Propers Actes
Jornada Técnica de ARQUIMA: Construcción Industrializada...
Jornada Técnica de ARQUIMA:...
El próximo mes de mayo, vuelve Construmat. ¡Resérvate las...
El próximo mes de mayo, vuelve...
Postgrau en gestió energètica d'edificis. Intervenció real en equipaments de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural
POSTGRAU EN GESTIÓ ENERGÈTICA. INTERVENCIÓ REAL EN EDIFICIS TERCIARIS (3a ed.)
La propera edició del POSTGRAU EN GESTIÓ ENERGÈTICA D'EDIFICIS, que arrenca el proper 4 de novembre, inclou com a casos reals diversos equipaments públics de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en els quals es desenvoluparà una proposta de millores de la gestió energètica així com una primera aproximació a la seva implementació i resultats, tot incidint en la gestió de les instal•lacions, l’adequació de la facturació i les disfuncions de programa o de comportament dels usuaris. (+info)
La implantació del Protocol de Gestió Energètica en l’Ús d’Edificis impulsat des del COAC, una realitat en marxa en el marc de l’Estratègia Catalana de Renovació Energètica.
L’evolució del sector de la construcció cap a la racionalització dels recursos naturals escassos, els materials i les tècniques, ha situat en primer pla l’àmbit de l’eficiència energètica, des de l’inici del projecte i fins a la pròpia gestió i ús de l’edificació i del territori, convertint-se en una àrea amb un alt potencial d’ocupació per als arquitectes.Segons l’informe de 'Tendencias del Mercado Inmobiliario Europa 2014. El retorno' (PwC i Urban Land Institute) els aspectes mediambientals i la sostenibilitat emergeixen com a factors significatius de la inversió immobiliària, basats en l’augment de la regulació però també en les exigències de la demanda. Les empreses veuen en la sostenibilitat una sòlida lògica empresarial, al mitigar l’obsolescència i atraure inquilins i capital, al temps que les grans companyies tenen en compte nivells mínims de certificació energètica i sostenibilitat per als edificis que ocupen i que la gestió eficient dels edificis serà cada vegada amb més freqüència un factor clau en les obligacions dels propietaris de 2014 en endavant.
En el marc del Projecte Europeu MARIE (Mediterranean Building Rethinking for Energy Efficiency Improvement) el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ha coordinat el desenvolupament d’un Protocol d’Eficiència Energètica en l’Ús d’Edificis, basat en la ISO 50001, que aplica mesures d’estalvi energètic que no requereixen inversió i que permeten a la propietat disposar de recursos per reinvertir en el propi edifici amb els estalvis generats amb l’aplicació d’aquest protocol.
Actualment aquest Protocol s’està implementant en 12 edificis existents a través del Postgrau en Gestió Energètica d’Edificis de l’Escola Sert COAC, tant en terciaris públics (Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i diferents ajuntaments) com en edificis privats d’oficines i hotels. Entre aquestes edificis figuren les oficines de la Diputació de Barcelona (c. Minerva), de la Generalitat de Catalunya (Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat, i de Transports i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya), l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’Edifici Gra de Granollers, el CIFO de Santa Coloma de Gramenet, així com edifici d’oficines Núñez y Navarro, o els hotels Catalònia Portal de l’Àngel, Catalònia Catedral i Catalònia Avinyó.
Fonts:
AA.VV. “Tendencias del Mercado Inmobiliario Europa 2014. El retorno.” En: PwC i Urban Land
Institute. http://www.pwc.es/es_ES/es/publicaciones/construccion-inmobiliario/asset...