Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Revista de corresponsals: San Francisco post COVID, una ciutat que no es recupera

© Lea Eidler

La CDC (Centre pel control i prevenció de malalties) dels Estats Units va declarar l’emergència de salut pública de la COVID com a finalitzada el dia 11 de Maig de 2023.

Tot i que ja no és necessari estar vacunat per entrar al país o portar mascareta als hospitals o al transport públic, la ciutat està ben lluny de recuperar-se dels últims 3 anys de pandèmia.

Durant el confinament, com a la resta del món, molts comerços van haver de tancar portes, deixant un paisatge mig desolat a la ciutat. El que està sorprenent moltíssim a la ciutadania és que tres anys després, algunes zones de la ciutat no tan sols no s'han recuperat sinó que han anat a pitjor.

A dia d’avui, el “downtown” de San Francisco està més desolat que mai. Aproximadament un 47% dels negocis de la zona han tancat des del 2019. Això està creant un paisatge inèdit al centre de la ciutat, on sembla que, mentre es passeja, un estigui en una ciutat abandonada.

Les últimes pèrdues de la zona són el centre comercial que es troba just al centre davant del carrer més turístic de la ciutat, on els propietaris han deixat de pagar lloguer; i uns grans magatzems que ocupaven 3 plantes i 1600m2 d’un dels edificis de cantonada més prominents de la ciutat.

Altres factors que consoliden aquesta crisi urbana són, per una banda que més del 30% dels edificis d’oficines es troben buits i sense perspectiva de nous inquilins, i el fet que dos dels principals hotels de la zona - un d’ells el Hilton hotel- hagin decidit marxar ha creat un buit i una sensació d’inestabilitat. Per altra banda el fet que els nivells de sense sostre, crim i inseguretat a la zona s’han disparat.

No és gens nou que San Francisco té un problema amb la població sense sostre. El problema actual és la quantitat de tràfic de drogues que es duu a terme al carrer, en plena llum del dia sense que el govern o la policia faci res al respecte. Les situacions que es viuen al carrer o de camí a la feina són inconcebibles. Caminar per la ciutat ja no és segur i aquest fet està tenint un impacte molt gran en la recuperació de la ciutat, ja que no només hi ha zones que ja no són segures per caminar sinó que molts comerços han tancat per les reiterades onades de violència i robatoris que han patit els darrers dos anys.

Des del govern i l’alcaldia de la ciutat s’intenta portar a terme iniciatives per pal·liar aquesta situació, però el problema és estructural ja que no hi ha una infraestructura adequada que pugui gestionar el volum de necessitat que hi ha. Una de les iniciatives que es porten a terme repetidament són la construcció d’habitatge social però el ritme al qual s’aprova, es construeix i es distribueix, no permet satisfer la demanda.

Alguns experts empresaris entesos en el tema suggereixen que la revitalització vindrà el 2024 però mentre això no es converteix en una realitat, els ciutadans hem de viure en una ciutat més propera a la distòpia del que mai ens haguéssim imaginat.

Lea Eidler, arquitecta. Corresponsal del COAC a San Francisco. Juliol 2023

Versió per a imprimirPDF version

Tornar