Propers Actes
Construmat celebra una nueva edición ¡Resérvate las fechas!
Construmat celebra una nueva...
Jornada técnica REHAU: Salubridad y seguridad en los...
Jornada técnica REHAU:...
Conferencia | Creando comunidades y cambiante...
Conferencia | Creando...
Jornada: Descarbonización y rehabilitación energética....
Jornada: Descarbonización y...
11a Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona: CLIMATE CHANGE AGAIN
NOTA DE PREMSA
L’11a Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona se celebrarà virtualment i debatrà solucions per afrontar la mitigació del canvi climàtic amb professionals i activistes del paisatge i l’arquitectura
El certamen, que tindrà lloc del 27 de setembre al 2 d’octubre, se celebrarà virtualment.
Inclou un simposi, el Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba-Fundació Banc Sabadell i el Premi Internacional de les Escoles de Paisatge -Fundació Banc Sabadell.
El lema del simposi “Canvi climàtic, altra cop: Ciutat i Natura”, posa en valor el paisatge com a eina per fer front a l’emergència climàtica.
Entre els 42 experts que assistiran a la Biennal destaquen l’estatunidenca paisatgista i activista del clima Martha Schwartz, l’escriptor i jardiner francès Gilles Clement, i l’arquitecte autor del Brooklyn Bridge Park de Nova York, Michael Van Valkenburgh, entre d’altres.
Barcelona, a 2 de setembre de 2021.- Del 27 de setembre al 2 d’octubre de 2021 té lloc una nova edició de la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona, que acollirà el simposi “Canvi climàtic, altra cop: Ciutat i Natura”, per reflexionar sobre la importància del paisatge en la mitigació del canvi climàtic, així com el Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba - Fundació Banc Sabadell i el Premi Internacional de les Escoles de Paisatge - Fundació Banc Sabadell.
La cita, aglutinarà, un any més, professionals i experts del paisatgisme i l’arquitectura en un congrés que s’ha convertit en una referència a escala internacional. El simposi comptarà amb 8 convidats destacats que proposaran eines per afrontar l’emergència climàtica i també hi participaran els autors/es dels 11 projectes paisatgístics finalistes del prestigiós Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba, així com els representants de les 8 escoles finalistes del Premi Internacional de les Escoles de Paisatge.
Durant la Biennal també es presentarà el Llibre-catàleg de la 10a Biennal Internacional de Paisatge celebrada l’any 2018. L’Escola d’Arquitectura (ETSAB) de la UPC acollirà l’exposició dels finalistes d’ambdós premis.
Per a més informació, fotografies i gestió d’entrevistes:
Oficina de la Biennal de Paisatge biennal@coac.net WEB: https://landscape.coac.net/
Donat el context de pandèmia provocada per la Covid19 aquesta edició de la Biennal se celebrarà en línia, a excepció de la inauguració i la cerimònia de cloenda, que tindran lloc al COAC i al Palau de la Música respectivament.
L’11a Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona està organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya, i compta amb el recolzament institucional de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, el suport de Fundació Banc Sabadell, i la col·laboració del Congrés ISUF, la International Federation of Landscape Architects (IFLA), la International Federation of Landscape Architects of Europe (IFLA Europe) i la New European Bauhaus.
El simposi de la Biennal: un aparador dels millors projectes de paisatge i presència d’experts del sector
Un any més, la Biennal convida a abordar un tema d’actualitat com a contribució al debat públic per resoldre els problemes de la societat des de la mirada del paisatge. Aquest any el lema del simposi de la Biennal és “Canvi climàtic, un altre cop: Ciutat i Natura”. També participen al Simposi els finalistes dels dos premis que atorga la Biennal: Rosa Barba (professionals) i Escoles(universitats d’arquitectura). En total, està prevista la participació de 43 conferenciants durant 30 hores en línia. Els 8 experts convidats al simposi són:
Martha Schwartz. Arquitecta paisatgista, urbanista, activista del clima i professora a la Harvard University Graduate School of Design.
Colleen Mercer Clarke. Arquitecta paisatgista i ecòloga costanera.
Karin Helms. Paisatgista, biòloga i professora a l’Escola d’Arquitectura i Disseny d’Oslo. Incorpora la participació per actuar en grans paisatges culturals. Presidenta de la IFLA Europe.
Maguelonne Déjeant-Pons. Secretària executiva del Conveni Europeu del Paisatge del Consell d'Europa.
Li Xiong. Professor i vicepresident de la Universitat Forestal de Pequín i membre del Comitè d’experts de la Xina en arquitectura del paisatge.
Gilles Clément. Enginyer hortícola, arquitecte paisatgista, escriptor, jardiner i professor de l’Escola Nacional Superior del País de Versalles.
Com a representants institucionals, el simposi comptarà amb:
▪ Xavier Matilla. Arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona
▪ Ramon Torra. Arquitecte i gerent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
¡No te lo pierdas! Julio 2018
La primera propuesta es un paseo por el Parc Fluvial del Besòs, uno de los proyectos urbanos más importantes del Área Metropolitana de Barcelona. Si bajáis desde Can Zam al parque paseando tranquilamente, tendréis la oportunidad de disfrutar de 15 fotografías en gran formato de uno de los relatores por excelencia de la periferia: el fotógrafo Manolo Laguillo
Terrassa tiene uno de los conjuntos arquitectónicos más importantes de toda Cataluña: su conjunto de iglesias visigodas, únicas en toda la península. La sede del COAC de Terrassa expondrá hasta final de mes una serie de paneles explicativos que arrojarán luz sobre éstas, aportando información histórica y permitiendo así contextualizarlas.
Si queréis subir a Girona, en el Caixafòrum enconraréis hasta finales de mes una exposición de pintura flamenca y holandesa (tan importante para la definición de la domesticidad moderna) provinente del fondo del Museo de Ginebra. Podéis complementar el viaje con la visita al Museo de Arte, donde podréis ver la exposición de Guinovart, pintor que ejerció una fuerte influencia en toda una generación de arquitectos y que se contaba entre los favoritos de Coderch, con quien colaboró.
Para una exposición más directamente enfocada en la arquitectura, nos desplazaremos a Tarragona, donde la sede del COAC ha decidio homenajear al que fue arquitecto municipal de la ciudad desde 1897 hasta el final de la Guerra Civil, Josep M. Pujol de Barberá, autor de obras tan destacadas para la ciudad como el Mercado Central.
Si volvemos a Barcelona encontraremos varias actividades destacadas: la primera es el Club de Lectura organizado por el AAUC, que el 10 de julio nos invita al Depósito del Rei Martí para descubrirnos los secretos del subsuelo de la ciudad.
En la nueva sede de la Galería Joan Prats se exhiben las huellas ("Footprints") de Josep Lluís Mateo: obras, proyectos, maquetas, videos y collages que nos permitirán hacernos idea de los procesos de proyecto de este arquitecto.
Por último, nos despedimos con dos recomendaciones veraniegas: la primera de ellas (todavía en Barcelona) son las visitas guiadas que el Globus Vermell nos brinda para descubrir el patrimonio arquitectónico local. La segunda es el seminario Arquitectura y Territorio que AxA organiza en Vic, con toda una serie de actos asociados interesantes, todo gratuito.
Encontraréis más información sobre estas y otras actividades en la web y los newsletters de la Agenda de Arquitectura del COAC.
¡Feliz verano!
Les 26 obres seleccionades en els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona s’exposen a Construmat
Les 26 obres seleccionades en la 27a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona es podran veure, del 20 al 22 de maig, al Saló Construmat de Barcelona, la fira de referència del sector de la construcció i punt de trobada per a arquitectes, enginyers i CEOs, entre molts altres professionals. Aquesta exposició s’afegeix a la mostra itinerant a l’aire lliure que a partir de dilluns s’instal·la en els espais més emblemàtics de Banyoles (plaça Major), Figueres (plaça de l’Ajuntament), Girona (plaça Independència) i Olot (plaça 1 d’Octubre), i que es podrà veure fins el 30 de juny.
Aquestes dues actuacions s’emmarquen dins l’objectiu del Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) de donar a conèixer l’arquitectura més recent de les comarques gironines. En concret a les dues exposicions es podran veure els projectes que el jurat dels premis - format per arquitectes vinculats a la docència i a l’exercici de la professió - María José Aranguren (presidenta), Joan M. Viader i Juana Sánchez (vocals), han seleccionat d’entre les 77 obres presentades enguany, i que el proper 13 de juny optaran als premis en els àmbits d’Arquitectures, Interiors, Paisatges i Efímers.
Tant l’exposició a Construmat com la mostra a l’aire lliure són un enllaç al portal web dels Premis www.premisarquitecturagirona.cat, on es poden consultar totes les obres seleccionades i premiades des del 1997, any en el qual es va convocar la primera edició dels guardons per mostrar la qualitat i rigor de la tasca professional i l’arquitectura realitzada en l’àmbit territorial de la demarcació. Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció, i amb ressò més enllà de les comarques gironines gràcies a la feina que han portat a terme els successius jurats. Sense cap mena de dubte constitueixen una memòria viva de l’evolució dels projectes duts a terme durant les últimes dues dècades a la província de Girona, ja que en el decurs de tots aquests anys s’han seleccionat unes 700 obres, de les quals 165 han estat premiades.
