Propers Actes
Conference | Creating communities and changing mindsets...
Conference | Creating...
Les 26 obres seleccionades en els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona s’exposen a Construmat
Les 26 obres seleccionades en la 27a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona es podran veure, del 20 al 22 de maig, al Saló Construmat de Barcelona, la fira de referència del sector de la construcció i punt de trobada per a arquitectes, enginyers i CEOs, entre molts altres professionals. Aquesta exposició s’afegeix a la mostra itinerant a l’aire lliure que a partir de dilluns s’instal·la en els espais més emblemàtics de Banyoles (plaça Major), Figueres (plaça de l’Ajuntament), Girona (plaça Independència) i Olot (plaça 1 d’Octubre), i que es podrà veure fins el 30 de juny.
Aquestes dues actuacions s’emmarquen dins l’objectiu del Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) de donar a conèixer l’arquitectura més recent de les comarques gironines. En concret a les dues exposicions es podran veure els projectes que el jurat dels premis - format per arquitectes vinculats a la docència i a l’exercici de la professió - María José Aranguren (presidenta), Joan M. Viader i Juana Sánchez (vocals), han seleccionat d’entre les 77 obres presentades enguany, i que el proper 13 de juny optaran als premis en els àmbits d’Arquitectures, Interiors, Paisatges i Efímers.
Tant l’exposició a Construmat com la mostra a l’aire lliure són un enllaç al portal web dels Premis www.premisarquitecturagirona.cat, on es poden consultar totes les obres seleccionades i premiades des del 1997, any en el qual es va convocar la primera edició dels guardons per mostrar la qualitat i rigor de la tasca professional i l’arquitectura realitzada en l’àmbit territorial de la demarcació. Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció, i amb ressò més enllà de les comarques gironines gràcies a la feina que han portat a terme els successius jurats. Sense cap mena de dubte constitueixen una memòria viva de l’evolució dels projectes duts a terme durant les últimes dues dècades a la província de Girona, ja que en el decurs de tots aquests anys s’han seleccionat unes 700 obres, de les quals 165 han estat premiades.
Aquestes dues accions de promoció donaran pas a una tercera mostra de les obres seleccionades, que es podrà veure a la sala d’exposicions Pia Almoina de la Demarcació de Girona del COAC fins al 13 de juny. Aquest dia se celebrarà el lliurament dels premis en un acte que tindrà lloc a la sala Rafael Masó de la seu de la Demarcació de Girona del COAC (plaça de la Catedral 8, Girona) a partir de les 19.30 hores.
Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona: Bulthaup, Jung, iGuzzini i Kave Home, com a patrocinadors principals; Asemas, Arquia, ClimaQstic i Technal, com a patrocinadors; i Arcadi Pla SA, Ascensors Serra, EBRO, Grup Curanta, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, Palahí, Plantalech, Porcelanosa, Rehau, Terreal i Riou.Vidresif, com a col·laboradors. En aquesta edició, el producte oficial és el Restaurant Mimolet, mentre que l’ARA, Bonart, La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, Girona FM, l’Hora Nova, ImmoMagazine, el Punt Avui i Televisió de Girona són els mitjans de comunicació oficials.
Jornada técnica REHAU: Salubridad y seguridad en los edificios: sistemas de evacuación insonorizada
Aunque a menudo pasan desapercibidas, las instalaciones de evacuación son una parte fundamental en el diseño de un edificio. Un planteamiento incorrecto puede generar graves problemas de confort para los usuarios, especialmente en lo que respecta a ruidos y al mal funcionamiento del sistema.
La Demarcación de Girona del COAC organiza, junto con la empresa REHAU, la jornada técnica "Salubridad y seguridad en los edificios: sistemas de evacuación insonorizada y su comportamiento acústico. Ventilación de bajantes", que tendrá lugar en la sala Rafael Masó, el martes 20 de mayo de 2025, de 9:30 a 11 h. La jornada se centrará en los criterios básicos que deben tenerse en cuenta para proyectar correctamente las instalaciones de evacuación, así como en los requisitos acústicos establecidos por la normativa vigente. El objetivo es ofrecer herramientas prácticas para garantizar un diseño eficiente, funcional y confortable.
Programa de la jornada:
1.- Conceptos básicos:
- Ventilación
- Dimensionamiento según CTE DB HS5
2.- Evacuación insonorizada, ¿qué valores debo conocer?
