Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Nou apartat "Punt de Vista"

Les llicències municipals, en el punt de mira

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
De forma recurrent els arquitectes ens lamentem dels llargs terminis que, en ocasions, hem de patir a l’hora d’obtenir una llicència municipal i de la disparitat de criteris que veiem aplicar per part de l’administració local. I en aquesta problemàtica, que forma part del nostre dia a dia, no som els únics afectats: els promotors, els emprenedors i, en definitiva, la ciutadania, és a dir, els nostres clients, la pateixen igual o més.

Recordareu que el passat mes de novembre vam promoure una enquesta per poder obtenir unes dades objectives de la situació, i així poder-les explicar als ajuntaments amb un únic escenari de futur: el de la millora.

Calia fer-la, l’enquesta?
A priori, saber quant temps passa des que es fa la sol·licitud fins que es concedeix una llicència municipal és una dada objectiva i fàcil d’obtenir per part dels ajuntaments. Entenem que seria desitjable conèixer-la per poder valorar l’eficiència d’aquest servei públic i avaluar les accions de millora que s’han de dur a terme. Els ciutadans i les empreses tenen dret a conèixer aquests terminis per poder planificar sense incerteses la seva vida i les seves inversions.

Responent-nos a la pregunta anterior, clarament sí que era necessari fer una enquesta, perquè la nostra experiència ens demostra que sovint els ajuntaments no són prou conscients del temps que triguen a donar les llicències d’obra.

Primeres reunions amb ajuntaments
Amb els resultats obtinguts, vam elaborar un informe que està sent una eina molt útil per aproximar-nos als municipis amb pitjors resultats i proposar-los accions de millora. Tan sols en dos mesos hem aconseguit cridar l’atenció de 23 ajuntaments, amb els quals ja s’estan realitzant reunions. La rebuda que hem tingut ha estat positiva i això ens fa estar esperançats en poder aconseguir resultats a mig termini. Treballem per aconseguir-ho.

Som conscients que l’actual manca de mitjans dels ajuntaments és fruit de la profunda crisi econòmica que van viure a partir de l’any 2006. Però han passat pràcticament 15 anys i ja estem en un altre moment. La solució per reduir els terminis passa per incrementar els recursos humans i millorar els mitjans tècnics, però també per incidir en l’optimització dels processos administratius interns. En aquest sentit, creiem que una bona eina és la que utilitza l’Ajuntament de Barcelona: l’IIT, Informe d’Idoneïtat Tècnica.

Avui en dia les empreses amb capacitat financera per invertir es mouen en un món global i si les perspectives de recuperar la inversió topen amb molts mesos de tràmit municipal és molt possible que s’inclinin per buscar alternatives en altres indrets o, pitjor encara per a nosaltres, en altres sectors econòmics. Us mantindrem al corrent de com avancem.


28/02/2020
Tornar