Propers Actes
presentació del llibre "Antoni Puig Gairalt,...
presentació del llibre "...
Cicle Next Generation: Visita a la Transformació dels...
Cicle Next Generation: Visita a...
Jornada 'Tecnologies digitals i patrimoni...
Jornada 'Tecnologies...
Exposició: Jocs a l'ombra. Manuel Valls Vergés
Exposició: Jocs a l'ombra....
Presentació de la re edició del llibre 'Barcelona&...
Presentació de la re edició del...
Aprovació inicial de la Modificació del Pla General Metropolità per a la regulació de patis i celoberts a Barcelona ciutat
Es tracta d’una Modificació del PGM de 1976 per afavorir l’eficiència energètica dels edificis a través de noves condicions dels espais no construïts destinats a la ventilació i il·luminació naturals, d'aplicació només a la ciutat de Barcelona.
Els seus objectius són:
1. Revisar les determinacions urbanístiques i l’impacte en l’edificabilitat dels espais destinats a garantir la ventilació i la il·luminació naturals (celoberts i patis de ventilació).
2. Redefinir els paràmetres tècnics d’aquests espais, atenent a la normativa sectorial i d’habitabilitat vigent.
3. Regular un nou concepte urbanístic, corresponent a l’espai interior lliure d’edificació, que actuï com a espai per a poder garantir la ventilació i la il·luminació naturals de tot tipus d’estances.
4. Permetre la cobertura dels espais destinats a la ventilació i il·luminació naturals amb solucions amb control climàtic, tant en obra nova com en actuacions de rehabilitació.
5. Proposar una nova regulació de la ventilació i la il·luminació del subsòl, pel que fa a la incidència en l’edificabilitat i en relació amb els usos implantats.
Espai interior lliure d’edificació i atris bioclimàtics
Es remarca que s’afegeix un nou concepte d’edificació destinat a la il·luminació i ventilació naturals dels edificis, l’espai interior lliure d’edificació. Aquest espai, amb dimensions suficients per assimilar-se a un espai exterior o a un interior d’illa, no consumirà edificabilitat, amb la qual cosa, s’incentiva la incorporació de millors condicions bioclimàtiques als habitatges.
L’actualització de la normativa també vol ser una aposta per la incorporació d'atris bioclimàtics, espais interiors que permeten millorar la ventilació i la il·luminació natural de les edificacions aprofitant els fenòmens naturals per regular la temperatura i la circulació de l’aire. La incorporació dels atris bioclimàtics es permetrà tant els projectes d’obra nova com en la rehabilitació d’edificis existents amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i la qualitat ambiental de l’interior.
Període d'exposició al públic i al·legacions
Podeu consultar l'anunci de l'aprovació inicial i la documentació de l'expedient al Portal d'Informació Urbanística de Barcelona. Per presentar al·legacions us podeu adreçar a l'Oficina Virtual de Tràmits de l'Ajuntament. El termini finalitza el 4 de novembre.
Vídeo i documentació de la presentació
Podeu recuperar el vídeo de la jornada celebrada al COAC el passat 15 d'octubre. També podeu consultar la documentació informativa.
Els atris bioclimàtics a les properes Sessions Sert
L'Escola Sert ha organitzat dues Sessions Sert en línia relacionades amb el tema. D'una banda, el dilluns 21 d'octubre a les 17 h, se celebrarà la sessió "L'atri bioclimàtic com a regulador termodinàmic". A càrrec de l'arquitecte Pablo González Ruiz, de Societat Orgànica, la jornada és una oportunitat per conèixer el funcionament, disseny i encaix normatiu dels atris bioclimàtics a partir de casos d'estudi.
D'altra banda, el 28 d'octubre a les 17 h, tindrà lloc la sessió "Habitar al voltant de quatre atris", en la qual l'estudi 08014 explicarà el seu projecte de 24 habitatges públics a Eivissa, que s'organitza al voltant de quatre atris bioclimàtics que permeten -conjuntament amb altres estratègies de disseny passiu- assolir el confort higrotèrmic a l'interior dels habitatges.
Recordem que les Sessions Sert són gratuïtes i exclusives per a col·legiats.