Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Setze obres guardonades als Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona 2022

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

La seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha acollit aquest vespre l’acte del lliurament de reconeixements de la 24a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, una de les accions culturals amb més rellevància dins el sector de l’arquitectura i la construcció a la nostra província, amb l’assistència de més de 250 persones.

L’acte, que ha recuperat el seu format presencial després de dos anys, ha estat conduït per la vocal de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC, Sílvia Musquera, i ha comptat amb la presència de la degana en funcions i del degà electe del Col·legi dArquitectes de Catalunya, Assumpció Puig i Guim Costa, respectivament; del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; del president electe de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i altres autoritats relacionades amb el món de l’arquitectura i la cultura.

16 obres guardonades
En el decurs de la vetllada s’han lliurat els premis a les 16 obres guardonades en aquesta 24a edició: 15 atorgats pel jurat d’entre les 46 obres que van passar la fase de seleccionades en les categories d’Arquitectura, Interiors, Paisatges i Efímers, i el Premi de lOpinió escollit per la ciutadania, entre les 119 obres presentades, amb 5.113 vots a través del portal www.premisarquitecturagirona.cat.

El jurat, format per les arquitectes Isabela de Rentería com a presidenta, i Montse Nogués i Marta Benedicto com a vocals, destaca la relació de les obres seleccionades amb el lloc i els seus habitants, la sincronia amb els criteris de sostenibilitat, no només com a complement de l’arquitectura, sinó com a punt de partida i motiu de projecte. Després de veure que la major part de les obres són de promoció privada, el jurat fa una crida a les administracions públiques perquè promoguin i potenciïn la qualitat arquitectònica en totes les seves actuacions, pel que té d’exemplificant.

ARQUITECTURES
El premi en la categoria Arquitectures és per l’obra Bloc 6x6 a Girona, de bosch.capdeferro arquitectura [Ramon Bosch i Elisabet Capdeferro] per ”ser un projecte de bloc dhabitatges en un barri nou, en el qual sinvestiga, sarrisca i es respon de forma molt curosa al lloc i a moltes qüestions relacionades” com ara la construcció/composició, la tradició/adaptació, la funció/flexibilitat, i la perspectiva de gènere.La localització de la cuina al centre neuràlgic de lhabitatge confereix a les tasques de la llar la capacitat de ser compartides i visibilitzades”, assenyala.

En aquesta categoria el jurat atorga una menció especial atres habitatges unifamiliars que, “a partir del cànon dun habitatge en L, utilitzen diferents estratègies per lligar-se magistralment al lloc: a través de la geometria, del material i de la relació entre l’interior i l’exterior”. Aquestes obres són la Casa Cadaqués dArquitectura – G [Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes i Igor Urdampilleta], la Casa Ter a Rupià de MESURA [Benjamín Iborra Wicksteed, Jordi Espinet Roma, Jaime Font Furest, Carlos Dimas Carmona i Marcos Parera Blanch], i la Casa Palau a Girona d’Àlex Sibils Ensesa.

Per últim, es distingeix a la Casa Nus dOlot dArnau estudi darquitectura[Arnau Vergés Tejero] amb una menció. El jurat en destaca que ”és un exercici de sutura duna illa en transformació, en què se segella de forma valenta la mitgera dun edifici de pisos amb el que queda dun habitatge unifamiliar antic. Es resolen amb habilitat la seva integració amb lexterior i de forma suggeridora els espais de linterior de lhabitatge”.

REHABILITACIÓ
En aquesta categoria el premi recau en el Nou Tanatori a Girona de Plasencia Arquitectura [Adriana Plasencia i Alexa Plasencia].El jurat en destaca que “davant el difícil repte dubicar un tanatori en un polígon industrial, ledifici mostra una síntesi excel·lent entre la volumetria pròpia duna nau, que rehabilita, i la presència solemne que requereix la seva funció. I ho fa amb un elegant i auster tractament de materials ordinaris, treballats amb molta cura, que resolen la façana amb una gran dignitat”.

En aquesta categoria el jurat concedeix una menció especial a La Casa del Demà a Olot dArnau Estudi dArquitectura[Arnau Vergés Tejero] perquè és una “adaptació que reivindica la casa existent, en un as foundcom a actitud i amb un important segon pla dels recursos afegits. Subtil enllaç de la casa amb el jardí: es reinterpreta una antiga galeria i sestén pel jardí per incorporar els annexos, en una barreja de reixa i gelosia amb la textura i la minuciositat de les antigues fusteries”.

