Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Modificació del Conveni col·lectiu general del sector de la construcció

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

S'ha publicat al BOE la Resolució de 22 d’abril de 2025, de la Direcció General de Treball, per la qual es registra i publica l’Acta de modificació del VII Conveni col·lectiu general del sector de la construcció per tal d’incloure mesures per a la igualtat efectiva i la inclusió de les persones LGTBI.

Entre les mesures s’inclouen algunes com:

- Crear protocols per a l'erradicació dels comportaments que es puguin considerar constitutius d’assetjament laboral contra les persones treballadores, incloent-hi les persones LGTBI. Aquesta mesura serà obligatòria per a empreses que estiguin subjectes a aquest conveni i que disposin de més de 50 treballadors a la seva plantilla.

- Establir una declaració de principis en la qual es manifesti el compromís explícit i ferm de no tolerar a l’empresa cap mena de pràctica discriminatòria per raó d’orientació o identitat sexual, així com per l’expressió de gènere i/o característiques sexuals.

- Es traslladaran a les empreses auxiliars, proveïdores o subcontractistes els compromisos assumits en relació a les persones LGTBI.

- En els processos de selecció de personal i contractació, totes les ofertes laborals que es publiquin es redactaran en llenguatge inclusiu i amb els requisits necessaris per al lloc de feina.

- Fomentar la utilització del llenguatge i de material audiovisual inclusiu en les comunicacions de l’empresa.

D’altra banda també es modifica el règim disciplinari que regula el conveni per tal de no tolerar comportaments que atemptin la llibertat sexual, orientació i identitat sexual i l’expressió de gènere de les persones treballadores.

Podeu consultar tota la informació completa al BOE del 30 d'abril.


Més informació i consultes
Per qualsevol consulta, podeu adreçar-vos al servei d’assessoria laboral a través del correu electrònic laboral@coac.net.

5/05/2025
Tornar

Circular informativa: llums directes i superfície d’il·luminació i ventilació en habitatges amb proteccions solars

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha publicat la Circular núm. 10-2025 sobre criteris interpretatius de les llums directes, la ventilació i la il·luminació natural en façanes d’habitatges amb elements de protecció solar.

La circular té per finalitat establir com s’han de considerar aquests elements a efectes de garantir els paràmetres mínims d’il·luminació i de ventilació natural que s’estableixen a l’Annex 1 “Condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges de nova construcció” del Decret 141/2012 d’habitabilitat.

S’aclareix que la incorporació d’elements de protecció solar davant de les obertures no interfereix en el compliment de les llums directes (visió, dins d’un angle de 90º, d’un segment horitzontal de 3 m a una distància de 3 m de la façana) amb independència de la geometria d’aquests elements de control solar. Per altra banda, quan aquests elements siguin fixes, o parcialment mòbils, caldrà descomptar la seva superfície opaca a efectes del compliment de la superfície mínima d’il·luminació i ventilació.

Consulta la Circular informativa 10.

Més informació
Per a més informació, podeu consultar el web de l'Agència de l'Habitatge.

5/05/2025
Tornar
ACE-CAE

El CAE publica la novena edición del Estudio Sectorial sobre el estado de la profesión en Europa

Imatge: 
© ACE-CAE

El Estudio Sectorial es una encuesta bienal encargada por el Consejo de Arquitectos de Europa (ACE-CAE) y cofinanciada por el Programa Europa Creativa de la Unión Europea, que recopila y analiza datos estadísticos, sociológicos y económicos sobre los arquitectos europeos, el mercado de la arquitectura y las prácticas arquitectónicas.

Basándose en las respuestas de 28.000 arquitectos de 29 países europeos, la edición de 2024 del Estudio se ha ampliado con nuevas áreas de investigación, convirtiéndolo en el análisis más completo de la profesión de la arquitectura en Europa. Sirve como referencia indispensable para cualquier persona interesada en la arquitectura y el entorno construido.

Esta edición establece un nuevo récord, con la participación de 29 países de las Organizaciones Miembros de ACE, la mayor cifra hasta la fecha. Además, el Estudio Sectorial incorpora las encuestas nacionales de este año realizadas en Alemania por BAK y en el Reino Unido por el RIBA, lo que amplía aún más su alcance. El Estudio Sectorial de 2024 muestra que actualmente hay 580 000 arquitectos en 30 países europeos, lo que supone un aumento del 8 % con respecto a la última década.

La profesión se acerca a la paridad de género; las mujeres representan actualmente el 45 % de los profesionales. La mayoría de los arquitectos trabajan a tiempo completo, y una proporción significativa (el 46 %) son propietarios o directores de estudios, muchos de ellos operando como pequeñas firmas independientes. Actualmente, hay más directores que hace 10 años. El mercado europeo de la construcción está valorado en 2 600 000 millones de euros, y los estudios de arquitectura representan el 1 % de esta cifra, generando una facturación total de 26 000 millones de euros. La vivienda privada domina este sector, representando más de la mitad de la obra arquitectónica. Sin embargo, la creciente incertidumbre ha perjudicado las perspectivas: el 37 % de los arquitectos prevé una reducción de la carga de trabajo el próximo año, frente al 19 % que anticipa un aumento.

