Propers Actes
Control i seguiment de l'execució dels SATE amb...
Control i seguiment de l'...
Club de Lectura: "La ciudad de los días lejanos"...
Club de Lectura: "La ciudad...
2a sessió del cicle Europa Europa amb Francesca Torzo
2a sessió del cicle Europa...
Presentació del documental “Julbe, Torres i Martínez: L...
Presentació del documental ...
Revista de Corresponsals: San Francisco de camí cap a la recuperació
Mirant cap enrere i rellegint l'article publicat l'any passat, costa de creure que fa ja casi any i mig que San Francisco va anunciar el primer lockdown (confinament) de la pandèmia.
A dia d'avui la normalitat no ha tornat completament, però es respira un aire de celebració i manca de mascareta que no és de refiar. Recentment, el dia 15 de Juny, San Francisco va declarar la tornada a la normalitat, amb bars i restaurants operant al 100% de capacitat, sense requeriment de mascareta a persones que s'hagin vacunat.
Tot i que la vida sembla tornar poc a poc a la ciutat, els efectes de la pandèmia són ben presents. Potser el restaurant al qual anaves tots els diumenges ara presenta uns taulons que demostren la crisi que acaba de passar i que no han permès al propietari sobreviure durant aquest any. Molts dels restaurants i bars clàssics de San Francisco han tancat per sempre en donar-se per vençuts en un San Francisco que ja era prohibitiu. Moltes empreses encara segueixen sense tenir empleats a les seves oficines, molts de nosaltres seguim WFH (working from home), alguns no tornaran mai a treballar enlloc que no sigui casa seva i cap de nosaltres està segur de si San Francisco tornarà a ser el que era abans del 2020.
Si algun aspecte positiu ha tingut la pandèmia ha estat en relació als lloguers a la ciutat. Amb la configuració de treball en remot molts residents de San Francisco han agafat les maletes i han decidit marxar a poblacions menys demandades i amb lloguers més assequibles. Això va provocar que durant uns mesos els lloguers baixessin al voltant del 30% i va permetre que habitatges normalment prohibitius estiguessin a l'abast de la gent.
Temporalment la construcció va alentir el ritme però ja es comença a veure que la baixada que presentava a l’inici d'any es comença a recuperar, i pot ser que torni a nivells normals cap a finals d'any. A l'inici es va acusar prou la manca de mà d'obra -que degut al cost de vida ja començava a escassejar des de feia un parell d'anys- tendència que sembla que es mantindrà, probablement ajudant a que els preus tornin als nivells pre-pandèmia prou aviat. De fet es preveu que San Francisco mantingui la seva posició com un dels principals focus de construcció de la nació.
Cal destacar que San Francisco va patir moderadament els efectes econòmics de la pandèmia degut al fet que la indústria principal és la tecnologia i el canvi a treballar en remot no va suposar cap dificultat. De fet, la desocupació va ser solament del 12%, probablement només afectant als sectors més vulnerables de la societat.
Així doncs, està per veure com serà el San Francisco post pandèmia, si serà una ciutat més tolerant on aquesta gran crisi ens hagi ensenyat a tots com ens hem de fer costat, o si pel contrari les diferències socials s'engrandiran, afavorint un cop més al sector de la tecnologia que tan ha brillat durant els lockdowns.
Lea Eidler, arquitecta. Corresponsal del COAC a San Francisco, EUA. Juliol 2021
- Inicieu sessió per a enviar comentaris
- Español