Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Una fira al cor d’Europa: Bau 2017 Munic

© Lluís Casadevall

Aquest gener es va celebrar la Fira BAU 2017 a Munic, una ciutat situada al cor d’Europa, en un del països que encapçala la Unió Europea i que, a més, presenta una trajectòria del sector de la construcció molt sòlida. La fira ha estat tot un èxit i així ho corroboren les xifres facilitades per Markus Sporer, sotsdirector de la Fira Bau, i Raphaela Kollmann, project manager de la Fira Bau per a Espanya.

La notícia estrella de la BAU 2017 és la compra majoritària de FENESTRATIN CHINA, la fira més important de finestres, portes i sistemes de façana a la Xina. La nova plataforma conjunta FENESTRATION BAU CHINA tindrà lloc del 7 al 10 de novembre de 2017, per primera vegada, a Shanghai. D’aquesta manera, Bau reforça la seva posició a la Xina, el mercat més important de la construcció al món. Entre altres declaracions, el Dr. Reinhard Pfeiffer va assegurar que, "com a futurs promotors de la FENESTRATIN BAU China, la bona resposta dels nostres expositors davant d’aquest fet és extraordinàriament important". Per la seva banda, Cathiy Peng, fundadora de FENESTRATION CHINA, considera que "la unió de la Fira amb segments de la BAU i del congrés BAU de Xina és una excel·lent situació que beneficiarà a tothom".

BAU, el saló líder mundial d'arquitectura, materials i sistemes, ha aconseguit un nou i significatiu creixement internacional. Després de molt bones experiències els darrers anys, enguany tanca la Fira amb nous rècords. En total hi havia 2.120 estands de 45 països diferents, marcant un rècord d’expositors. D'altra banda, dels més de 250.000 visitants, 80.000 (el 31.25%) procedien de l’estranger. Cal destacar també l’assistència de representants de 65.000 estudis d’arquitectura.

Entre els 10 països amb més visitants a la Fira, tres estan fora de la UE: Turquia amb 3.055 visitants, Rússia amb 2.868 visitants i la Xina amb 2.235 visitants. En el rànquing de visitants també hi trobem països veïns: Àustria amb 11.520 visitants, Suïssa amb 5.243 visitants i Itàlia amb 5.013 visitants. A més, l’augment de visitants de Corea del Sud (1.301 visitants, un increment del 42%), EUA (792, increment del 40%) i Índia (803, increment del 59%) demostra que cada cop la fira Bau es té més en compte fora d’Europa.

Personalment, les diverses visites fetes a la Fira van ser molt interessants. S'hi exposaven sistemes de construcció i producció que introdueixen nous conceptes de disseny i noves tecnologies. Destacava el tema de la digitalització, ja que el BIM hi tenia una forta presència. Un altre tema important el formaven els sistemes "intel·ligents": des d'un pom de porta amb escàner dactilar, passant per una façana que genera energia, o solucions per a cases interconnectades. Per últim, un camp també molt present era el de la sostenibilitat, ja que BAU coopera amb socis com Frauhofer-Allianz Bau, la societat alemanya de construcció sostenible. En el estand de Frauhofer es podien veure innovadores investigacions sobre materials i sistemes de façanes que en un futur ajudaran a tenir edificis més respectuosos amb el medi ambient.

Els tres fòrums del Congrés BAU van atraure un gran nombre d'assistents. Experts independents de l’arquitectura, la investigació i la indústria van parlar sobre temes clau, com la planificació digital de la construcció, la domòtica, o la construcció modular. També es van tractar altres temes com la rehabilitació d'edificis, o l’actual marc laboral internacional. En els fòrums hi van participar estudis d’arquitectura de renom, com MVRDV, LOCATON+VASSAL i Henn Architekten.

Finalment, en nom del sotsdirector de la Fira, voldríem animar a arquitectes, industrials i altres professionals del sector a visitar la fira BAU i a participar-hi activament. Animem als arquitectes catalans a presentar ponències per a les futures edicions del Congrés. L’estudi xxm_arquitectura, per exemple, va participar en dues ponències en les edicions 2013 i 2015, amb gran èxit. 


Lluís Casadevall, arquitecte corresponsal del COAC a Munic, Alemanya. Febrer 2017

Versió per a imprimirPDF version

Tornar