Propers Actes
Jornada sobre resolució de conflictes, especialment amb l...
Jornada sobre resolució de...
Presentació dels resultats de l'Estudi sobre el...
Presentació dels resultats de l&...
En el marc del 8M obrim les portes per gaudir i fomentar l'intercanvi d'idees i experiències
La jornada inclou la visualització del documental “Lina Bo Bardi, del vidrio al barro”, dirigit per Josep Maria Montaner i Jacobo Sucari. Aquest film compta amb la col·laboració de l'Istituto Italiano di Cultura in Spagna, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona, LabMedia del Departament d'IImatge i Arts Visuals de Belles Arts i l'Instituto Lina Bo y Pietro Bardi, de Sao Paulo.
Una jove arquitecta a Brasil, vinguda de la Itàlia de postguerra.
Lina Bo Bardi va formar part de la modernitat, del desenvolupament a la brasilera que al Sao Paulo dels anys 50 donà un nou caràcter a l’arquitectura.
Però Lina anà molt més enllà que aquest reflex de la modernitat europea. La convivència i estada en els espais on desenvolupà els seus projectes, l'observació del territori, de la gent i de la cultura popular, l’intercanvi democràtic del coneixement –un diàleg entre iguals– la dugué a imprimir una mirada antropològica a la seva arquitectura.
Aquest documental indaga sobre aquestes qüestions, d’una manera pedagògica, per a un públic ampli, no només del món de l’arquitectura, sinó dirigit a totes aquelles persones interessades en els fenòmens més importants de la cultura, l’art i l’urbanisme de la segona meitat del segle XX.
Després de la projecció, les assistents podran gaudir d'un petit vermut, moment pensat per fomentar la conversa i el debat entre totes les participants.
Per apuntar-se a aquesta cita d'intercanvi professional i feminista, és imprescindible completar el formulari d'inscripció. No deixeu passar l'oportunitat de formar part d'aquest esdeveniment que celebra la creativitat, la innovació i la col·laboració entre dones en el món de l'arquitectura.
Cal confirmar assistència omplint aquest formulari aquí. (*exclusiu per arquitectes)

El recorregut creatiu del disseny
La sala d’exposicions de la seu de Vic del Col·legi d’Arquitectes acull “El recorregut creatiu del disseny”, és una exposició de treballs de fi de grau (TFG) de Disseny d’Interiors i Disseny Gràfic del curs 2024 de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya, Campus Vic.
Aquest any, l’exposició posa el focus en el procés creatiu, un element fonamental que defineix la pràctica del disseny. Lluny de ser un camí recte o previsible, el procés creatiu és un viatge ple de reptes, girs inesperats, assajos i errors. És una travessia que demana paciència, curiositat i perseverança per arribar a una solució final.
Cada peça que veureu és una mostra única d’aquest viatge, reflectint el telant, l’esforç i la visió personal de cadascun dels estudiants que comparteixen el seu treball en aquesta exposició.
Aquesta exposició, però , no és només una celebració del punt i final d’un cicle acadèmic; també és un homenatge als inicis. Per això, s’ha comptat amb la participació dels estudiants de primer curs, que, a través de l’assignatura de 1r de Dibuix Artístic, han tingut l’oportunitat d’explorar, ens recorden la força i l’energia dels primers passos al món del disseny. Així, aquest espai es converteix en una cruïlla simbòlica, on la culminació dels projectes finals dels graduats es troba amb l’entusiasme dels nous talents que comencen el seu camí.
Us convidem a explorar i jugar amb les idees que descobriu, deixeu-vos inspirar per les històries que cada obra explica, i sobretot, permeteu-vos imaginar més enllà del que és visible. Qui sap? Potser aquesta experiència us encoratjarà a iniciar el vostre propi viatge creatiu, a dissenyar , crear i donar vides a les vostres pròpies idees.
Aquest és un espai per celebrar el disseny en tota la seva riquesa i complexitat, un espai per entendre que el veritable valor del disseny no és només el resultat final, sinó tot el que es viu i s’aprèn pel camí.
Gaudiu d’aquest viatge apassionant i deixeu-vos captivar pel poder transformador del disseny.
Benvinguts a aquest homenatge al procés creatiu!
La inauguració de l’exposició serà el dijous 27 de febrer a les 18.30h

Exposició del 8è Concurs de Fotografia COAC-CC
Amb el lema “Geometria i forma en l’arquitectura”, la convocatòria ha comptat amb unes 140 fotografies presentades per 19 participants.
El jurat ha estat format per Ferran Blancafort, Judith Casas i Marc Ballús, que el passat día 20 de desembre van fer públic el veredicte del jurat, que podeu consultar aquí.
Els premis han estat lliurats pel director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Xavier Cano; el secretari de la Demarcació del COAC de les Comarques Centrals, Manel Alcubierre, i la responsable de l’establiment @lavencdetavertet Benestar Natural, Tammy Abey.
Col·labora:

