Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Next Generation

Next Generation: una oportunitat per canviar la cultura de la rehabilitació

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Fa temps que des del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya insistim en el protagonisme que pot tenir l’arquitectura i el sector de la construcció en la recuperació econòmica del país i en la resposta als reptes i compromisos amb els ODS i al canvi climàtic.

Segons dades de la Comissió Europea, més del 35% de les emissions de CO2 i prop del 40% del consum energètic a Europa està causat pels edificis. A casa nostra, per exemple, tenim un parc edificat construït dels més antics d’Europa, un 70% del qual és anterior a 1980, previ a l’existència d’una normativa que incorporés aspectes sobre la qualitat tèrmica, l’ús racional de recursos i l’eficiència energètica dels edificis.

Les mancances i necessitats dels nostres habitatges es van posar clarament de manifest amb el confinament que vam viure provocat per la pandèmia.

La resposta als nous reptes, doncs, ha de passar per rehabilitar, renovar i millorar els nostres edificis, barris i ciutats amb una mirada integral de les intervencions, on l’eficiència energètica i la integració d’energies renovables siguin aspectes rellevants, però no els únics, posant el confort i qualitat de vida de les persones en primer terme.

Precisament aquest és un dels reptes que tenim com a Col·legi i com a professionals de l’arquitectura: activar la cultura de la rehabilitació a casa nostra.

L’arribada dels fons europeus de recuperació Next Generation ha de servir per impulsar aquest canvi, una oportunitat per adaptar el parc immobiliari i donar resposta a les necessitats actuals d’eficiència, salut i benestar i alhora fer front als reptes de futur per assolir les fites de descarbonització per a l’any 2030 i 2050.

Entre els programes dels fons Next Generation, se n’han aprovat sis d’específics per ajudar a la rehabilitació residencial i la construcció d’habitatge social, un incentiu per a la rehabilitació energètica i una oportunitat de treball per als arquitectes. Per això, com a arquitectes, tenim la responsabilitat d’actuar com a agents actius del canvi per ajudar a transformar aquests ajuts en realitats.

Per col·laborar-hi, des del Col·legi fa temps que treballem amb l'Agència de l'Habitatge per a la creació d'una Oficina de Rehabilitació, des de la qual assessorarem i revisarem la documentació tècnica per a l'atorgament de les subvencions.

També, en les properes setmanes, durem a terme sessions informatives i jornades tècniques específiques per a col·legiats i col·legiades.

Podeu consultar tota la informació dels Next Generation a l’apartat web específic que hem habilitat, en el qual s’aniran incorporant totes les novetats al respecte.

Segons el darrer informe d’Edificació a Catalunya del COAC (juliol 2021), actualment els projectes de rehabilitació que es visen al nostre país tan sols representen un 28% de la superfície total visada. Aprofitem, doncs, l’oportunitat i impulsem entre tots aquest canvi de cultura.

14/12/2021
Tornar