Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

"Parlaments d’aigua", la proposta catalana seleccionada per a la Biennal de Venècia

Imatge: 
© Institut Ramon Llull

El projecte Parlaments d’aigua: Arquitectures ecosocials projectivesdels arquitectes Eva Franch, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, ha guanyat el procés de selecció convocat per l’Institut Ramon Llull per a la participació de la cultura catalana al programa Eventi Collaterali de la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2025. Mitjançant l’arquitectura, el projecte aborda l’estudi de les relacions codependents entre humans i no humans i els sistemes hídrics sobre els quals se sustenten, per proposar escenaris de futur esperançadors.

La 19a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia tindrà lloc del 10 de maig al 23 de novembre de 2025, sota la direcció de l'arquitecte i professor italià Carlo Ratti, que ha escollit com a temàtica central central Intelligens. Natural. Artificial. Collective.
 
Parlaments d’aigua es divideix en tres etapes diferenciades, que constitueixen tres espais de recerca, investigació i difusió. La primera és Atles: Arquitectures d’aigua, una base de dades en creixement constant a la cerca d’aquelles situacions que, des d’un punt de vista hidrològic, siguin d’interès tant en l’àmbit català com internacional. La segona és Laboratori de futurs, on es produiran els continguts tant materials com immaterials dels casos d’estudi seleccionats des de l’Atles. La tercera és Exposició, que presentarà de manera experiencial tant el material de l’Atles com el resultat dels Laboratori de futurs.
 
El comitè d’experts que ha escollit la proposta està format per professionals d'àmplia i reconeguda trajectòria internacional. La presidència ha anat a càrrec de Pau Bajet i Tomeu Ramis, membres de l’equip comissarial de la proposta Becoming, Architectures for a Planet in Transition del Congrés Mundial d’Arquitectura UIA 2026, amb un únic vot. Els vocals han estat Guillem Costa Calsamiglia, degà del COAC; Maria Buhigas, arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona; Judit Carrera, directora del CCCB; Marina Otero Verzier, arquitecta, comissària i investigadora, i Eva Serrats, arquitecta i co-comissària de l’exposició de la cultura catalana a la Biennal de Venècia 2023 (Seguint el peix).
 
El comitè ha exposat que la proposta “ha estat escollida perquè aborda el tema de la crisi de l’aigua des de la gestió i les arquitectures presents i futures dels recursos hídrics en el territori català i balear. El jurat valora l’ambició de la investigació, que inclou la creació d’un laboratori de futurs que té com a punt de partida la confecció d’un atles que agruparà múltiples casos d’estudi i convocarà a diferents agents locals, experts d’altres disciplines i arquitectes.”
 
A més d’estar en sintonia amb els lema escollit per Carlo Ratti, la proposta d’Eva Franch, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño també es vincula, com es requeria a les bases del procés de selecció, a la temàtica del Congrés Mundial d'Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) que es farà a Barcelona el 2026, coincidint amb l’any en què la ciutat serà la Capital Mundial de l'Arquitectura
 
Com en edicions anteriors, l’Institut Ramon Llull presentarà aquesta proposta al comissariat de la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2025 que, en els propers mesos, anunciarà si inclou Parlaments d’aigua dins els Eventi Collaterali.

31/07/2024
Tornar