Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Amsterdam meets Spain

Amsterdam meets Spain

© Sandro Sierhuis

El 6 novembre 2014 vaig assistir a la Jornada Amsterdam meets Spain a l'edifici Sloterdijk Regus, a Amsterdam.

La reunió va ser inaugurada pel Sr. Dimitri Vincent Rozemeijer Països Baixos Meerbusiness, qui va donar la benvinguda a tots els participants i oradors i, en particular, a l'Ambaixador d'Espanya a Holanda, en Fernando Arias i a la Patricia Valenzuela, assessora econòmica de l'Ambaixada Holandesa a Madrid. En la seva introducció apunta el fet sorprenent que, en aquest moment, empreses estrangeres es fan càrrec de petites empreses familiars holandeses, fet del que les empreses espanyoles es podrien beneficiar. L'Ambaixador d'Espanya, en Fernando Arias, parla de la cooperació entre Holanda i Espanya, indicant que Holanda és un dels principals socis comercials d'Espanya (setè lloc). L'economia espanyola, continua, a causa de la creixent exportació, creixerà el 2014 un 1,1% i, probablement, un 1,7% el 2015. L'exportació sempre ha demostrat ser la força d'una economia en recuperació. Demana als empresaris que promoguin una imatge positiva sobre Espanya, després d'anys de recessió.

L'assessor econòmic de l'Ambaixada espanyola, el Sr. Enrique Fanjul, dóna suport a aquesta història positiva. Les exportacions d'Espanya a Holanda són actualment el 13,3% enfront d'una importació dels Països Baixos del 11,2% del total. Per exemple, aquest any, els ferrocarrils holandesos van signar un contracte amb la constructora espanyola de trens CAF per construir 120 trens (per reemplaçar els trens Fyra). Moltes empreses Holandeses es troben a Espanya i cada vegada més empreses espanyoles obren sucursal als Països Baixos, com per exemple Inditex, NH, Santander, Abengoa i "Roommate". Com a exemples es presenten una companyia holandesa que s'ha establert a Espanya i una empresa espanyola que s'ha establert a Holanda.

En Marc Brinkman, confundador d'Airborn, parla sobre la creació de l'empresa, l'experiència amb el govern espanyol i amb els empleats. La companyia s'especialitza en construccions reforçades amb fibra de vidre per a l'aviació i els molins de vent. L'empresa s'ha establert a Girona i exporta peces per les ales posteriors dels avions a Toulouse. Han triat aquest lloc per les següents raons:

* És a prop de la Universitat de Girona.

* El govern espanyol (català) funciona bé i està entusiasmat.

* Els empleats estan ben entrenats, treballen intensament i estan involucrats en l'empresa.

* La connexió amb França és molt bona a través de carreteres, aeroport i línies de ferrocarril d'alta velocitat.

Com a assessorament per establir-se a Espanya parla de dos importants factors a considerar, preparació i establiment. En la preparació es necessitarà trobar una bona regió, convenients empleats, clients i subministradors de fons de diners. Per la localització, cal buscar una característica útil, edificis nous o existents, donant suport a les empreses com les ICT i establint un sistema de control de qualitat per supervisar el procés de treball.

N'Ignacio García, espanyol, va crear una companyia als Països Baixos, Tailwind Crowd B.V. És especialista en "crowd funding" per a empreses. Ha triat aquest lloc perquè els Països Baixos són líder a Europa en aquesta forma de finançament.

Finalment parla, el Sr. Pieter Baeten, d'Activa International, una firma de consultoria pel negoci internacional. Assenyala les similituds i diferències entre espanyols i holandesos, generalitzant i amb to d'humor, com per exemple:

els epanyols

els holandesos

són indirectes i es prenen el seu temps

són més directes i tenen pressa

una jerarquia dins de l'empresa

una organització horitzontal

són caòtics però poden improvisar

són ordenats i treballen en temps previst

es prenen el seu temps per dinar  

mengen durant el treball i reunions

van arreglats en el treball

porten roba casual durant el treball

Ell veu, a part d'aquestes bromes, sobretot possibilitat de cooperació entre espanyols i holandesos:

* El turisme, l'hostaleria i activitats pel temps lliure.

* La moda

* L'ICT

* Les fruites, verdures i flors

* La logística

* El sector bancari

* Els serveis públics

El Sr. Dimitri Vincent Rozemeijer acaba la reunió agraint la seva presència als oradors i demanant als assistents que baixin al restaurant de la companyia per continuar la conversa. Allà ens esperen unes begudes i unes tapes ofertes per l'Icex, Vino de España i Hollandaluz.

Salut!

Sandro Sierhuis, arquitecte. Corresponsal COAC a Amsterdam, Holanda.

Versió per a imprimirPDF version

Tornar