Propers Actes
11a Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona: CLIMATE CHANGE AGAIN
NOTA DE PREMSA
L’11a Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona se celebrarà virtualment i debatrà solucions per afrontar la mitigació del canvi climàtic amb professionals i activistes del paisatge i l’arquitectura
El certamen, que tindrà lloc del 27 de setembre al 2 d’octubre, se celebrarà virtualment.
Inclou un simposi, el Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba-Fundació Banc Sabadell i el Premi Internacional de les Escoles de Paisatge -Fundació Banc Sabadell.
El lema del simposi “Canvi climàtic, altra cop: Ciutat i Natura”, posa en valor el paisatge com a eina per fer front a l’emergència climàtica.
Entre els 42 experts que assistiran a la Biennal destaquen l’estatunidenca paisatgista i activista del clima Martha Schwartz, l’escriptor i jardiner francès Gilles Clement, i l’arquitecte autor del Brooklyn Bridge Park de Nova York, Michael Van Valkenburgh, entre d’altres.
Barcelona, a 2 de setembre de 2021.- Del 27 de setembre al 2 d’octubre de 2021 té lloc una nova edició de la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona, que acollirà el simposi “Canvi climàtic, altra cop: Ciutat i Natura”, per reflexionar sobre la importància del paisatge en la mitigació del canvi climàtic, així com el Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba - Fundació Banc Sabadell i el Premi Internacional de les Escoles de Paisatge - Fundació Banc Sabadell.
La cita, aglutinarà, un any més, professionals i experts del paisatgisme i l’arquitectura en un congrés que s’ha convertit en una referència a escala internacional. El simposi comptarà amb 8 convidats destacats que proposaran eines per afrontar l’emergència climàtica i també hi participaran els autors/es dels 11 projectes paisatgístics finalistes del prestigiós Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba, així com els representants de les 8 escoles finalistes del Premi Internacional de les Escoles de Paisatge.
Durant la Biennal també es presentarà el Llibre-catàleg de la 10a Biennal Internacional de Paisatge celebrada l’any 2018. L’Escola d’Arquitectura (ETSAB) de la UPC acollirà l’exposició dels finalistes d’ambdós premis.
Per a més informació, fotografies i gestió d’entrevistes:
Oficina de la Biennal de Paisatge biennal@coac.net WEB: https://landscape.coac.net/
Donat el context de pandèmia provocada per la Covid19 aquesta edició de la Biennal se celebrarà en línia, a excepció de la inauguració i la cerimònia de cloenda, que tindran lloc al COAC i al Palau de la Música respectivament.
L’11a Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona està organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya, i compta amb el recolzament institucional de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, el suport de Fundació Banc Sabadell, i la col·laboració del Congrés ISUF, la International Federation of Landscape Architects (IFLA), la International Federation of Landscape Architects of Europe (IFLA Europe) i la New European Bauhaus.
El simposi de la Biennal: un aparador dels millors projectes de paisatge i presència d’experts del sector
Un any més, la Biennal convida a abordar un tema d’actualitat com a contribució al debat públic per resoldre els problemes de la societat des de la mirada del paisatge. Aquest any el lema del simposi de la Biennal és “Canvi climàtic, un altre cop: Ciutat i Natura”. També participen al Simposi els finalistes dels dos premis que atorga la Biennal: Rosa Barba (professionals) i Escoles(universitats d’arquitectura). En total, està prevista la participació de 43 conferenciants durant 30 hores en línia. Els 8 experts convidats al simposi són:
Martha Schwartz. Arquitecta paisatgista, urbanista, activista del clima i professora a la Harvard University Graduate School of Design.
Colleen Mercer Clarke. Arquitecta paisatgista i ecòloga costanera.
Karin Helms. Paisatgista, biòloga i professora a l’Escola d’Arquitectura i Disseny d’Oslo. Incorpora la participació per actuar en grans paisatges culturals. Presidenta de la IFLA Europe.
Maguelonne Déjeant-Pons. Secretària executiva del Conveni Europeu del Paisatge del Consell d'Europa.
Li Xiong. Professor i vicepresident de la Universitat Forestal de Pequín i membre del Comitè d’experts de la Xina en arquitectura del paisatge.
Gilles Clément. Enginyer hortícola, arquitecte paisatgista, escriptor, jardiner i professor de l’Escola Nacional Superior del País de Versalles.
