Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Criteri de caixa IVA: ampliat el termini fins el 31 de març

Imatge: 
© http://www.flickr.com/commons
A partir del proper 1 de gener de 2014, els empresaris i professionals que iniciïn la seva activitat o que durant el 2013 no hagin superat 2 milions d’euros (IVA exclòs) en volum d’operacions, podran aplicar el nou criteri de caixa en l’IVA, regulat per la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i el Reial Decret 828/2013, sempre i quan no hagin tingut cobraments en efectiu procedents d’un mateix pagador que superin els 100.000 euros.

Segons estableix la Diposició Addicional única del Reial Decret 1042/2013 del 27 de desembre, publicat al BOE el 30 de desembre, el termini perque les pymes i els professionals individuals en exercici puguin optar per aplicar el criteri de caixa s'ha ampliat fins el 31 de març de 2014 (inicialment, el termini finalitzava aquest mes de desembre.

Aquesta opció s'haurà de fer de forma expressa davant l'Agència Tributària. Aquells que comencin l'activitat, hauran de fer l'opció en presentar la declaració censal d’inici d’activitat (en tots dos casos mitjançant l'imprès 036).L’opció s’entendrà vàlida a partir del primer període de liquidació que s'iniciï després de fer l'opció, sempre i quan es mantinguin els límits abans esmentats, si bé l’interessat podrà renunciar a la mateixa.

L'aplicació del criteri de caixa de l’IVA permet retardar l'ingrés de l’IVA repercutit a un client fins que cobrem els honoraris, si bé cal tenir en compte que també haurem de retardar la deducció de l’IVA suportat fins que no paguem als proveïdors, sempre amb el límit del 31 de desembre de l’any immediatament posterior al de realització de les operacions, i tot això encara que a aquella data encara no s’hagi cobrat.

D'altra part, si un client deutor que sigui professional o empresari entra en concurs de creditors, la interlocutòria judicial que declari aquest produirà la meritació ("devengo") de l'IVA de les factures que no hem cobrat i per tant l'obligació d'ingressar-lo.

Per la seva part, el deutor podrà deduir-se aquest IVA.

El criteri de caixa no és aplicable a totes les operacions: pel que interessa als nostres col·legiats, l’autoconsum està exclòs, així com les operacions d’inversió de subjecte passiu, les vendes i adquisicions intracomunitàries de béns,o les exportacions i importacions.

El professional o empresari que s’aculli al criteri de caixa està obligat per les normes que hem esmentat a:

1.- Incloure a les factures que emeti l’esment “règim especial del criteri de caixa”. Els terminis legalment obligatoris per expedir les factures no varien, sigui quin sigui el criteri al que ens acollim.

2.- Incloure al llibre registre de factures emeses tant la data o dates de cobrament o pagament total o parcial de l’operació, amb els respectius imports i les dades del compte bancari o altre mitjà de cobrament emprat.

3.- Portar un llibre registre de factures rebudes amb les dates de pagament total o parcial de l’operació, indicant-hi a més per separat els imports i els mitjans de pagament emprats.

L'aplicació del criteri de caixa comportarà unes obligacions addicionals en la complimentació del model 347 (declaració d'operacions amb tercers), doncs segons el R. Decret 828/2013 haurem de consignar separadament les operacions subjectes a criteri de caixa, distingint a la vegada els imports als que efectivament se'ls aplica aquest criteri de caixa, d'aquells als quals se'ls ha d'aplicar el criteri general de meritació ("devengo").

Tot i que d'entrada sembla un criteri més just pel petit empresari o professional, i podria ajudar en el cas de treballar per administracions públiques en que els terminis de cobrament son llargs, tant empreses grans com autònoms han estant posant de relleu els inconvenients que pot generar la seva aplicació, sense que coneguem si aquestes observacions estant essent tingudes en compte per fer alguna millora en el mateix.

Aquests inconvenients son resumidament els següents:

- L'aplicació del criteri de caixa suposa més obligacions comptables i administratives, i lògicament pot comportar més despeses per aquest concepte.

- El criteri deixa de tenir efecte el 31 de desembre de l'any immediatament posterior a aquell en què s'hagi realitzat l'operació, s'hagi cobrat o no.

- Si una persona inicia l'activitat o té poques factures emeses i aplica el criteri de caixa no es podrà deduir l'IVA de els factures rebudes fins que no les pagui, i això pot no resultar-li interessant.

L'Agència Estatal d'Administració Tributària ha publicat un apartat de preguntes i respostes freqüents sobre el nou criteri de caixa.

Us seguirem informant de qualsevol novetat que es produeixi.

D'altra banda, es manté per al 2014 la retenció del 21% a compte de l'IRPF. La Llei 22/2013 de 23 de desembre, de Pressupostos de l'Estat per al 2014 (BOE del 26 de desembre) manté per al 2014 la retenció del 21% a compte de l'IRPF sobre els ingressos d'activitats professionals prestades a d'altres professionals, a persones jurídiques o a comunitats de propietaris i d'altres entitats em règim d'atribució de rendes.
30/12/2013
Tornar