Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Arquitectura 2.0 a San Francisco

© Lea Eidler, corresponsal del COAC a San Francisco

San Francisco és el principal pol metropolità, juntament amb la ciutat d´Oakland, de la Badia de San Francisco. La “Bay Area” és entesa pels seus habitants com la divisió entre l' East Bay (a la part Est dels estuaris de San Pablo i San Francisco) i la Península (a la part oest de la badia). Silicon Valley s’estén de la meitat de la Península cap al sud, culminant a la ciutat de San José. 

Com és ben sabut, totes les empreses tecnològiques més importants del món (Facebook, Google, Uber...) es troben ubicades al llarg d´aquesta península, creant un micro hàbitat únic als Estats Units i gairebé al món. Moltes Start Up (petites empreses que aspiren al model de gran empresa tecnològica) es veuen atretes pel clima d´inversió i progrés de la regió.

És prou obvi que ens trobem en el punt més àlgid o fins i tot al principi de  la caiguda de la última bombolla del 2.0. Recentment s’ha publicat als mitjans de comunicació que Facebook ja té dos bilions d’usuaris, una quarta part de la població del món. Altres noves aplicacions pioneres que canviaran ritmes socials s’estan desenvolupant actualment als cafès de San Francisco.

Tots aquests fets són els que fan que San Francisco sigui la ciutat per la qual es senten atrets aquests joves emprenedors: la ciutat és plena de vida i efervescència econòmica, el clima és bo i el passat és extremadament progressista, convertint-se en una ciutat molt atractiva i liberal per a aquesta nova generació.

Aquesta explosió econòmica es trasllada a l’arquitectura d’una forma molt característica: per una banda, la demanda d’habitatge i espai comercial és altíssima, creant un ritme de construcció frenètic que s’estén per tota la ciutat. S´ha d’entendre que la base urbana de San Francisco consisteix en mançanes d´aproximadament 150 x 300m, qualificades per habitatge, amb bàsicament la construcció d’habitatge unifamiliar (PB +1 i jardí) del més típic estil Victorià . Amb aquesta base és difícil donar resposta a la demanda d’una ciutat que aspira a ser una de les més importants del món. A dia d´avui es poden veure nombrosos gratacels i edificis d’habitatge plurifamiliar en plena construcció.

Per altra banda i com a resultat d’aquesta situació, el San Francisco d’avui dia és una ciutat molt limitada multi culturalment, gentrificada i esgotada donant tot el que pot de si als seus habitants. En els últims anys han aparegut nombrosos serveis (classes de ioga a la més última moda, restaurants caríssims, cafeteries “hipsters”...) enfocats a aquest sector de la societat que fan que la gent del barri quedi desplaçada perquè tot comença a assolir preus que només els treballadors a empreses tecnològiques (Techies) poden pagar.

Per acabar d’adobar tot aquest còctel s’ha d’afegir la situació política del país: des del gener es pot respirar la incertesa a l’aire. Les empreses 2.0 i les Start Up ja de per si són empreses de gran risc, ja que depenent dels resultats a curt-mig termini els inversors retiren els fons amb gran facilitat. Aquest modus operandi afegit a tota la resta, crea una incertesa econòmica a tot el Bay Area que fa que l’economia estigui penjant d’un fil en cada moment. De vegades no es poden assegurar els pressupostos d’una obra perquè ningú sap què passarà d´aquí a uns mesos o de quant serà la inflació.

Tot i així aquí cada dia es treballa com si no hi hagués final: serà qüestió d’esperar i estar molt atents, ja que les coses poden canviar radicalment en qualsevol moment.

Lea Eidler, arquitecta. Corresponsal del COAC a San Francisco, Estats Units

 

Versió per a imprimirPDF version

Tornar