3.- Tips para un diseño correcto
4.- Preguntas
La charla irá a cargo de Elisenda Serrano, Product Manager de REHAU

Jornada tècnica REHAU: Salubritat i seguretat als edificis: sistemes d'evacuació insonoritzada
La Demarcació de Girona del COAC organitza, juntament amb l'empresa REHAU, la jornada tècnica 'Salubritat i seguretat als edificis: sistemes d'evacuació insonoritzada i el seu comportament acústic. Ventilació de baixants', que tindrà lloc a la sala Rafael Masó, el dimarts 20 de maig de 2025, de 9.30 a 11 h, centrada en els criteris bàsics que cal tenir en compte per projectar correctament les instal·lacions d’evacuació, així com en els requisits acústics establerts per la normativa vigent. L’objectiu és oferir eines pràctiques per garantir un disseny eficient, funcional i confortable.
Programa de la jornada
1.- Conceptes bàsics:
- Ventilació
- Dimensionament segons CTE DB HS5
2.- Evacuació insonoritzada, quins valors haig de conèixer?
3.- Tips per a un correcte disseny
4.- Precs i preguntes
La xerrada anirà a càrrec d'Elisenda Serrano, product Manager de REHAU

Inauguració de l'exposició 'El material de lo construido'
"Un altre futur" planteja diverses intervencions puntuals en espais existents que reclamen una nova vida. Espais residuals, abandonats o infrautilitzats, que requereixen una mirada crítica per proposar solucions temporals, o d’emergència, amb una clara voluntat de permanència. Programes específics, però pensats per a ser reutilitzats en un futur on la resposta sempre va més enllà de la pregunta inicial. Es reactiven així les condicions ambientals i urbanes del lloc amb la gestió material de l’existent i la inserció de petites estructures que, per una banda, faciliten les transformacions d’aquests espais fràgils, alhora que es projecten com a futures preexistències.
Espais on el temps és l’autèntic material d’allò construït. El temps com a estratègia de projecte des de la urgència d’actuació fins a la planificació de la vida útil de tots els elements. El temps com a oportunitat d’intervenir de manera reversible sobre el preexistent, entenent les insercions com una nova capa que permet la lectura seqüencial. El temps com a condensador de la història, recuperant i aprenent del passat per construir un altre futur.
"Passallís" tracta sobre com l'arquitectura funcional va més enllà dels requisits bàsics com el programa, la construcció o la sostenibilitat. Argumenta que reparar les connexions comunitàries, crear un sentiment de pertinença i responsabilitat envers l'espai, i mostrar la història i les característiques d'un lloc poden ser elements clau, especialment en projectes públics. La conferència proposa repensar la ciutat com un sistema complex i interconnectat, observant-la des d'una perspectiva a peu de carrer per descobrir noves possibilitats.
Carles Enrich
És professor de Projectes a l’ETSAB i coordinador del Màster Habilitant de La Salle des del 2022; i professor convidat a la TU WIEN, la Faculty of Architecture Ljubljana o la TEC Monterrey. La seva obra ha estat internacionalment reconeguda amb els AR Emerging Awards, els Premis FAD o els Premis ENOR arquitecte Jove, així com amb les nominacions als EU Mies Award o el Swiss Award. Ha participat en 3 ocasions a la Biennal de Venècia i ha estat exposat al DHUB i a la Cité d’Architecture et du Patrimoine de París.
Un Parell d'Arquitectes
És un estudi d’arquitectura d'Olot, dirigit per Eduard Callís i Guillem Moliner. El pensar relacional caracteritza els seus projectes, que esdevenen un lloc de trobada entre mons i escales diverses. Propicien intercanvis entre la infraestructura i la decoració, entre l’esfera domèstica i l’espai públic, entre la ciutat i el jardí. La seva obra s’ha publicat internacionalment i exposat en diferents biennals i galeries d’art. Ha estat guardonada amb els premis FAD, Biennal Iberoamericana i Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, Living Places Simon Architecture Award o Premi d’Arquitectura de Girona, essent finalista a l’European Award for Architectural Heritage Intervention, AR Emerging Awards, Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, entre altres.
Eduard Callís és doctor arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la tesi “Arquitectura de los pantanos en España” i professor de projectes i màster a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), prèviament a la Universitat de Girona (UdG), a l’Escola d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) i membre del grup de recerca Habitar de la UPC.
Guillem Moliner és arquitecte per la UPC, professor convidat a la Universitat Cardenal Herrera de València i professor de projectes a la Universitat de Girona i a l’Escola d’Art d’Olot.
