El Pla d’Usos de Ciutat Vella i el Museu del Clima de Lleida

El Pla d’Usos de Ciutat Vella i el Museu del Clima de Lleida, Premis d’Urbanisme i Arquitectura Espanyols

Imatge: 
© 300.000 km/s i Toni Gironès

El Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) ha reconegut dos projectes catalans en els seus premis d’Arquitectura i Urbanisme d’aquest 2019. Es tracta del Pla d’Usos de Ciutat Vella, de 300.000 km/s i del Museu del Clima de Lleida,  de Toni Gironès, que han guanyat el Premi d’Urbanisme Espanyol i el Premi d’Arquitectura Espanyol, respectivament.

El Pla d’Usos de Ciutat Vella, Premi d’Urbanisme Espanyol
El jurat ha decidit distingir aquest projecte amb el Premi d’Urbanisme Espanyol pel caràcter innovador del planejament, ja que considera que “aconsegueix integrar reptes globals” com ara la salut, l’impacte del turismo o els nous models de negoci, sempre des d’una perspectiva ciutadana. A més a més, s’ha valorat la utilització de les eines digitals “per generar una nova forma d’analitzar, representar i regular els usos en la ciutat consolidada”.

L’estudi 300.000 km/s, dirigit per Mar Santamaria i Pablo Martínez, es defineix com una firma que proveeix a les ciutats de dissenys, anàlisi de dades i serveis de consultoria i ja ha rebut altres guardons per aquest projecte, com el S+T+ARTS. Per a l’elaboració del Pla d’Usos de Ciutat Vella han treballat colze a colze amb l’Ajuntament de Barcelona, diversos consultors legals i la UAB, entre d’altres. El Pla s’acompanya d’uns estudis gràfics sobre la situació del barri que visualitzen tant els problemes com les oportunitats, i el procés ha inclòs la participació ciutadana.

 El Museu del Clima de Lleida, Premi d’Arquitectura Espanyola
El Premi d’Arquitectura Espanyol del CSCAE ha recaigut en el Museu del Clima de Lleida, que el comparteix ex aequo amb els habitatges del projecte Life Reusing Posidonia. En el cas del museu, el jurat ha definit el projecte com a “desafiant” perquè s’ha anat construint a partir del temps i dels elements naturals com la terra, el foc, l’aire i l’aigua. Per això, destaquen que “es tracta d’una ruptura amb allò que és evident i lògic”. 

El Museu del Clima de Lleida, obra de l’arquitecte Toni Gironès, pretén difondre la ciència i les característiques del canvi climàtic. Inaugurar el 2017, l’edifici s’integra en el seu entorn, tenint en compte tant els espais verds, com el seu enclavament, clima i recursos. El museu ja va ser reconegut amb un dels premis especials del ‘Panorama d’Obres’ de la X Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme.

Els premis s’entregaran el proper 28 de novembre a l’Hipòdrom de la Zarzuela de Madrid en un acte en el qual també es lliurarà la Medalla d’Or del CSCAE, atorgada enguany a l’arquitecte Alberto Campo Baeza.

6/11/2019
Tornar