Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Carrer de Brasil.

Els Workshops al Brasil com a forma d'investigació

© Flickr Ary Kerner Belo horizonte

Del 26 d'agost al 7 de setembre, juntament amb l'arquitecte brasiler Carlos Maia, vam organitzar i coordinar el Workshop Arquitectura a la ciutat que es va desenvolupar a la UNI-BH de Belo Horizonte, Brasil. El mateix taller fa part de la programació de AAP Alternative Academic Project un conjunt d'activitats i esdeveniments relacionats amb l'arquitectura, l'art, el disseny, el paisatge,  aplicats a entitats públiques i privades. L’AAP sorgeix després d'una experiència adquirida en diferents tallers de projecte i poder generar una metodologia concreta de treball. AAP consta d'una xarxa de professionals i col·laboradors en el context internacional que desenvolupen en conjunt els programes proposats.

La missió de l’AAP Alternative Academic Project és la de construir un debat alternatiu sobre l'arquitectura, la planificació urbana i el paisatge. Un espai on universitats i empreses puguin treballar i experimentar. El projecte vol unir persones amb característiques diferents i contribuir de manera pràctica i eficient en les resolucions de problemàtiques.

El tema que es va escollir per al taller va investigar la possibilitat de millora d'una àrea propera a l'estació de trens a “l’ hipercentro de Belo Horizonte”. Una zona que actualment està parcialment degradada o subtilitzada.  Es va identificar un lot específic que responia a una sèrie de necessitats incloent una bona connexió i es va plantejar resoldre problemes conceptuals, funcionals, legals, plàstics, tècnic-constructius i de representació relacionats amb un entorn en fase de transformació.

La resposta va ser una intervenció arquitectònica de mitjana escala com a centre artístic d'ús mixt, un espai democràtic i obert per a activitats culturals emergents. Els participants amb diferents perfils van treballar en grups i es van presentar tres propostes diferents que van ser presentades en una galeria d'art a l'interior de l'antic mercat nou de la ciutat on avui és un lloc molt àmbit pel sector juvenil de la ciutat.

El taller es va desenvolupar seguint tres idees centrals que constitueixen la columna vertebral del programa: Diversitat: un enfocament integrador de caràcter interdisciplinari. Compartir: creativitat compartida per construir capacitat de diàleg. Aprenentatge: comprensió derivada de l'observació, participació i experiència. La creativitat està en l'origen del concepte i ha de ser compartida per tots els participants, sent el fil conductor de tot el procés. Tot és el resultat de la creativitat.

El programa s'ha estructurat en tres parts: Espai d'imaginació: es proposa un programa general en el qual cada grup pot treballar en la proposta amb diferents idiomes i enfocaments, per tal de generar la capacitat de sorgir conceptualment i poder comunicar-se de manera resolta en un curt espai de temps. Espai obert: un seguit de conferències amb convidats externs al final de la jornada laboral. Espai de recerca: visites a la ciutat analitzada o lloc d'interès per al projecte.

Actualment AAP Alternative Academic Projectestà treballant en la formulació de diversos projectes en diferents contextos geogràfics i que puguin ser de suport tant en l'oferta formativa d'una universitat com una possible recerca per empreses vinculades a l'arquitectura, al planejament, al paisatge.

 

Alberto Collet, arquitecte. Corresponsal del COAC a Porto, Portugal.

Versió per a imprimirPDF version

Tornar