catalans com Josep Lluís Sert, Domènech Escorça—, es pot veure també en aquesta exposició del COAC, la qual es podrà visitar fins el 31 de juliol a l’Espai Picasso.
Adjuntem un llistat amb bibliografia sobre volta catalana que es pot trobar a la Biblioteca del COAC.
Col·labora en l'exposició: