Propers Actes
Visita comentada a l’exposició "A mà. Joies i...
Visita comentada a l’exposició ...
Presentació de l'estudi "L'habitatge...
Presentació de l'estudi ...
Radiografia de la promoció pública catalana en el marc de...
Radiografia de la promoció...
Jornada tècnica Morters Aïllants de calç
Jornada tècnica Morters Aïllants...
Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a l’arquitecte Ricard Bofill
La condecoració, que es va aprovar per unanimitat en una sessió plenària el juny del 2022, poc després de la seva mort, reconeix “la contribució a l’arquitectura i urbanisme català i universal de Bofill i la seva obra vinculada a la ciutat de Barcelona.”
Barcelona i Bofill
Collboni ha volgut remarcar aquest fet, destacant que Ricard Bofill era "profundament barceloní", ja que "defensava la ciutat i imaginava ciutats amb identitat pensades per als seus habitants". De la mateixa manera, l'arquitecte volia recuperar la plaça mediterrània com a lloc de trobada i convivència, així com la construcció de llocs connectats dins la ciutat i no construir edificis aïllats. Per això, va dedicar bona part de la seva activitat a projectes residencials, incloent-hi habitatges socials.
La petjada arquitectònica de Bofill
L'arquitecte barceloní ha estat un referent en arquitectura, disseny i planificació urbana, amb obres arquitectòniques a més de 40 ciutats. El seu llegat va més enllà dels seus edificis icònics, ja que "ell captava l’esperit del lloc on havia de construir per adaptar-lo a l’interior dels edificis”.
Algunes de les seves obres més reconegudes a la ciutat comtal són l’Hotel Vela de Barcelona (2008), el Teatre Nacional de Catalunya (1997), la Terminal 1 de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat (2010), l’edifici d’INEFC a Montjuïc (1990) o el Walden a Sant Just Desvern (1974).
Entre les obres internacionals, destaquen la seu de l’empresa JP Morgan a Chicago (2003), el Santuari de Meritxell d’Andorra (1974) i el Monument a Catalunya, al Pertús (1976).
Altres premis i reconeixements
Al llarg de la seva trajectòria professional, ha estat designat membre honorari de l'American Institute of Architects i Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres de França i ha rebut nombrosos premis i reconeixements. Una bona mostra són la Creu de Sant Jordi, el Vittorio de Sica Architecture Prize i la distinció Honoris Causa per la Universitat Politècnica de Catalunya i les universitats d’Hamburg, a Alemanya, i Metz, a França.