Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

9 rutes per descobrir el patrimoni arquitectònic de les comarques gironines

Imatge: 
© Casa Masramon. Olot. José Hevia. Arxiu Històric del COAC

El Centre Obert d’Arquitectura, impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), presenta ‘Rutes d’arquitectura’, un nou espai editorial del web arquitecturacatalana.cat, que es nodreix del seu extens fons documental, i en el qual es poden consultar més de 50 recorreguts per descobrir el patrimoni arquitectònic del nostre país.

D’entre les rutes presentades, nou són propostes que conviden l’usuari a conèixer les comarques gironines a peu, en bicicleta o en cotxe: una visita a l'arquitectura de Rafael Masó a Girona, l’exploració de tres models de ciutat-jardí a Olot del segle XX, la petjada racionalista a Figueres, l’obra de Harnden&Bombelli a Cadaqués, l’habitatge col·lectiu a Girona durant el segle XX, les intervencions urbanes contemporànies a la província de Girona, el llegat de Correa&Milà a Cadaqués, la Vila Olímpica de Banyoles, i les cases i xalets moderns a la Cerdanya i el Ripollès.

Cada ruta se centra en autors específics, àrees geogràfiques concretes i l’evolució de l’arquitectura en determinats territoris, entre d’altres, oferint una visió completa i detallada. A més, gràcies a un mapa interactiu, els usuaris poden consultar els recorreguts i planificar les seves visites de manera còmoda i accessible.

La iniciativa vol convertir-se en una eina de referència a l’hora de planificar rutes d’arquitectura per tal que la ciutadania pugui visitar i veure, de primera mà, l’arquitectura moderna i contemporània del nostre país. Les rutes estaran disponibles també traduïdes al castellà i l’anglès i l’objectiu és arribar a publicar-ne fins a 200 de cara al 2026, any de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura i del Congrés Mundial de la Unió Internacional d’Arquitectes que tindrà lloc a Barcelona.

Les nou rutes que descobreixen el patrimoni arquitectònic de Girona

Rafael Masó a Girona
Aquest recorregut se centra en les obres de l'arquitecte gironí Rafael Masó i Valentí (Girona, 1880 – 1935) a Girona, destacant la seva influència en l'arquitectura local durant tres períodes distintius. La proposta inclou edificis com la farinera Teixidor, les cases Batlle, Ensesa i Teixidor, així com la farmàcia Masó. Aquesta ruta permet explorar la seva contribució al noucentisme a través d'estructures que fusionen tradició i innovació arquitectònica. 

Olot: Ciutat Jardí - Tres Barris de Baixa Densitat
L’itinerari explora els tres barris de baixa densitat d’Olot, coneguts per la seva planificació urbanística i l’arquitectura residencial, que combinen l'estètica de ciutat jardí amb la funcionalitat contemporània. L'itinerari destaca la integració harmoniosa dels espais verds amb l'entorn urbà, oferint un exemple de desenvolupament sostenible i qualitat de vida.

L'Empremta Racionalista a Figueres
Ruta que posa en relleu l'arquitectura racionalista a Figueres, una ciutat marcada per l'empremta d'aquest estil que prioritza la funcionalitat i la simplicitat. La ruta inclou edificis emblemàtics que reflecteixen els principis del racionalisme, mostrant com aquest moviment va influir en la configuració urbana de la ciutat.

Harnden & Bombelli a Cadaqués
Aquest itinerari destaca el treball dels arquitectes Peter Harnden i Lanfranco Bombelli a Cadaqués, coneguts per les seves intervencions subtils i respectuoses amb l'entorn local. L'itinerari inclou diverses obres que exemplifiquen la seva capacitat per integrar l'arquitectura moderna en el paisatge tradicional de Cadaqués, creant espais harmònics i funcionals. 

Un segle d'habitatge col·lectiu a Girona
Evolució de l'habitatge col·lectiu a Girona al llarg de cent anys, des de principis del segle XX fins a l'actualitat. La ruta destaca diferents exemples de blocs de pisos i conjunts residencials que reflecteixen els canvis socials, econòmics i estilístics que han influït en la construcció d'habitatges col·lectius a la ciutat.

Correa&Milà a Cadaqués: un llegat contemporani
El recorregut examina les obres dels arquitectes Federico Correa i Alfonso Milà a Cadaqués, conegudes per la seva modernitat i respecte pel context local. A través d'aquest itinerari, es poden veure exemples de com aquests arquitectes han aconseguit harmonitzar l'arquitectura contemporània amb el paisatge i l'arquitectura tradicional de Cadaqués, contribuint a la identitat visual de la ciutat. 

Intervencions Urbanes Contemporànies al Gironès
Intervencions urbanes contemporànies realitzades a la comarca del Gironès. La ruta inclou diversos projectes que exemplifiquen l'arquitectura moderna i la seva aplicació en la millora dels espais urbans, destacant la funcionalitat, l'estètica i la sostenibilitat en la planificació urbana recent. 

JJ.OO. BCN ’92: Vila Olímpica de Banyoles
Itinerari al voltant de l’estany de Banyoles que transporta al visitant a aquella energia olímpica i permet valorar, amb distància, la correcta integració al conjunt del teixit urbà de Banyoles d’aquelles infraestructures i intervencions urbanes.

Cases i Xalets de Muntanya a l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès
Aquest recorregut explora les cases i xalets de muntanya situats a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès. La ruta destaca la diversitat d'estils arquitectònics i la manera com aquests habitatges s'adapten al paisatge muntanyós, oferint una visió de l'arquitectura residencial en zones rurals i naturals. 

Arquitecturacatalana.cat
El web www.arquitecturacatalana.cat és un espai digital dedicat a la difusió de l'arquitectura moderna i contemporània de Catalunya. Promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, el portal ofereix un extens catàleg de més de gairebé 5.000 obres, més de 2.000 autors i 200 fotògrafs, divulgades mitjançant més de 42.000 fotografies, plànols i dibuixos. Inclou, també, recursos com mapes interactius, articles de recerca i filtres de cerca avançats que permeten explorar les obres per criteris temporals, tipologia o autoria.

31/07/2024
Tornar