Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Sobre Patrimoni i eficiència energètica

Sobre Patrimoni i eficiència energètica

Imatge: 
© Curset Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic
Una quarantena dels millors experts internacionals relacionats amb la conservació del patrimoni arquitectònic i la gestió eficient de l’energia en els edificis històrics han participat en la XXXVI edició del Curset- Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, que s'han celebrat a la seu de plaça Nova del COAC, a Barcelona, entre el dijous 12 i el diumenge 15 de desembre sota el títol "Valors patrimonials i eficiència energètica. Conflictes i solucions". L’arquitecte José Luis González Moreno-Navarro ha estat el director del Curset, que ha registrat més de 200 inscrits.

En el darrers anys el consens social i polític sobre la necessitat de reduir i fer més eficient el consum energètic dels edificis s’ha consolidat plenament. El Codi Tècnic de l'Edificació (CTE) o les normatives d’eficiència energètica catalana, espanyola i europea en són una bona prova.

Aquestes normatives, però, exclouen del seu compliment els edificis amb valors patrimonials reconeguts. Tot i això, els arquitectes i d’altres professionals implicats en la conservació i rehabilitació del patrimoni, així com els propietaris i els gestors dels edificis patrimonials no volen restar al marge de l’aplicació dels criteris d’eficiència energètica.

Per aquest motiu s’estan reproduint per tota Europa diferents solucions per integrar aquests criteris de reducció del consum energètic.

En el decurs del Curset s'han presentat solucions i projectes que ja estan donant respostes concretes a una voluntat d’eficiència energètica que en molts casos suposa resoldre el conflicte entre moderns procediments d’intervenció i edificis lligats a formes de vida i sistemes de calefacció i refrigeració molt diferents als actuals.

Es tracta, en definitiva, d’un repte i una oportunitat per als professionals del sector, que fa imprescindible trobar un equilibri entre les solucions tecnològiques, els valors culturals i els requeriments de confort dels usuaris dels edificis.

El principal objectiu de les Jornades Internacionals de Patrimoni es contribuir a trobar aquest equilibri en base al diàleg entre tots els agents involucrats: arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers, restauradors, administracions, inversors, gestors i, especialment, els usuaris finals dels edificis.

Així, en el decurs del Curset Internacional s’ha explicat amb detall, per exemple, com s’estan incorporant criteris d’eficiència energètica a la restauració del recinte modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

En aquest sentit, cal destacar que una de les visites tècniques que formava part del programa es va dur a terme el dijous 12 de desembre a alguns dels pavellons del recinte modernista restaurats recentment.

Entre altres intervencions que van ser presentades al curset han figurat també les del monestir de Santa Maria de Vallbona, el castell de Montjuïc, la casa Amatller, Ca l'Aranyó, la ciutat històrica de Santiago de Compostela, la catedral de Burgo de Osma, el convent Santa Anna d'Alcover, el convent del Carme i el museu de Sagunto, l’adequació com a museu de la central tèrmica de Ponferrada, així com a exemples d'Escòcia, Itàlia i França.

El Curset va concloure amb una visita el matí del diumenge 15 de desembre al convent de Santa Anna a Alcover i el castell del Paborde a la Selva del Camp, edificis històrics en la restauració dels quals s’han incorporat diferents mesures d'eficiència energètica.

D’altra banda, també es van presentar les primeres conclusions d’un projecte de recerca que ha dut a terme l’equip organitzador del Curset al si de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i en el marc del programa RecerCaixa i que pretén elaborar una metodologia d’actuació per a la millora de l’eficiència energètica dels edificis patrimonials. L’estudi s’ha portat a terme en base a un estudi pràctic d’edificis emblemàtics de diferents èpoques històriques.

L'Agrupació d'Arquitectes per la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) organitza des de fa 35 anys el Curset Internacional de Patrimoni dedicant cada edició de forma monogràfica a un àmbit del sector de la conservació i la restauració. Aquesta trajectòria li han permès consolidar-se com una cita sobre el patrimoni de referència en l’àmbit nacional i internacional.

Vegeu el web del Curset Jornades Internacionals de Patrimoni.

 

 

16/12/2013
Tornar