Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Hotel Alila Yangshuo a Guilin.

Joves arquitectes xinesos més enllà de Wang Shu

Hotel Alila Yangshuo a Guilin © Vector Architects

Amb la mort de Mao i la fi de la revolució cultural es van restablir les universitats i el país es va anar obrint gradualment a l’estranger. Una primera generació de joves va poder estudiar arquitectura en universitats de dins i fora del país. Aquests joves arquitectes, nascuts principalment a la dècada dels 70 són la primera generació que ha pogut establir la seva pràctica professional fugint del sistema de despatxos estatals. Tot i les dificultats que un arquitecte pot trobar a la Xina per a establir un despatx (escala molt gran dels projectes, gran poder dels despatxos públics d’arquitectura LDI, pressió econòmica dels promotors...etc.) aquests professionals han trobat un país en efervescència edificatòria que també els ha brindat moltes oportunitats.

Quan Wang Shu va guanyar el premi Pritzker d’arquitectura l’any 2012 molts occidentals van desviar la mirada cap a la Xina interessant-se pel què es feia en els despatxos d’aquell país. Tot i això la distància física i cultural fa que sovint els arquitectes del país asiàtic siguin per nosaltres molt desconeguts. En aquest article proposem una pinzellada per conèixer alguns dels despatxos d’arquitectura independents del país.

 

非常建筑FCJZ STUDIO https://www.fcjz.com/archive/list/type/0_architecture

Zhang Yonghe i la seva parella Lu Lijia van obrir l’any 1993 el que es considera el primer despatx d’arquitectura fora del sistema públic d’empreses de la Xina. Va assentar les bases per la pràctica contemporània  d’arquitectura del país i va aplanar el camí a noves generacions de professionals. Fill de l’arquitecte que havia dissenyat el Museu Nacional de la Xina a la plaça Tian An Men, va tenir l’oportunitat d’estudiar arquitectura a Nanjing i cursar el màster d’arquitectura a la universitat de Berkeley. Zhang Yonghe ha donat classes a Harvard GSD i al MIT i també ha estat membre del jurat del premi Pritzker.

Amb una estètica molt personal FCJZ explora els límits de la materialitat sense defugir riscos. Entre les seves obres destaquen els laboratoris de Novartis a Shanghai o el Museu d’Art Jishou.

 

马达思班 MADA spam http://www.madaspam.com/

Oficina fundada per Ma Qingyun l’any 1996 a Nova York i traslladada a la Xina tres anys més tard. Qingyun Ma va néixer l’any 1965 a Xi’an, va estudiar arquitectura a la Tsinguhua University de Beijing i va fer el màster a la universitat de Pennsilvània. Ha estat professor visitant a institucions de renom com Harvard, Columbia o ETH Zurich. Els seus treballs s’han exhibit a la biennal de Venècia (2002) i al Centre d’Art Pompidou. L’any 2010 va ser nomenat un dels dissenyadors més influents del món, juntament amb Rem Koolhaas i Zaha Hadid.

Amb seus a Shanghai, Xi’an i Los Angeles, Mada Spam és un dels despatxos amb més rellevància a nivell de disseny de Xina. Amb una mirada interdisciplinària del disseny, que respon el seu nom s.p.a.m. (strategy, planning, architecture and media), destaquen els seus projectes d’infraestructura cultural i comercial.

 

MAD architecture http://www.i-mad.com

Fundat per  Ma Yansong l’any 2004, Mad Architects es defineix com una “oficina d’arquitectura global dedicada al disseny futurista, orgànic, avançat tecnològicament que fa una interpretació contemporània de l’afinitat asiàtica per la natura “. Ma Yansong va estudiar arquitectura a la Beijing University of Civil Engineering and Architecture i va obtenir el màster en arquitectura a la universitat de Yale. Reconegut internacionalment, va ser nomenat “Young Global Leader” pel Fòrum econòmic de Davos l’any 2014.

Entre els seus projectes hi ha obres de planejament urbà, equipaments culturals, residencials, etc. Per exemple, el Zendai Himalayas Center o el Huangshan Mountain Village, l’ Opera House de Harbin o les Absolute Towers, a Mississauga, Canadà.

 

DESHAUS http://www.deshaus.com

L’Atelier Deshaus va ser fundat a Shanghai l’any 2001 per Liu Yichun i Chen Yifeng. El primer va néixer l’any 1969, i el segon l’any 1972. Ambdós  van obtenir el títol de Màster en arquitectura a la universitat de Tongji, Shanghai. Amb premis com l’Archiectural Record China Awards, WA Chinese Architecture Awards, etc. les obres d’Atelier Deshaus han estat exposades a diverses ciutats com Shanghai, Beijing, Hong Kong, Londres, París, Tokio i Viena. Entre els seus projectes destaquen el Long Museum  o el Youth Center ambdós a Shanghai.

 

STANDARD ARCHITECTURE http://www.standardarchitecture.cn/

Fundada per Zhang Ke l’any 2001 a Beijing, Standard Architectue busca respondre a l’especificitat del lloc, mediant entre valors tradicionals i maneres de construir contemporànies. Involucrat en activisme social, que reconeix la importància del disseny per fer de pont entre tradició local i modernitat.

Zhang Ke va estudiar arquitectura a la Tshinghua University de Beijing i posteriorment es va graduar a Harvard, l’any 1998. Guardonat amb la medalla Alvar Alto, entre les seves obres destaquen el microhutong a Beijing o l’edifici Campus de Novartis a Shanghai.

 

直向建筑VECTOR ARCHITECTS http://www.vectorarchitects.com

Vector Architects va néixer l’any 2008 a Beijing fundada per Dong Gong. La seva filosofia es basa en “lloc, llum i construcció. Dong Gong és professor de disseny a la Tsingghua University i els seus treballs s’han publicat a diverses revistes i diaris internacionals com Casabella, The New York Times, Detail, Domus, etc. Entre els seus treballs destaquen l’“Alila Yangshuo”, el Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum, la Capella a la vora del mar etc.

 

DNA studio http://www.designandarchitecture.net

Design and Architecture office, va ser fundada per Xu Tiantian l’any 2004 a Beijing. Xu Tiantian va estudiar arquitectura a la Tsinghua University de Beijing i el màster en disseny urbà a la Harvard GSD. Ha treballat a diversos despatxos als Estats Units i Països Baixos. L’any 2006 va rebre el WA China Architecture Award i el 2008 el Young Architects Award de The Architectural League New York.  Entre els seus projectes destaquen l’Ordos Art Museum o el Songzhuang Art Center de Beijing.

 

META-PROJECT  http://www.meta-project.org

Fundat l’any 2010 per Wang Shuo i Zhang Jing és un despatx de disseny i arquitectura multidisciplinària amb interès especial pels fenòmens socioculturals que genera la transició urbana sense precedents que viuen les ciutats asiàtiques.

Wang Shuo i va estudiar a la Tsinghua University de Beijing i a la Rice University. Ha treballat en diversos despatxos a Nova York, Rotterdam i Beijing. La Zhang Jing va estudiar arquitectura a Tsinghua Universtiy de Beijing i va fer el màster en arquitectura interior a la Rhode Island School of Design. Després de treballar a les oficines de OMA de Rotterdam i Beijing, entre altres, va fundar MetaProject l’any 2010 juntament amb el seu soci Wang Shuo. Entre els seus projectes destaquen el New Youth Commune a Ji Lin o el Beach Exhibit Center a Huludao.

 

Isabel Cotchà, arquitecta. Corresponsal del COAC a Shanghai, Xina. Abril 2019

Versió per a imprimirPDF version

Tornar