Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Manifesta 15

Manifesta 15 Barcelona Metropolitana promou la transformació ecosocial, mostrant les obres multidisciplinàries de més de 90 participants

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Barcelona i la seva àrea metropolitana acullen la 15a edició de Manifesta, la biennal nòmada europea, que s'inaugura el 8 de setembre i s'allargarà fins al 24 de novembre. El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya forma part del Comitè Ciutadà, òrgan assessor per a l'organització de l'esdeveniment.

Manifesta 15 és un ambiciós experiment sobre com les intervencions artístiques poden impulsar la transformació ecosocial. L’edició explora no només els reptes urbans, ambientals i polítics als quals s’ha d’enfrontar la regió metropolitana, sinó també com aquests reptes reflecteixen els que afecten altres metròpolis d’Europa.

El cor de Manifesta 15 és l’antic edifici de l’editorial Gustavo Gili, situat al barri de l’Eixample de Barcelona. Durant Manifesta 15, l’edifici d’estil racionalista acull tres presentacions arxivístiques de nou encàrrec, que constitueixen el marc històric d’aquesta edició. Les presentacions es titulen Fora per fer escola: pràctiques radicals des de les pedagogies catalanesEscola Passats: Barcelona i la imaginació política radical i Arxius Negres: fragments d’una metròpoli anticolonial.

Des de la Gustavo Gili, Manifesta 15 s’estén a tota la regió metropolitana. L’edició s’organitza en tres clústers, que són alhora temàtics i  geogràfics: Equilibrant conflictes (delta del Llobregat), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola cap al Vallès) i Imaginant Futurs (riu Besòs i  voltants). En aquests clústers, ben fonamentats en les realitats locals, més de 90 participants presenten obres multidisciplinàries que amplien la nostra comprensió de com ens relacionem entre nosaltres i amb els recursos naturals que ens envolten. Cada clúster està radicat en una seu  principal, que reflecteix simbòlicament la temàtica i acull una gran presentació grupal, i s’estén a altres indrets extraordinaris propers.

Coincidint amb el seu trentè aniversari i continuant amb la transformació de la Biennal Nòmada Europea en un instrument inclusiu de compromís  cívic i cultural, aquesta edició de Manifesta es distingeix per diversos trets diferencials. El primer és el compromís predominant amb la recerca  arxivística. Barcelona i la regió metropolitana han experimentat nombroses evolucions; amb el temps, s’han passat per alt, subestimat o reprimit  una sèrie de moviments i metodologies històriques. Manifesta 15 ha investigat els llegats d’una selecció d’esdeveniments i iniciatives passades, no només consultant els arxius existents, sinó també col·laborant amb especialistes per generar-ne de nous. A més de les presentacions que hi ha  a la Gustavo Gili, Les Tres Xemeneies acullen un projecte que traça la història social i industrial de Sant Adrià de Besòs.

Per consultar el programa d'activitats i ponents, visiteu la seva pàgina web.

1/07/2024
Tornar