1r Premi, per @janarifabernardino, Jana Rifà
2n Premi, per @spaces.explorer, Paolo Calarso
Premi popular per @jmbxm, Josp Ma Buxó

Com he de construir per NO acabar al jutjat?
Durant una trajectòria de més d’una dècada actuant com a pèrit en casos de responsabilitat civil d’ampli espectre, Enric Casanovas Ripoll ha identificat una sèrie de repeticions erràtiques que compartirà el dia 16 de gener. Aprèn a evitar errors que impliquin responsabilitat directa o indirecta dels tècnics i allunya les temudes reclamacions!
Primera part (1h i 20 minuts)
2. Assajar el formigó. Provetes i res mes?
3. El deteriorament dels morters monocapa
4. La implantació de sistemes tipus SATE
5. Cartró-guix en locals humits. El cas de la placa verda
6. Cases de fusta en la tradició mediterrània
7. Cobertes inclinades a “la moderna”
8. Els paviments de gres i la compatibilitat amb ciments cola
9. Sistemes d’aerotèrmia. Errors habituals.
10. Sistemes de terres radiants. Errors habituals
11. Aplacats de façana. Experiències fallides
13. Façanes “modernes” de fusta i ceràmica.
14. Relliscabilitat dels paviments. Paràmetre inestable.
15. L’ignorat mon de protegir estructures metàl·liques a la corrosió.
16. Conflictes en sistemes d’estanquitat/impermeabilització en edificis.
17. Reformes distributives. Edificis existents amb estructura de fusta.
18. Aspectes bàsics del RITE. Endolls i altres mecanismes.
19. Els plènums en sistemes de climatització.
20. Necessitat de documentar l’execució de l’obra.
21. Com cobrir la responsabilitat .
22. Aspectes bàsics del reglament de baixa tensió. Endolls i altres.
23. Investigació pericial. Com gestionar-la.
El plantejament que es proposa és en 2 parts, amb un descans, per explicar aquestes situacions en forma d’historieta (argument, nus, desenllaç) i fer entendre als professionals que els errors en el fet constructiu impliquen haver de pagar finalment al jutjat quantitats econòmiques molt elevades. Fer entendre que el fet que les companyies asseguradores cobreixin els seus errors, no els eximeix de responsabilitats per cobertures econòmiques insuficients, responsabilitat solidària o repeticions en ulteriors demandes.
2.- Què cal saber tècnicament de cada cas.
3.- Les pericials que apareixeran entorn el cas per inculpar tècnics.
4.- La distorsió informativa que es produeix en el procediment judicial.
5.- El cost de les reparacions.
6.- La responsabilitat que recau al tècnic.
7.- Com gestionar preventivament la responsabilitat
No col·legiats: 30 euros
Enric Casanovas Ripoll. Arquitecte tècnic i arquitecte.
· Universitat Politècnica de Catalunya (UPC 1991-UPC 2006). Viu a Tarragona de de l’any 2000.
· Perit judicial des de 1999 circumscrit als jutjats de les províncies de Tarragona i Barcelona.
· Ha treballat i treballa arreu d’Espanya en temes de diversa índole i especial complexitat.
· Perit al TSJC i al Contenciós-Administratiu.
· Combina la professió lliberal en arquitectura i urbanisme amb l’actuació pericial en la doble condició d’arquitecte i arquitecte tècnic, arreu del territori.
· En el camp de la funció pericial acumula més d’un 85% de sentencies favorables en referencia a informes pericials elaborats, amb destacada constància i rigor en el treball.
· Experiència docent des de l’any 2000 fins avui dia en seminaris i cursos.
· Participació activa en formació pericial “Pràctica Pericial i Forense” organitzat pel Consejo de la Arquitectura Técnica de España en diferents col·legis professionals espanyols,
· “Perícia Asseguradora” de la UPC i WINTERTUR. Máster de Valoracions i Taxacions
· “Diagnosi de danys per vicis ocults”. Col·legi d’ Arquitectes Tècnics de Barcelona.
· “Pericia Forense”. Col·legi d’ Arquitectes Tècnics de Barcelona.
· Curs postgrau “Experto Pericial”. UNED. Facultat de Dret. 2010-2011.
· Creador de primera revista pericial. “Peritar” juntament amb la Revista de DerechoUrbanístico (RDU) vinculada al mon de l’urbanisme i la construcció.
· El lema: en constant aprenentatge professional.
