Propers Actes
Cicle MARQ 2024/25. Reflexions en contra la...
Cicle MARQ 2024/25. Reflexions...
Jornada tècnica TERREAL: Eficiència energètica dels...
Jornada tècnica TERREAL:...
Exposició: A mà. Joies & Pintura 3. Arquitecte Hereu
Exposició: A mà. Joies &...
Obertes les inscripcions al XLVII Curset de l'AADIPA...
Obertes les inscripcions al...
Exposició: Mirades. Terra no és un tot
El 7 de novembre a les 19.30 h, s'inaugurarà a la seu de la Demarcació de Lleida la segona exposició del cicle MIRADES, centrada en l’element TERRA.
L'exposició, amb les fotografies de Llorenç Melgosa, porta per títol "Terra no és un tot" i es podrà veure fins al 31 de desembre.
Per part del COAC, m’ofereixen realitzar una exposició inspirada en el mot TERRA i en la seva significació, un cop acceptat l’encàrrec, inicio el procés del relat expositiu amb l’intent de teoritzar des del meu imaginari la idea TERRA en la seva globalitat, amb una certa rapidesa desemboco en una mena de síntesi a manera de llistat de possibilitats de com simbolitzar i representar la meva idea en imatges, em venen un total de dotze àmbits, en els quals, situo les imatges exposades segons el context interpretat, algunes d’elles del meu arxiu i altres realitzades després de l’encàrrec.
Per altra banda, de quantes maneres utilitzem el mot origen i quina quantitat de derivats podem utilitzar, aquí uns quants exemples:
La Terra, es pot posseir, Terreny; es pot tenir sota els peus o caure al damunt, el Terra; es poden fer objectes d’ús quotidià o elements constructius, Terrissa; pot tremolar violentament, Terratrèmol; la mateixa terra es pot omplir amb més terra, Terraplenar; es pot treure per tal de destapar quelcom, Desenterrar; o fins i tot fer-ne tot el contrari, el verb Enterrar que sovint ens entristeix quan es fa efectiu, no voldria acabar aquest llistat, sense citar el mot Desterrament, el qual aplicaven reis o alts mandataris tot castigant normalment, als qui els havien sigut deslleials o que simplement s’oposaven a les seves decisions.
Aquests són alguns exemples de la riquesa semàntica que el mot que dona nom al projecte MIRADES d’enguany i els seus derivats, ens aporten per tal de comunicar-nos, només reblen el clau de la importància que la TERRA en majúscules, té en les nostres vides, lloc que ens acull i que malauradament, no tractem com es mereix i que presideix i motiva aquesta exposició.
Llorenç Melgosa
Fotògraf professional, és fundador i copropietari d’Imatge 4, SA, empresa dedicada a la publicitat des de l’any 1974, la qual va dirigir durant més de 35 anys. Ha estat professor de fotografia a l’Escola Municipal de Belles Arts de Lleida, i col·laborador-realitzador amb nombrosos artistes en les seves necessitats fotogràfiques, entre altres, Leandre Cristófol. Albert Coma Estadella, Antonio Abad Gil, Àngel Jové, Jordi Jové, Antoni Abad Roses, Jesús Mauri, Marta Pruna, Albert Minoves, Joan Pere Massana, Gregorio Iglesias, etc...
És autor del llibre “Lleida, retrat en color” i coautor dels llibres “Visions de la Seu Vella” i “Albert Coma Estadella, art i compromís” per a Edicions de la Clamor.
Ha realitzat nombroses exposicions fotogràfiques individuals i col·lectives.
L’any 2010 va fer donació de la col·lecció fotogràfica de 10 obres anomenada –Arquitectura de Guerra- a l’Institut de Ciències de la Educació de la UdL.
Patrocinadors:
ArquiVolta Lleida 2024
El pròxim dissabte 19 d’octubre, de 9.30 a 13.30 h, tindrà lloc l’ArquiVolta Lleida 2024, una nova edició de les visites arquitectòniques gratuïtes obertes a la ciutadania que organitza la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).
Es tracta de la desena edició d’aquesta ruta guiada, que enguany se centrarà en l’Arquitectura al Barri de la Bordeta de Lleida. Durant la ruta es visitaran cinc edificis: el Molí de Sant Anatstasi; INS Maria Rubies; l’Església de Sant Agustí; 56 Habitages VPO, i Edifici polivalent d’equipaments.
L'activitat és gratuïta i es realitza per desè any consecutiu amb motiu del Dia Mundial de l’Arquitectura, que se celebra anualment el primer dilluns del mes d’octubre. Per poder participar cal inscriure’s prèviament al telèfon 973234051 o enviant un correu electrònic a junta.lle@coac.net (places limitades).
En el marc de l’ArquiVolta, el pròxim dijous, 17 d’octubre a les 19.30 hores, tindrà lloc a la sala d’actes de la Demarcació de Lleida del COAC (c. Canyeret, 2) l’ArquiVolta Debat amb la conferència “Recordant l’estructura d’alguns edificis més singulars de la ciutat de Lleida”, a càrrec de l’arquitecte Robert Brufau i Niubó.
Conferència de Robert Brufau: "Recordant l’estructura d’alguns edificis més singulars de la ciutat de Lleida"
“Quaranta anys després d’haver projectat les meves primeres estructures a Lleida (L’Auditori Enric Granados i el conjunt d’Escoles Universitàries d’Enginyeria Agrònoma), he pensat a fer un recopilatori del meu treball estructural en alguns dels projectes més emblemàtics de la ciutat: la Llotja, la Biblioteca de Cap Pont, el museu de La Panera, l’edifici dels Jutjats i l’Audiència, les Facultats de Dret, de Lletres (a l’antic seminari), de Medicina i d’Informàtica, el Camp d’Esports, el Pavelló dels Barris Nord, el Museu del Clima, la passarel·la frustrada d’Enric Miralles, sobre el Segre, i uns quants més que no sé si hi haurà temps de parlar-ne. Explicaré per què les coses van ser com van ser.”
Robert Brufau i Niubó (Mollerussa, 1946)
Doctor arquitecte, professor d’Estructures a les Escoles de Barcelona i del Vallès (UPC) entre 1976 i 2016. Actualment imparteix docència en diversos Màsters. Des de fa ja 53 anys, treballa en el món de les estructures, havent fundat, amb altres companys, els estudis especialitzats BOMA, RBA i BBG. Ha estat president de ACE (Associació de Consultors d’Estructures) durant vuit anys. Aquests darrers 10 anys presideix el Centre d’Estudis Estructurals (IEE), vinculat a la UPC. En aquest moment, és un dels 8 patrons del recentment fundat Patronat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Des de 2014 dirigeix “BBG, estructures, recerca i rehabilitació” i comparteix despatx amb Miquel Àngel Sala, un altre arquitecte especialista molt implicat amb la ciutat de Lleida.