Entrega de premis de la 5ª mostra de les terres de Lleida

Entrega de Premis de la 5a Mostra de les Terres de Lleida i el 5è Premi Ignasi Miquel per a joves arquitectes

Imatge: 
© COAC Lleida
La Demarcació de Lleida del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya va entregar, el passat 2 de maig a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), els premis de la 5a Mostra d'Arquitectura de les Terres de Lleida i del 5è Premi Ignasi Miquel per a joves arquitectes on es distingeixen les obres més significatives en l'àmbit de la província de Lleida, acabades entre el 2014 i el 2018. L’acte va comptar amb la presència de la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig, i el president de la Demarcació de Lleida del COAC, Víctor Pérez-Pallarès.

Tot seguit, a la Sala Montsuar de l’IEI es va inaugurar l’exposició amb totes les obres presentades a la Mostra, que es podrà visitar fins al 26 de maig, i també s’ha presentat el catàleg del certamen.

El jurat de la 5a Mostra d'Arquitectura de les Terres de Lleida i del 5è Premi Ignasi Miquel, format pels arquitectes Enric Batlle, Alfredo Payá i Guadalupe Piñera, ha distingit obres dels arquitectes Josep Bunyesc, Julio Mejón, Jaume Terés, Josep Maria Puigdemasa, Jaume Farreny i de l’estudi Ianua Arquitectures format per Núria Laplaza, Mercè Manonelles i Xavier Solans. Les obres guanyadores i finalistes s’han triat d’entre els 57 treballs rebuts en la convocatòria oberta.

El pròxim 23 de maig, tindrà lloc una taula rodona amb tots els guanyadors d'aquesta edició per debatre sobre quina és la situació actual de l'arquitectura a la demarcació de Lleida.

L'objectiu de la Mostra d'Arquitectura de les Terres de Lleida és difondre l'arquitectura més rellevant realitzada a les comarques de Lleida i s'estructura en cinc modalitats. Pel que fa al Premi Ignasi Miquel per a joves arquitectes, distingeix les obres més representatives construïdes pels joves arquitectes, acabades entre l'1 de gener de 2014 i el 31 de desembre de 2018 en l'àmbit de la Demarcació de Lleida.

A continuació es detallen les obres guanyadores en les diferents modalitats:

1. Edificis de nova planta, de promoció pública

Obra premiada: Reconstrucció de cabana de pastors, Pla de l’Estany d’Estanilles
Autor: Bunyesc Arquitectura Eficient SLP. Josep Bunyesc

El Jurat fa constar que s’ha valorat la innovació i el desenvolupament en la utilització de materials naturals, connectats amb el paisatge, amb la mínima empremta i màxima eficiència, recuperant de forma contemporània les arquitectures vernacles.

2. Edificis de nova planta, de promoció privada
2.1. Edificis d’habitatges unifamiliars

Obra premiada: Casa entre mitgeres, Lleida
Autor: Julio Mejón

El Jurat fa constar que s'ha valorat la interessant articulació de l'espai i la suggerent relació interior-exterior, així com la silenciosa inserció en el context.

2.2. Edificis d’habitatges plurifamiliars

El Jurat ha decidit deixar desert en aquesta categoria el premi, si bé s'ha valorat en les obres seleccionades i finalista l'esforç realitzat en els darrers i difícils anys.

3. Intervencions de restauració en el patrimoni (obres de restauració, rehabilitació o reforma)

Obra premiada: La Casa de Fusta, Lleida
Autor: Jaume Terés

El Jurat ha valorat la reutilització d'una preexistència construint una nova atmosfera a més a més de bastir una nova relació amb la ciutat.

4. Intervencions en espais exteriors

Obra premiada: Auditori de palla per al concert “Els 4 Elements”, Lleida
Autor: Josep Maria Puigdemasa

El Jurat ha valorat l'habilitat en treballar tant des de l'escala del paisatge a la domèstica, utilitzant un material propi del medi sense manipulació, però escrivint una marca en el paisatge.

5. Intervencions en espais interiors (interiorisme, arquitectura d’interiors i arquitectures efímeres)

Obra premiada: Ramon Maria Puig / Arxiu 1964-2015, Lleida
Autor: Jaume Farreny

El Jurat ha valorat l'habilitat de traslladar, sintetitzant el treball de l'arquitecte amb els elements propis de la pràctica.

6. 5è Premi Ignasi Miquel

Guanyador: Ianua Arquitectures

Es concedeix el 5è Premi Ignasi Miquel a l'estudi Ianua Arquitectures, format pels arquitectes Núria Laplaza, Mercè Manonelles i Xavier Solans, en destacar i valorar el Jurat la seva implicació en la professió i la diversitat d'enfocaments de les seves propostes, que van des de la rehabilitació del patrimoni arquitectònic fins a la realització de tallers didàctics de promoció de l'arquitectura a les escoles.

Galeria de projectes
9/05/2019
Tornar