Los estudios de arquitectura siguen siendo pequeños; casi el 70% son autónomos. A pesar de las dificultades, la facturación media de los estudios de todos los tamaños se está recuperando de la caída de la pandemia, aunque la inflación ha frenado los aumentos registrados en los últimos dos años. Los estudios ofrecen cada vez más evaluaciones posteriores a la ocupación para evaluar el rendimiento de los edificios, y cada vez más arquitectos se dedican al diseño sostenible; el 54% incorpora con frecuencia principios de diseño de bajo consumo energético. Los ingresos de los arquitectos han alcanzado una media de 43.500 €. El aumento de los últimos dos años se corresponde con la inflación. Persiste la brecha salarial de género, ya que los arquitectos ganan, de media, un 22% más que sus homólogas.

"La arquitectura ya no se trata solo de construir estructuras, sino de moldear el futuro. La sostenibilidad ya no es una tendencia, sino una expectativa básica. Más del 54 % de los arquitectos integran regularmente diseños de bajo consumo energético, y las evaluaciones post-ocupación son cada vez más habituales en el sector. La misión es clara: los arquitectos deben liderar la lucha por un entorno construido resiliente, responsable y preparado para los retos del futuro. Y, a pesar de todo, un hecho se mantiene firme: esta profesión está hecha para perdurar. En tiempos de cambios económicos e incertidumbre global, los arquitectos siguen innovando, creando e inspirando, diseñando espacios que no solo son sostenibles e inclusivos, sino que también están construidos para resistir el paso del tiempo", ha declarado Ruth Schagemann, presidenta de ACE.

Descarga el informe desde este enlace

23/04/2025
Tornar
ACE-CAE

El CAE publica la novena edició de l'Estudi Sectorial sobre l'estat de la professió d'arquitectura a Europa

Imatge: 
© ACE-CAE

L'Estudi Sectorial és una enquesta biennal encarregada pel Consell d'Arquitectes d'Europa (ACE-CAE) i cofinançada pel Programa Europa Creativa de la Unió Europea, que recopila i analitza dades estadístiques, sociològiques i econòmiques sobre els arquitectes europeus, el mercat de l'arquitectura i les pràctiques arquitectòniques.

Basant-se en les respostes de 28.000 arquitectes de 29 països europeus, l'edició del 2024 de l'Estudi s'ha ampliat amb noves àrees de recerca, i s'ha convertit en l'anàlisi més completa de la professió de l'arquitectura a Europa. Serveix com a referència indispensable per a qualsevol persona interessada en l'arquitectura i l'entorn construït.

Aquesta edició estableix un nou rècord, amb la participació de 29 països de les Organitzacions Membres d'ACE, la xifra més gran fins ara. A més, l'Estudi Sectorial incorpora les enquestes nacionals d'aquest any realitzades a Alemanya per BAK i al Regne Unit pel RIBA, fet que amplia encara més el seu abast. L'Estudi Sectorial de 2024 mostra que actualment hi ha 580.000 arquitectes als 30 països europeus, fet que suposa un augment del 8% respecte a l'última dècada.

La professió s'acosta a la paritat de gènere; les dones representen actualment el 45% dels professionals. La majoria dels arquitectes treballen a temps complet, i una proporció significativa (el 46%) són propietaris o directors d'estudis, molts operant com a petites firmes independents. Actualment hi ha més directors que fa 10 anys. El mercat europeu de la construcció està valorat en 2.600.000 milions d'euros, i els estudis d'arquitectura representen l'1% d'aquesta xifra i generen una facturació total de 26.000 milions d'euros. L'habitatge privat domina aquest sector i representa més de la meitat de l'obra arquitectònica. No obstant això, la creixent incertesa ha perjudicat les perspectives: el 37% dels arquitectes preveu una reducció de la càrrega de treball el proper any, davant del 19% que anticipa un augment.

Els estudis d'arquitectura encara són petits; gairebé el 70% són autònoms. Tot i les dificultats, la facturació mitjana dels estudis de totes les mides s'està recuperant de la caiguda de la pandèmia, tot i que la inflació ha frenat els augments registrats en els darrers dos anys. Els estudis ofereixen cada cop més avaluacions posteriors a l'ocupació per avaluar el rendiment dels edificis, i cada cop més arquitectes es dediquen al disseny sostenible; el 54% incorpora sovint principis de disseny de baix consum energètic. Els ingressos dels arquitectes han assolit una mitjana de 43.500€. L'augment dels darrers dos anys es correspon amb la inflació. Persisteix la bretxa salarial de gènere, ja que els arquitectes guanyen, de mitjana, un 22% més que les homòlogues.

"L'arquitectura ja no es tracta només de construir estructures, sinó de modelar el futur. La sostenibilitat ja no és una tendència, sinó una expectativa bàsica. Més del 54% dels arquitectes integren regularment dissenys de baix consum energètic, i les avaluacions postocupació són cada vegada més habituals al sector. La missió és clara: els arquitectes han de liderar la lluita per un entorn construït resilient, responsable i preparat per als reptes del futur. I, malgrat tot, un fet es manté ferm: aquesta professió està feta per perdurar. En temps de canvis econòmics i d'incertesa global, els arquitectes continuen innovant, creant i inspirant, dissenyant espais que no només són sostenibles i inclusius, sinó que també estan construïts per resistir el pas del temps", ha declarat Ruth Schagemann, presidenta d'ACE.

Descarrega l'informe aquí.

23/04/2025
Tornar

Pages