Aquestes dues accions de promoció donaran pas a una tercera mostra de les obres seleccionades, que es podrà veure a la sala d’exposicions Pia Almoina de la Demarcació de Girona del COAC fins al 13 de juny. Aquest dia se celebrarà el lliurament dels premis en un acte que tindrà lloc a la sala Rafael Masó de la seu de la Demarcació de Girona del COAC (plaça de la Catedral 8, Girona) a partir de les 19.30 hores.
Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona: Bulthaup, Jung, iGuzzini i Kave Home, com a patrocinadors principals; Asemas, Arquia, ClimaQstic i Technal, com a patrocinadors; i Arcadi Pla SA, Ascensors Serra, EBRO, Grup Curanta, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, Palahí, Plantalech, Porcelanosa, Rehau, Terreal i Riou.Vidresif, com a col·laboradors. En aquesta edició, el producte oficial és el Restaurant Mimolet, mentre que l’ARA, Bonart, La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, Girona FM, l’Hora Nova, ImmoMagazine, el Punt Avui i Televisió de Girona són els mitjans de comunicació oficials.
Joan Busquets, guardonat amb la Medalla d'Or de l'Arquitectura
Enguany la Medalla d'Or de l'Arquitectura serà atorgada, ex aequo, als arquitectes Joan Busquets (Barcelona, 1946) i Fernando de Terán (Madrid, 1931). Instituïda pel Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE) l'any 1981, la Medalla d'Or de l'Arquitectura reconeix l'esforç de les persones i les institucions que ennobleixen la tasca arquitectònica amb el seu treball.
En el dictamen, el Jurat destaca que "aquests dos arquitectes vénen a expressar la importància de la pràctica de l'Urbanisme com a part indissociable de l'Arquitectura al servei d'una societat més justa i equilibrada". Es ressalta que "tots dos, en les seves dilatades trajectòries, s'han ocupat des de diferents visions d'aquesta disciplina, tant a les diverses escales del planejament públic i privat, com a la docència, la teorització, la investigació històrica i la divulgació". Tot això -continua el Jurat- "motiva la comprensió de la seva tasca com a complementària, representant els valors de l'Urbanisme al llarg de les darreres dècades".
El Jurat ha estat format pel vicepresident primer del CSCAE, Juan Antonio Ortiz Orueta, com a president del Jurat; els degans dels col·legis d'arquitectes de la Rioja i Múrcia, Ángel Carrero i María José Peñalver, respectivament, per designació del Ple de Consellers del CSCAE; el president de la Fundació Docomomo Ibérico, Celestino García Braña, designat per l'equip de govern del CSCAE; el president de la Fundació Alejandro de la Sota, Alejando de la Sota Rius; l'arquitecta Clara Murado López, designada també pel Ple del CSCAE, i el secretari general del CSCAE, Laureano Matas, amb veu però sense vot.
El lliurament de la Medalla d'Or de l'Arquitectura a Fernando de Terán i Juan Busquets tindrà lloc el proper 3 de juliol, a la gala de lliurament dels Premis ARQUITECTURA 2025, al Teatre Fernán Gómez de Madrid.
Joan Busquets
Titulat per l'ETSAB el 1969 i doctorat el 1975, Busquets va ser un dels fundadors del Laboratori d'Urbanisme de Barcelona l'any 1969 i va ser catedràtic a l'ETSAB entre 1979 i 2002. Ha estat professor convidat en diverses universitats internacionals i, des del 2002, és catedràtic de Disseny Urbà a la Harvard Graduate School of Design - GSD.
En l'àmbit professional, va dirigir el Departament de Planejament Urbà de l'Ajuntament de Barcelona entre 1983 i 1989. Entre altres actuacions, les infraestructures ferroviàries i el front marítim van ser les principals prioritats juntament amb el procés de millora de barris i les àrees de nova centralitat. Des de 1992, dirigeix l'estudi BAU Barcelona, des del qual ha realitzat projectes arreu del món. Entre d'altres, ha intervingut en la planificació i el disseny de ciutats com Lisboa, La Haia, Marsella, Toulouse, Milà, Ginebra o Sao Paulo i, més recentment, en diverses ciutats de la Xina.
Busquets ha estat guardonat amb nombrosos reconeixements, entre els quals destaca el Premi Nacional d'Urbanisme els anys 1981 i 1985, el Premi Nacional de Cultura (2011), el Gran Premi Especial d'Urbanisme atorgat pel Govern francès (2011) i el Premi Patrick Abercrombie de la Unió Internacional d'Arquitectes (2021).