Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Editorial Gustavo-Gili. Imatge de Francesc Català-Roca

El MACBA i el COAC coorganitzen l'exposició del "Grup R" a Barcelona

Imatge: 
© Fons Francesc Català-Roca. Arxiu Fotogràfic de l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
El Col·legi d'Arquitectes cedeix més de 500 documents del fons Grup R del seu Arxiu Històric per a l'exposició.

L'Arxiu Històric i Fotogràfic del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ha cedit un total de 567 documents per a l'exposició "Motor de Modernitat. Grup R. Arquitectura, Art i Disseny", que es pot visitar al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) del 5 de febrer al 24 de juny de 2014. Entre el material cedit pel COAC hi ha principalment fotografies, però també plànols, revistes i, fins i tot, el mòbil de Moisès Villèlia que s'exposa a l'entrada de la seu del Col·legi d'Arquitectes a plaça Nova.

Amb aquest material, l'exposició rememora les idees i les obres d'un conjunt d'arquitectes, el Grup R, l'acció dels quals va contribuir a consolidar una versió pròpia de l’estètica moderna sota el règim franquista. El Grup R va ser difusor i altaveu d'una nova arquitectura que mirava cap a dos costats, el passat amagat i censurat del GATCPAC i el que s'estava fent a Europa, i aplicava ambdues influències als seus projectes professionals particulars, obres que apareixien assíduament a la revista Cuadernos de Arquitectura com un apartat més de cada número (consulteu els números de l'època aquí). Així, les seves construccions –avui bons exemples del patrimoni arquitectònic modern– i sobretot les exposicions i els debats que van organitzar, van alimentar i internacionalitzar la cultura catalana d’aquell moment, políticament molt fosc, però creativament molt dinàmic. 

L'exposició, comissariada per l'arquitecte Fernando Marzá, vocal de Cultura del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, vol resituar en el present un episodi central per entendre les tensions entre modernitat i avantguarda al nostre país des de la segona meitat del segle XX fins als nostres dies.

El fons Grup R, així com el de despatxos professionals custodiats per l'Arxiu Històric del COAC (Antoni de Moragas, Josep M. Sostres, Antoni Bonet, Giráldez-López-Subias, Martorell-Bohigas, Francesc Mitjans, Barba Corsini, Josep Soteras...) i dels arxius de fotògrafs de l'Arxiu Fotogràfic del COAC (Francesc Català-Roca i Oriol Maspons) ajuden a mostrar aquesta evolució arquitectònica que va viure la ciutat de Barcelona durant els anys de postguerra.

A partir d’ara i durant tot el 2014, els arquitectes col·legiats i els seus familiars tenen un 50% de descompte en l'entrada del MACBA presentant el carnet de col·egiat.

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona inicia una línia d’investigació directament vinculada amb l’arquitectura que estudia més enllà dels historicismes de l'arquitectura i el disseny, les relacions complexes entre arquitectura, la pràctica artística, l’urbanisme crític, la producció de la ciutat moderna i la teoria de la cultura. Amb Grup R s’inicia la que serà una de les moltes exposicions vinculades amb l’arquitectura.

Consulta el recull de premsa sobre l'exposició.
Organized by: 
Museu d’Art Contemporani de Barcelona i Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
5/02/2014
Tornar