Propers Actes
Presentació dels nous concursos d’habitatge de la...
Presentació dels nous concursos...
Presentació virtual: "Agustí Bartlett, l’arquitecte...
Presentació virtual: "...
H ARQUITECTES, 2a conferència 'Margarita Brender&...
H ARQUITECTES, 2a conferència &...
Les Dones fem un Pacte per la dignitat de la professió
Les Dones fem un Pacte per la...
El nou Reglament (UE) 2024/1689 d'Intel·ligència Artificial i el seu impacte en l'activitat professional dels arquitectes
El passat divendres 12 de juliol es va publicar, al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE), el nou Reglament d'Intel·ligència Artificial (IA), també conegut com a IA Act (Llei d’Intel·ligència Artificial).
Aquesta nova normativa busca regular d’una forma homogènia i comuna per a tots els Estats membres, l'ús de la IA. Es tracta d’una regulació pionera a nivell internacional, similar a la que va suposar la regulació europea en matèria de protecció de dades. És un Reglament Europeu, per tant d’aplicació directa a tots els EEMM (estats membres UE).
El seu gran objectiu és, a partir d'un enfocament basat en riscos, protegir els drets fonamentals de les persones davant l'arribada d'una tecnologia que impacta fortament en la societat i l'economia (quelcom similar al que es va fer amb el RGPD -Reglament General de Protecció Dades-).
Per tant, els subjectes obligats a aplicar la normativa seran tots aquells:
· Desenvolupadors i Proveïdors d'IA: Empreses i organitzacions que desenvolupen, comercialitzen o implementen sistemes d'IA a la UE.
· Usuaris d'IA: Entitats que utilitzen sistemes d'IA en les seves operacions, especialment en contextos d'alt risc. Professionals i empreses d’arquitectura que implementen sistemes d'IA.
· Fabricants d'Equips d'IA: Empreses que fabriquen productes que integren sistemes d'IA.
La Llei classifica les aplicacions de IA en tres categories de risc:
1. Es prohibeixen les aplicacions i sistemes que suposin un risc inacceptable, com els sistemes de puntuació social gestionats pel govern, com els que s'utilitzen a la Xina.
2. Les aplicacions d'alt risc, com una eina d'escaneig de CV que classifica els sol·licitants d'ocupació, estan subjectes a requisits legals específics.
3. Les aplicacions que no estan explícitament prohibides o catalogades com d'alt risc queden pràcticament sense regular.
COM AFECTARÀ AQUESTA NOVA NORMATIVA A LA NOSTRA ACTIVITAT PROFESSIONAL COM ARQUITECTES?
La irrupció de nous sistemes basats en IA permetrà desenvolupar projectes més sostenibles i eficients. La IA facilitarà l'anàlisi i optimització del consum energètic, la distribució d'espais i la selecció de materials, entre d'altres, contribuint a una arquitectura més responsable.
Com amb tota nova tecnologia, caldrà familiaritzar-nos amb el seu ús, així com amb els principis bàsics de la IA i la normativa que la regula. Haurem de ser responsables de verificar que els sistemes d'IA que implementem als nostres despatxos compleixin amb els estàndards i la classificació de sistemes d'IA segons el nivell de risc previst pel Reglament europeu.
El nou Reglament d'IA suposa un canvi significatiu en la manera de treballar i integrar la tecnologia en els nostres projectes. A través d'una adopció responsable i informada de la IA, serà possible liderar el camí cap a una arquitectura més innovadora i sostenible.
ASPECTES PRINCIPALS REGLAMENT IA (IA ACT)
Objectiu general | Establir un marc legal harmonitzat per a la intel·ligència artificial (IA) a la Unió Europea. |
Data d'efectivitat | Entrada en vigor el 2/8/2024, amb implementació completa el 2026. |
Impacte i abast | Àmbit d'aplicació: Productes, serveis i sistemes d'IA dins del mercat de la UE. |
Objectius principals: · Assegurar la seguretat dels sistemes d'IA i respectar els drets públics i valors. · Facilitar la inversió i innovació en IA. · Millorar la governança i l'aplicació efectiva dels requisits d'ètica i seguretat. · Desenvolupar un mercat únic per aplicacions d'IA segures i fiables. | |
Components clau | Definició IA: Sistema basat en màquines que genera sortides com prediccions, contingut, recomanacions o decisions. Classificació de risc: · Inacceptable: Prohibits. · Alt risc: Requereixen estricte compliment de normes. · Risc limitat: Subjectes a requisits de transparència. · Risc mínim: Generalment només han de complir normes de seguretat del producte. Provisions per IA general: Hauran de complir amb requisits de transparència addicionals. |