Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
brooklyn bridge park

Brooklyn Bridge Park, guanyador de l'11è Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba

Imatge: 
© Michael Van Valkenburgh Associates, Inc. – Landscape Architect
La intervenció duta a terme al Brooklyn Bridge Park (Estats Units), obra del despatx Michael Van Valkenburgh Associates, Inc. – Landscape Architect, ha estat guardonada amb l’11è Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba – Fundació Banc Sabadell. El jurat també ha reconegut amb una menció especial el projecte dels Parcs del Riu Medellín. El premi s’ha lliurat en l'acte de cloenda de la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona, celebrat l'1 d’octubre al Petit Palau del Palau de la Música.

Renovar un espai industrial per regalar un parc a la ciutadania
Dissenyat i construït durant els darrers 20 anys, el Brooklyn Bridge Park s’estén pels 1,3 quilòmetres del passeig marítim d’East River, des del Pont de Manhattan fins a Atlantic Avenue. El projecte de renovació de la zona, obra del despatx Michael Van Valkenburgh Associates, Inc. – Landscape Architect, ha transformat una zona industrial en un espai públic dinàmic i vibrant que uneix el riu i la ciutat.

El parc es va obrir al públic el 2019, any en què va rebre prop de cinc milions de visitants, els quals poden gaudir de les vistes, el disseny acurat, la sensibilitat cap a l’entorn... Amb la intervenció, s’ha millorat l’accés al públic, s’han renovat sis molls i restaurat la diversitat ecològica tot desdibuixant la vora entre l’East River i el parc i proposant un nou model per transformar els marges urbans cívics.

El Brooklyn Bridge Park era un lloc amb punts d’accés limitats, estret, amb els molls en mal estat, amb gran contaminació acústica causada per Brooklyn Queens Expressway... Amb la intervenció, els arquitectes paisatgistes van construir una sèrie de faixes de terra al llarg de la carretera per bloquejar el soroll, permetent als visitants pujar 9 metres sobre el nivell de l'aigua i creant un teló de fons per a la resta del parc. Així mateix, en comptes de dur a terme costoses reformes estructurals, es van enderrocar seccions falleres dels molls, fet que va permetre incloure diversos elements que connecten l’East River amb el parc: dues maresmes salades, una comporta de marea, una platja i tres rampes per llançar caiacs. Aquestes vores suaus reintrodueixen les ecologies marines i absorbeixen la pujada de les marees i les aigües.

El parc és un model de transformació d’un passeig marítim postindustrial en una zona rica quant a interacció entre persones, infraestructures i ecosistema.

Més informació del projecte: https://landscape.coac.net/brooklyn-bridge-park

Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba – Fundació Banc Sabadell
En el marc de la Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya, es concedeix el prestigiós Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba – Fundació Banc Sabadell, que distingeix els millors projectes de paisatge realitzats arreu del món.

El Premi té una dotació econòmica de 15.000 euros, i es concedeix a un projecte de paisatgisme construït durant els 5 anys anteriors a la seva convocatòria. En aquesta onzena edició s’han rebut 228 projectes, i tots els seleccionats es publiquen al Llibre-catàleg de la Biennal i s’inclouen a l’arxiu en línia de la PAISATECA de la Biennal.

El Jurat d’aquesta edició l’han integrat Esteban Leon, cap del programa d'elaboració de perfils de resiliència de les ciutats, ONU-Hàbitat; Cristina Castelbranco, paisatgista, doctora en Història de l'Art dels Jardins, directora del Programa Doctoral en Arquitectura Paisatgista i Ecologia Urbana (Universitats de Lisboa, Coïmbra i Porto); Julie Bargmann, dissenyadora innovadora en la construcció de paisatges regeneratius i amb educació en disseny interdisciplinari; James Hayter, arquitecte, paisatgista i urbanista, director del despatx Oxigen Landscape Architects + Urban Designers, i professor de la Universitat d’Adelaida d’Arquitectura; Kongjian Yu, arquitecte paisatgista i urbanista, doctor en Disseny, Doctor Honoris Causa en Paisatge i Medi Ambient per la Universitat Sapienza de Roma, professor de Disseny de la Càtedra Changjiang de la Universitat de Pequín, i Professor de la Facultat d’Arquitectura i Paisatge de la Universitat de Pequín.

Premi Internacional de les Escoles de Paisatge - Fundació Banc Sabadell
El Premi recull els millors projectes d’estudiants presentats per les seves universitats, en aquesta edició 89 escoles d’arreu del món, els projectes dels quals també s'inclouen a l’arxiu en línia de la PAISATECA de la Biennal.

La universitat guanyadora d'aquesta edició ha estat City College New York (Estats Units), que podrà portar un alumne a Barcelona, amb despeses pagades, per assistir al Taller Intensiu Internacional del Màster d'Arquitectura del Paisatge de la UPC, que en patrocinarà la matrícula.

4/10/2021
Tornar