Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El Parc Olímpic Queen Elizabeth guanya el Premi de Paisatge Rosa Barba

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El projecte de disseny de les zones verdes que van formar la peça central dels Jocs Olímpics de Londres 2012 ha estat guardonat amb el 9è Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba, lliurat el divendres 30 de setembre en un acte celebrat al Petit Palau del Palau de la Música. George Hargreaves, Mary Margaret Jones i Gavin McMillan, de l'estudi Hargreaves Associates, són els autors del projecte. 

Hargreaves Associates va dur a terme el disseny de més de 110 hectàrees de terreny que formarien la peça central dels Jocs Olímpics de Londres 2012, reconeguts com els “Jocs més verds” de la història. L’alcalde de Londres va declarar el Parc Queen Elizabeth com el “guanyador dels Jocs”.

Essent el parc més gran creat a Europa en més de 150 anys, el disseny de l’àrea sintetitza segles de tradició paisatgística britànica, la realitat dels brownfields postindustrials (terrenys industrials abandonats) i els avenços en sostenibilitat i resiliència, amb l’objectiu de crear un nou tipus de parc per al segle XXI.

Centrat entorn la restauració del riu Lea, el parc inclou una àrea mediambiental, al nord, i un parc festiu, al sud, amb els Olympic Gardens, inspirats en els diversos països que participen als Jocs Olímpics. El parc mediambiental del nord transforma l’antic canal industrial en un corredor naturalitzat, seguint els meandres del riu, amb praderies i aiguamolls, àmplies zones de gespa per estirar-s’hi i bancs esculturals. El parc del sud crea suaus terrasses i inclou els Olympic Gardens, un homenatge ric i colorit a les plantes dels països reunits per celebrar els Jocs.

El Pla de Transformació va establir el marc per a l’adaptació posterior als Jocs, substituint instal·lacions esportives i pavimentacions temporals per un programa d’oci que inclouria un carril bici i una zona per a espectacles a l’aire lliure, així com espais verds addicionals. El Pla de Transformació cus el parc amb els barris circumdants i crea un paisatge local regenerat per a aquesta i futures generacions.

Podeu veure més informació de l'obra aquí.

Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba
El Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba es concedeix en el marc de la Biennal Internacional de Paisatge, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya. El Premi, que distingeix els millors projectes de paisatge realitzats arreu del món, compta amb una dotació econòmica de 15.000 euros, i amb el suport de la Fundació Banc Sabadell. En aquesta novena edició s’han rebut 352 projectes.

El Jurat d’aquesta edició l’han integrat James Corner, president del Jurat, paisatgista i fundador de Field Operation (Estats Units); Kathryn Moore, presidenta de la International Federation of Landscape Architects (IFLA) i catedràtica de paisatge a la Birmingham City University (Regne Unit); Manuel Ruisánchez, arquitecte, vocal de Cultura del COAC i professor del Màster d'Arquitectura del Paisatge del DUOT-UPC (Espanya); Eduardo Cadaval, arquitecte i fundador de Cadaval&Sola-Morales (Mèxic); i Anuradha Mathur, catedràtica de paisatge a la Universitat de PennDesign (Índia).

L'exposició del Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba, en la qual s’exposen els 312 projectes seleccionats per al Premi, es podrà veure a l’Espai Congrés situat a l’Altell del COAC fins al 19 d’octubre. Els projectes es divideixen en quatre categories: Articulació, Intersecció, Regeneració i Transició. 
30/09/2016
Tornar