Com a representants institucionals, el simposi comptarà amb:
▪ Xavier Matilla. Arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona
▪ Ramon Torra. Arquitecte i gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Inauguració de l'exposició "Muncunill portes endins"
El dilluns 14 d’abril, la Delegació del Vallès del COAC ha inaugurat l’exposició ‘Muncunill portes endins’, inclosa dins del programa de la XXII Fira Modernista de Terrassa (dels dies 9, 10 i 11 de maig) i que es podrà visitar a la sala d’actes de la Masia Freixa fins a l’11 de maig de 2025.
Mig centenar de personalitats relacionades amb l’arquitectura s'han aplegat a l’acte. A la presentació van assistir el tinent d’alcalde de Projecció de la Ciutat i regidor de Cultura i Turisme, Joan Salvador, que va destacar la importància de Muncunill com a creador de la Terrassa modernista: “Coneixem molt de la seva obra, però aquesta exposició va més enllà, per conèixer la persona i tot el tramat familiar”.
El delegat del Vallès, Fermín Aparicio, assegurava que “hem volgut obrir una porta nova. La que ens permet mirar més enllà de les formes, dels materials, de les cúpules i les voltes, per endinsar-nos en la persona. En el seu pensament, en la trajectòria vital de Muncunill. Ell no només va construir edificis, va construir ciutat, identitat i futur”.
Ho va coincidir l’arquitecta Marta Peralta, comissària de la mostra juntament amb en Jan Baca, també arquitecte. “Amb aquesta exposició volem posar en valor qui va ser, i no tant què va fer”. També lloar la figura de Muncunill, del que diverses generacions d’arquitectes n’han après, va dir.
‘Muncunill portes endins’ ens ofereix fer un viatge través de fotografies inèdites, objectes personals i el testimoni de la seva neta, Maria dels Àngels Muncunill, per descobrir una visió íntima de l’arquitecte. A més, compta amb la col·laboració de diversos experts, entre els quals la doctora Mireia Freixa, professora emèrita de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB), reconeguda per la seva trajectòria en l’estudi del Modernisme i de la figura de l’arquitecte Lluís Muncunill.
imatge1 imateg2 imatge3 imatge4 imatge5 imatge6 imatge7

El futuro del Dispensario Antituberculoso a debate
El objetivo del acto es crear un espacio de debate público para reflexionar sobre el futuro de este edificio emblemático de la modernidad en Barcelona. Así, se pondrán en diálogo voces de diversos ámbitos como la arquitectura, la salud, el patrimonio y la comunidad.
La mesa redonda, moderada por la presidenta de la Demarcación de Barcelona del COAC, Sandra Bestraten, contará con la participación de representantes de la Diputación de Barcelona, del CatSalut y del Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona.
Es necesaria la inscripción previa para asistir a la mesa redonda
Exposición sobre el Dispensario Antituberculoso
La exposición "Fiebre de la materia. Aproximaciones al Dispensario Antituberculoso del Raval, Barcelona" se podrá visitar hasta el 24 de mayo e incluye fotografías de Gregori Civera y Jorge Ribalta, que muestran imágenes actuales de este edificio histórico, actualmente en uso como ambulatorio de asistencia primaria del Raval Norte.
La exposición llega en un momento clave, coincidiendo con el inicio de las obras del nuevo ambulatorio en la Capilla de la Misericordia, en la plaza de los Ángeles, y plantea interrogantes sobre el destino del Dispensario Antituberculoso.
Más información sobre la exposición

The Future of the Antituberculosis Dispensary in Debate
The aim of the event is to create a public debate space to reflect on the future of this emblematic modernist building in Barcelona. Thus, voices from various fields such as architecture, health, heritage, and community will be brought into dialogue.
The round table, moderated by the president of the Barcelona Demarcation of the COAC, Sandra Bestraten, will feature representatives from the Diputació de Barcelona, CatSalut, and the Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Pre-registration is required to attend the round table
Exhibition on the Antituberculosis Dispensary
The exhibition "Matter Fever. Approaches to the Antituberculosis Dispensary of Raval, Barcelona" can be visited until May 24 and includes photographs by Gregori Civera and Jorge Ribalta, showing current images of this historic building, currently in use as a primary care outpatient clinic in Raval Nord.
The exhibition arrives at a key moment, coinciding with the start of construction of the new outpatient clinic at the Capella de la Misericòrdia, in the Plaça dels Àngels, and raises questions about the future of the Antituberculosis Dispensary.
More information about the exhibition
