Pròxims
1a sessió del Cicle Europa Europa amb Leopold Banchini
1a sessió del Cicle Europa...
Habitar i construir. Peris+Toral Arquitectes
Habitar i construir. Peris+Toral...
Presentació del llibre "Carlos Martí Arís: pensament...
Presentació del llibre "...
Control i seguiment de l'execució dels SATE amb...
Control i seguiment de l'...
El Premi Europeu AHI culmina la seva 6a edició reconeixent intervencions fetes amb criteris de sostenibilitat i inclusivitat
S'han fet públics els projectes guardonats en la 6a edició del Premi Europeu AHI -Architectural Heritage Intervention-, certamen biennal organitzat conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que té com a principal objectiu donar visibilitat a la bona pràctica en la intervenció patrimonial a Europa.
La cerimònia de lliurament de premis va tenir lloc l'1 de juny al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, amb la participació de Guillem Costa Calsamiglia, degà del COAC, així com de representants institucionals de l’Ajuntament de Barcelona, l'AMB, l'INCASÒL i la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta sisena edició ha comptat amb un total de 241 projectes presentats, de despatxos d’arquitectura provinents de 28 països europeus. Les obres guardonades en les diferents categories són les següents:
Categoria de Patrimoni Construït
El Jurat, format pels arquitectes Dikkie Scipio, Susana Valbuena i Kimmo Lintula, ha guardonat la rehabilitació de la Neue Nationalgalerie de Berlín, de l’estudi anglès David Chipperfield Architects. Exemple del moviment modern, fou dissenyada per l’arquitecte Mies van der Rohe i inaugurada l’any 1968, per acollir la col·lecció d’art del segle XX de la ciutat de Berlin. El Jurat considera que la intervenció realitzada fa tornar a l’edifici al seu estat original, de manera que “és gairebé com si res hagués passat perquè tot passi. Es tracta d’un treball fet amb cura, que intervé fins al més petit detall tècnic, i que dóna com a resultat una expressió arquitectònica potent. Arquitectura, patrimoni i intervencions en la seva millor expressió”.
Categoria d’Espais exteriors
Per la seva part, el Jurat format pels arquitectes Chris Rankin, Pasqual Herrero i Maria Viñé ha premiat la restauració ecològica del jardí de El Tanque Garden, de Santa Cruz de Tenerife, de l’arquitecte Fernando Menis, com a millor obra d’Espais exteriors. El Jardí del Tanque és la restauració ecològica d'una zona postindustrial, que dota el barri de Cabo Llanos de Santa Cruz de Tenerife amb el seu primer espai públic verd. El Jurat considera que el Jardí del Tanque "és un projecte molt complet en termes de sostenibilitat, beneficis socials i respecte a la identitat local i disseny del paisatge".
Categoria de Planejament
El Jurat d'aquesta categoria, composat pels arquitectes Sara Bartumeus, Maria Chiara Tosi i Carlo Atzeni, ha donat el Premi a la Regeneració dels barris de Gràcia de Barcelona, del despatx Jornet Llop Pastor Arquitectes, juntament amb la Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona. El Jurat destaca del projecte la seva “proposta innovadora per afrontar els desafiaments de la contemporaneïtat, del canvi climàtic i de la inclusivitat social a través de l’habitatge assequible dins del context històric on es troba. El projecte trasllada els principis de la preservació del patrimoni edificat a l’estructura urbana, al paisatge urbà ordinari i proposa una regulació urbanística que incorpora la dimensió ambiental”.
Categoria de Divulgació
Finalment, el Jurat format pels arquitectes Devi Kituashvili, Nicola Regusci i Verena von Beckerath ha guardonat el documental “La vie en kit, une aventure architecturale”, de l’arquitecta i realitzadora belga Elodie Degavre. El film narra com, als anys 70, quatre arquitectes van pensar en les cases del futur, creant projectes eclèctics a les ciutats de Bruxelles, Charleroi i Lieja, amb l’objectiu de posar l’habitant i les seves necessitats al centre del procés constructiu. La pel·lícula és una coproducció amb la Radio Télévision Belge Francophone (RTBF).
Menció especial New European Bauhaus
El Jurat, format pels directors del Premi, Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano i Jordi Portal, juntament amb l’eurodiputat Marcos Ros, ha atorgat aquesta Menció especial a la reconversió d’un edifici d’oficines de Sant Feliu de Llobregat en un equipament de 34 habitatges socials d’emergència, projecte del despatx MIM-A (dels arquitectes Mariona Benedito i Martí Sanz). El Jurat ha destacat que la reconversió “combina perfectament i reflexa tots els valors de la Nova Bauhaus Europea: “la sostenibilitat, gràcies a la millora i optimització dels envoltants per aconseguir una millor eficiència energètica i il·luminació natural; la bellesa, traduïda en la millora de la superfície construïda; i l’eix inclusiu, inherent a l’habitatge d’emergència, que en aquest cas ha aconseguit espais habitables de màxima qualitat amb una economia de mitjans rellevant”.
El Jurat també ha guardonat amb aquesta Menció el Pla Director de Rehabilitació Integrada del Barri de Las Flores, a La Corunya, realitzat pels estudis Territoris XLM i BCQ Arquitectura. En aquest cas, el Jurat considera el projecte “inspirador, l’aspecte més valuós del qual és el caràcter integral i social de la proposta, que aborda una problemàtica estesa a tota Europa proposant solucions innovadores, que afavoreixen un sector de la població, el de la gent gran, que mereix una atenció especial”. Aquesta Menció, juntament amb la de Restauració, s’atorguen escollint entre el total de projectes presentats al Premi, enguany 241.
Menció especial de Restauració
La Menció Especial de Restauració ha comptat amb un Jurat format pels directors del Premi, juntament amb l’arquitecte Pedro Rodríguez Cantalapiedra. Enguany la Menció s’ha atorgat al projecte de restauració del Gruuthusemuseum de Bruges, Bèlgica, projecte realitzat pel despatx B-juxta architecten. El Jurat destaca tres aspectes fonamentals d’aquest projecte, que el fan singular: “la metodologia, que inclou l’anàlisi de la documentació històrica i finalitza amb el detall dels acabats i materials finals; les tècniques constructives i decoratives utilitzades seguint les línies originals, en relació al volum de l’obra i, finalment, la actitud sincera i clara envers el projecte, mantenint els elements i colors previs, contribuint a la seva permanència i conservació”.