Per últim, el jurat decideix atorgar una menció a l’obra ‘Rehabilitació d'immoble al barri vell de Girona, d’Àlex Sibils Ensesa. En valora que “és una rehabilitació duna casa al centre històric de Girona, en què shi implanten amb delicadesa lascensor i les instal·lacions i shi incorpora el pati de llums com a paisatge interior dels habitatges, amb un tractament atrevit de parets i finestres”.

INTERIORS
El premi en la categoria Interiors és per lHabitatge a la fàbrica de can Descals a Olot dEstudio Além[Paula Navarro Mazón i Filipe Nunes Faustino]. El jurat comenta que “la casa es torna a habitar i sadapta un nou programa que shi suma de forma harmònica. Sense esborrar les empremtes, com una veladura, sembla una capa més que a cada espai depara una sorpresa. Fins i tot el color profund dels banys hi contribueix. Els elements, com les finestres, portes o bigues, a vegades recol·locats, revelen el pòsit de la seva història i els materials hi remeten”.

En aquesta categoria el jurat atorga dues mencions. Una és per Un interior a Girona de Camps Felip Arquitecturia [Josep Camps Povill i Olga Felip Ordis]. El jurat comenta que és un “elegant joc de transparències entre els espais dun programa ampli dun habitatge, que agrega vistes creuades en una interessant concatenació despais. També en diu que és un “treball molt curós en tots els detalls i en el moblament interior”.

La segona menció és per Retaules a Cornellà del Terri de bosch.capdeferro arquitectura [Ramon Bosch Pagès i Elisabet Capdeferro Pla]. El jurat distingeix aquesta obra per un “disseny divertit i hàbil dunes golfes, amb totes les seves connotacions, a partir dun moblament i una fusteria interior practicables que, com si fos un joc de peces desplegables de fusta, fan possible una transformació radical de lespai”.

PAISATGES
El premi en aquesta categoria és per Plaça de Sant Cebrià a Vilafant dEMF + Dièdric[ Martí Franch Batllori, Mariona Llenas Font i Mercè Pagès Garcia]. El jurat concedeix aquesta distinció pel “traçat que integra totes les peces de lentorn i que no esborra una anterior condició de camp, construint un espai versàtil per al bon ús ciutadà. El paviment, amb la utilització dun únic material, el rajol, sadapta fàcilment a la topografia del lloc. El sòl, sorprenentment, adquireix gruix en diversos punts, com una capa superposada amb una certa vocació escultòrica”.

La menció és pel Jardí de la Casa Zariquiey a Cadaqués de lEstudi dArquitectura Toni Gironès [Toni Gironès Saderra] pel “treball silenciós de neteja, ordre subtil i integració de nous elements que mantenen i potencien les característiques del lloc i del jardí original”.

EFÍMERS
El premi és per Fontada a Olot dunparelldarquitectes + Xevi Rodeja i Clàudia Calvet  [Eduard Callís i Guillem Moliner + Xevi Rodeja i Clàudia Calvet]. El jurat comenta que ”la utilització dun element fora de context transforma duna manera radical un espai obert a lexterior. Amb un únic recurs, un llum, es defineix un ambient que —amb reminiscències duna antiga aranya— es converteix en un saló de música a laire lliure”.

La menció és per Habitareo Llar sense casa a Olot de Bayona Studio [Xevi Bayona + Alex Posada]. El jurat reconeix aquesta obra com una intervenció molt suggeridora i imaginativa a la bastida duna mitgera: instal·lació que convida a deixar-se endur pels somnis i evoca records que sempre ens interpel·len, des dels escrostonaments de les mitgeres per donar vida on no nhi ha”.

PREMI OPINIÓ
A les obres que han estat reconegudes pel jurat professional cal afegir el Premi de lOpinió, que aquest 2022 ha estat per a Casa a Palau (Girona) d’Àlex Sibils Ensesa. Aquest guardó, que el concedeix la ciutadania entre les 119 obres presentades a la 24a edició dels Premis dArquitectura de les Comarques de Girona, ha tingut una participació de més de 5.000 vots fins al 27 d’abril al portalwww.premisarquitecturagirona.cat.

Un any més, els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són possible gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona; Jung i iGuzzini, com a patrocinadors principals; COMPAC, Itisa i Technal, com a patrocinadors, i Arcadi Pla SA, Arquia Banca, Ascensors Serra, Boffi – De Padova, Brancós Ceramics, HNA –Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, IRSAP, Palahí – Materials de construcció, Plantalech, Tendències Girona, Terreal i Vidresif, com a col·laboradors. En aquesta edició, els productes oficials són el Restaurant Mimolet i Caves Llopart, mentre que La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, l’Hora Nova, el Punt Avui i Televisió de Girona són els mitjans de comunicació oficials. 

27/05/2022
Tornar